Uutiset

Työkoneet

Metsäkoneenkuljettajille kysyntää

Metsäkoneenkuljettajille kysyntää

Suomessa koulutetaan tällä hetkellä noin 350 uutta metsäkoneenkuljettajaa vuodessa. Metsäteollisuuden laskelmien mukaan vuonna 2018 tulisi kouluttaa noin 500 uutta kuljettajaa, jotta työvoimatarve tulisi tyydytettyä. Suurin syy lisääntyneeseen työvoimatarpeeseen on työntekijöiden eläköityminen.

Suurimmat lisäykset metsäalalla ovat tapahtuneet sahatavaran ja kartongin tuotannossa. Lisäksi vanhan liiketoiminnan rinnalle on tullut uutta liiketoimintaa esimerkiksi uuden sukupolven biodiesel, bioetanoli, älykkäät rakenneratkaisut, puun ja muiden materiaalien yhdistelmät, biomuovit, biokemikaalit sekä lääkkeet ja kosmetiikka.

Lisääntynyt ja monipuolistunut tuotanto lisäävät puun käyttöä raaka-aineena ja nostavat metsäkoneenkuljettajien koulutustarvetta Suomessa. Puun käyttö on lisääntynyt mm. Metsä Groupissa Äänekoskella, Stora Ensolla Varkaudessa ja UPM:llä Lappeenrannassa ja Kymissä. Finnpulp on kertonut suunnittelevansa Kuopioon 1,4 miljardin euron sellutehdasta. Stora Enso investoi puolestaan 43 miljoonaa euroa uuteen tuotantolinjaan Varkaudessa. Metsä Fibre taas suunnittelee uutta sellutehdasta Äänekoskelle.

Opiskelua uudella kalustolla

Oulun seudun ammattiopisto OSAO kouluttaa metsäkoneenkuljettajia Muhoksella ja Taivalkoskella. Helmikuun 24. päivä alkavassa yhteishaussa metsäkoneenkuljettajakoulutukseen on yhteensä 36 opiskelijapaikkaa.

OSAO investoi tänä vuonna kuljettajien koulutukseen hankkimalla uuden harvesterin Taivalkosken yksikköön. Harvesterin hankinta vahvistaa edelleen Taivalkosken yksikön konekantaa ja kuljettajakoulutusta. Myös Muhoksen yksikkö on vahvistanut konekantaansa vuokraamalla Komatsulta hakkukoneen opetuskäyttöön.

Luonnonvara-alan opiskelijoille on tarjolla asuntolapaikka sekä kolme lämmintä ruokaa päivässä. Lisäksi opiskelijat saavat käyttää kuntosalia ja harrastaa ammattiin liittyvien laitteiden parissa. Tutkintoon kuuluu myös C-ajokortti. ”Ala sopii niin pojille kuin tytöille. Se vaatii valmiuksia itsenäiseen ja vastuulliseen työhön sekä kohtuulliset ATK-taidot”, opettaja Pertti Nissi sanoo.

Nykyaikana työmaan tieto kulkee digitaalisesti. Kaukana ovat myös ajat pitkään kestävistä työurakoista, sillä työmaalle kuljetaan kotoa käsin. ”Suosittelen metsäalaa niille, jotka haluavat nähdä työssään kättensä jäljet”, kertoo metsäkoneenkuljettajaksi ensimmäistä vuotta opiskeleva Juho Pankinaho. Hyvää työtilanne miellyttää myös Pankinahoa, joka painottaa sitä yhtenä syynä alanvalintansa takana.

Oulun seudun ammattiopistossa opiskelee yhteensä 11 100 nuorta ja aikuista. Koulutusyksiköt sijaitsevat Oulussa, Kempeleessä, Limingassa, Muhoksella, Pudasjärvellä ja Taivalkoskella. Kevään yhteishaussa OSAO tarjoaa yhteensä 1758 opiskelijapaikkaa. Yhteishaku on suunnattu pääsääntöisesti suoraan peruskoulusta tuleville hakijoille. Muut voivat hakeutua ammattiopintoihin ympäri vuoden. OSAO kuuluu Oulun seudun koulutuskuntayhtymään (Osekk).

Lue seuraavaksi