Uutiset

Työkoneet

Naarvalta muokkain hakkuuaukoille

Naarvan muokkain hakkuualoille.

Pentin Pajan innovaatiot metsätöihin saavat jatkoa maanmuokkaimella. Taimettumiselle otolliseksi tekevä muokkaus onnistuu maataloustraktorilakin hyvin, mutta se on sovitettavissa myös metsäkoneelle. Lisävarusteena siihen on saatavissa kylvölaite.

Mikko Häikiö kertoo ratkaisua kehitetyn ensin kuormatraktoriin. ”Meillä oli prototyyppi, jossa ajokoneen takimmaiset pyörät korvattiin maanmuokkauksen tekevillä roottoreilla. Työnjälki tälläkin oli hyvä, mutta laite oli hieman monimutkainen ja otti aika paljon voimaa. Sitten lähdimme aivan uusille urille ja kehittämään hinattavaa muokkainta, ensiksi sitäkin ajokoneella vedettäväksi.”

”Hinattavaa prototyyppiä lähdimmekin testaamaan ajokoneella, mutta mukana oli myös maataloustraktori, jonka en uskonut jaksavan laitetta vetää metsäolosuhteissa. Käytännössä tuo tuli ajokoneen perässä kuin tyhjää, joten mielenkiinnolla kokeilimme kuinka se traktorin perässä kulkisi. Yllättäen se kulki maataloustraktorinkin perässä ihan kevyesti. Ja nopeuskin tälle oli hyvä, sillä tunnissa ehti muokata 1,3 hehtaaria.”

Mukautuva rakenne

Maanmuokkain perustuu muokkainpyörään, joka pyörii hitaammin kuin etenemisvauhti. Näin sen piikit raapivat pintamaan rikki sopivalla tavalla muodostaen mättäitä, mutta ei pitkiä uomia. Jarrutusvoiman muokkainpyörä saa edessään olevalta renkaalta ketjuvälityksellä. Koska voima välittyy vain näiden kahden pyörän välillä, ei mekanismiin kohdistu kovia iskuja. Muokkainpyörän osuessa kantoon tai kiveen vetopyörä ruopaisee tyhjää ja este ylittyy kevyesti. Muutoinkin muokkaimen rungon muoto on kelkkamainen ja se osoittautui ylittävän helposti esimerkiksi kaatuneet puunrungot.

Prototyypissä on kaksi muokkainta vierekkäin yhdessä rungossa. Tämä malli on tarkoitettu metsäkoneella vedettäväksi, mutta soveltuu siis myös maataloustraktorilla vedettäväksi. Rungon mekanismilla muokkainpyörät saadaan nostettua ylös ja kumipyöriensä varassa muokkain on tämän jälkeen valmis vedettäväksi. Näin ollen maataloustraktorin perässä se siirtyy kätevästi työmaalta toiselle.

Maataloustraktorilla vedettäväksi sopii hyvin myös yhden muokkaimen ratkaisu. Se tulee kiinni traktorin nostolaitteisiin ja on siten kuljetettavissa paikasta toiseen ”kannettuna”. Toki muokkausnopeus laskee noin puoleen, mutta reilun puolen hehtaarin tuntivauhti muokkauksessa on vielä hyvin kilpailukykyinen nykyisin käytössäoleviin kilpaileviin tekniikoihin verrattuna.

Siementä perään

Muokkauksen yhteydessä on luontevaa suorittaa kylvö yksin tein samalla ajamisella. Muokkaimeen on saatavissa kylvölaite mallia ”Palonen”, jota on käytetty jo vuosikymmeniä. Käyttövoimansa kylvölaite saa muokkaimen pyörien välisestä voimansiirrosta. Näin yhdellä ajolla saadaan koko urakka, muokkaus ja kylvö suoritettua.

Tietysti laitteiden hinnat ovat kiinnostavia. Ilman arvonlisäveroa hinnat ovat yksiosaiselle muokkaimelle 14 900 euroa, parimallille 26 900 euroa ja kylvölaite tuo lisähintaa 1750 euroa.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi