Uutiset

Työkoneet

Murska Tour 2011 – raskas kalusto kiertueella

”Tampereella rakennettu, 23 tonnia painava  Lokotrack ST3.5 omaa hyvän seulontakapasiteetin, alhaisen polttoainekulutuksen ja helpon siirrettävyyden. Kaksitasoseulalla varustettu Lokotrack ST3.5 täydentää entisestään Metson kattavaa tela-alustaisten seulojen sarjaa. Laitteen seulatason koko (3580 x 1500 mm) 5,3 neliömetriä yhdistettynä 74,9 kilowatin tehoiseen Cat C4.4-moottoriin varmistaa tarvittavan työtehon vaativimmissakin kohteissa”, kertoo myyntipäällikkö Esa Berg Metsolta.
Lokotrack ST3.5 –seulan  kuljetusmitat ovat: leveys 3.0, korkeus 3.6 ja pituus 14.3 metriä  Vakiovarustelua voidaan ST3.5:ssä täydentää helposti mm. langattomalla radio-ohjauksella, pidemmillä sivukuljettimilla ja täryvälpällä.
”ST3.5 soveltuu lähes kaikkeen seulontaan. Kapasiteetti kokoluokassaan on erittäin hyvä. Sen etuja ovat selkeä käytettävyys ja nopea ja helppo työ-/kuljetuskuntoon laitto. Laite on ollut Tampereella sarjatuotannossa tämän vuoden alusta ja sitä on toimitettu jo runsaasti eri puolille maailmaa. Vaihtoehtoisina varusteina saatavilla ovat pidemmät sivukuljettimet ja täryvälppä”, jatkaa aluemyyntipäällikkö Jussi Mäkelä Metsolta.
Yksi ensimmäisistä ST3.5 käyttäjistä on Kivikolmoset Oy Vehmersalmelta. Yritys on ollut mukana myös kehittämässä seulaa nykyiseen muottiinsa.
”Jo ST3.5:n äänettömyys kertoo, että tehokas työtahti saavutetaan varsin alhaisella, 1800:n kierrosluvulla. Olemme päässeet luonnonsoran seulonnassa 600 tonnin tuntivauhtiin. Myös polttoainetalous on ällistyttävän hyvä, keskimäärin vain runsaat 10 litraa tunnissa”, tiivistää yrityksen perustaja Eero Pulkkinen.
”Täryvälpän merkitys on suuri erityisesti työskenneltäessä kivikkoisissa seulontapaikoissa. Täryvälppä erottelee pulterikivet tehokkaasti pois syöttimestä, jolloin sen kippausta ei tarvita kuin erikoistapauksessa. Kyllä tätä seulaa saa syöttää kaivukoneella ihan tosissaan, että pysyy seulontavauhdissa mukana”, kehaisee Eero Pulkkinen Metson nettisivuilla julkaistussa haastattelussa.

Raskaat koneet käyvät kaupaksi

”Tänä vuonna olemme myyneet jo kahdeksan yli 25 tonnin painoista Hitachi –pyöräkuormaajaa eli raskaiden kuormaajien kauppa on käynyt hyvin. Niiden joukossa on yksi malliston suurin eli ZW550 ja myös kaksi kappaletta mallia ZW330. Tämä nyt esitelty 33,5 tonnin painoinen malli ZW370 tehdään japanissa kuten muutkin järeät pyöräkuormaajat. Tekniikaltaan ja ulkomuodoltaan raskaat pyöräkuormaajat ovat samankaltaiset”, aloittaa Janne Salomäki Rotatorilta.
ZW370 on varustettu Cummins QSX –dieselmoottorilla, joka tuottaa 359 hevosvoimaa. Työhydrauliikka säätyy automaattisesti ja antaa voimaa tarpeen mukaan. Irroitusvoima on kokoluokassaan erinomainen eli 265 kilonewtonia”, luettelee Salomäki koneen ominaisuuksia.
Edelleen raskaisiinkin pyöräkuormaajiin saa sauvaohjauksen ja runkonivelen 40 asteen kääntökulma antaa ketteryyttä. Aisaston joustohydrauliikka on koneessa vakiona, kuten myös automaatti-ilmastointi. Sähkökomponenttien ja liitosten suojaamiseen on kiinnitetty erikoishuomiota.
Sekä Mäkelä Metsolta että Salomäki Rotatorilta pitivät Murska Touria onnistuneena. Eri kohteissa kävi Salomäen arvion mukaan yhteensä noin 200 kivialan ammattilaista. Kotimaan investointeja rajoittaa Mäkelän mukaan vielä lievä varovaisuus.

Kysyntä on kovaa

Murska Tourilla oli mukana myös Jouni Kalpio Bridgestone Finland Oy:stä. Yrityksen tuoteohjelmassa ovat renkaat kaikkiin yleisiin konetyyppeihin eri applikaatioina käyttötarkoituksen mukaan. Pyöräkuormaajien renkaissa matalaprofiiliset eli lähinnä 65 –sarjalaiset ovat yleistyneet.
”Vaatimukset renkaillekin kasvavat. Esimerkiksi mobiilinosturien renkaiden nopeusluokka on noussut luokasta E luokkaan F eli 70 kilometristä 80 kilometriin tunnissa. Kaivosrenkaissa urasyvyydet ovat kasvusuunnassa ja siitä seuraa tietenkin käyttötuntimäärien kasvu. Uuden 600/65R25 VSW –renkaan tuotanto alkaa kesäkuussa”, valottaa Kalpio rengasalan nykytuulia.
”Raaka-ainepula ei vielä suoranaisesti lisää toimitusaikoja. Tuotantokapasiteetti ei riitä kattamaan maailmanlaajuista kysyntää ja siitä seuraa rengaspulaa. Raaka-aineiden hintakehitys taas on ollut huima ja aiheuttaa vääjäämättä tuotantokustannusten jyrkkää kasvua ja sitä kautta vaikutus myös lopputuotteen hintoihin. Bridgestone-renkaat varastoidaan Suomessa Lahden varastollemme ja Belgian Euroopan keskusvarasto auttaa meitä toimituksissa myös. Toistaiseksi olemme onnistuneet kohtuullisesti saamaan pieniä ja keskikokoisia työkoneen renkaita. Jättikokoisten (57” ja suuremmat) kohdalla kaikilla valmistajilla on toimitusvaikeuksia. Kokonaisuutena voidaan todeta että kaikkien valmistajien toimituskyky menee huonompaan suuntaan”, jatkaa Kalpio.
renkaan käyttöikään raskaissakin ajoneuvoissa vaikuttaa monta asiaa. Suurin vaikutus on käyttöolosuhteilla kuten alustan karheudella, ajoteiden ja urien kaltevuuksilla ja nousukulmilla. Kulumiseen vaikuttavat myös käyttölämpötila, kuorma ja ajonopeus. Kuljettajan ajokäytöstä tarkkailemalla ja oikeaan suuntaan opastamisella on myös suuri merkitys renkaan kestoiän kannalta.
”Maailma näyttää taas menevän kovaa vauhtia eteenpäin ja tarve niin ensiasennus- kuin jälkimarkkinoilla kasvavaa räjähdysmäisesti. Bridgestone kasvattaa tuotantokapasiteettiaan ja mm. uusimmassa, jättikokoisten renkaiden tuotantolaitoksessa Japanissa on kolmas laajennus menossa. Laajennus pitäisi olla täydessä käytössä vuoden 2012 lopulla”, päättää Kalpio.

Internet –osoitteet:

www.rotator.fiwww.metso.comwww.bridgestone.fi

Lue seuraavaksi