Uutiset
Maxpo 2015: Manitousta on moneksi
MN-Lifttek Oy:n osastolla nähtiin varsin harvinainen sovellus kurottajan päälle rakennettuna. Ympäripyörivään MRT 2150 Privilege + -kurottajan puomin päähän on kiinnitetty Kiukaisten Asennuspalvelu Oy:n rakentama Stonepower-porauslaite.
Tilaajana toimineen Suomen Rakennevahvistus Oy:n toimitusjohtajan Tero Saarisen mukaan kurottajaa tullaan käyttämään niin sanotuilla ”monttutyömailla”. Sillä tullaan myös työskentelemään infraväylillä kallioleikkauksia vahvistamassa.
”Kurottajan käyttö tällaisten erikoissovellusten peruskoneina on lisääntynyt ja tuonut Manitoulle paljon uusia käyttökohteita. Vankkapuominen kurottaja sopii erinomaisesti esimerkiksi juuri tällaisen porauslaitteen peruskoneeksi. Tilanne on se, että ihan peruskauraan keskittymällä ei enää markkinoilla pärjää. Usein kurottaja varustellaan jo paljon pelkkiä trukkipiikkejä monipuolisemmin”, aloittaa maahantuojan MN-Lifttekin myyntijohtaja Seppo Turunen, joka aktiivisesti etsii kurottajille uusia käyttökohteita.
Mistä Saariselle sitten tuli ylipäätään ajatus tehdä kurottajasta porauslaite. ”Idea laitteeseen tuli yritykseni tarpeista. Olimme liian riippuvaisia aliurakoitsijoista. Urakoimme muun muassa irtokiviverkotuksia, joihin liittyy usein vahvistusankkureiden asennus kalliorintauksiin, maksimissaan 15 metrin korkeuteen.”
”Tietääkseni Suomessa on vain kaksi poralaittetta, jotka ylettyvät noin 10 metrin korkeuteen. Nämä koneet on rakennettu kappaletavaranosturin puomin päähän eli niveliä on paljon ja sitä myöten ongelmia. Kurottajan puomi on huomattavasti tukevampi kuin ”hiabin”, jatkaa Saarinen. Manitoulla päästään maksimissaan jopa 21 metrin porauskorkeuteen.
”Korkeus- ja sivu-ulottuma ovat tärkeitä ominaisuuksia. Reikäkoon ja -pituuden optimoimme omien tarpeiden mukaan. Reikäkoko on ehkä hiukan ylimitoitettu, mutta parempi näin päin kuin liian pieni.” Saarinen kertoo päätyneensä Manitouhun peruskoneena, sillä koneen laadusta ja ominaisuuksista mies oli kuullut pelkkää hyvää. Jonkin verran valintaan vaikutti se, että yhtiön kaikki nostimet on hankittu varsin lähellä sijaitsevasta MN-Lifttekistä.
Kokoluokan valintaan oli olemassa kolme kriteeriä. Minimissään korkeusulottuman piti olla 15 metriä ja moottorista irtoavan tehon oli riitettävä suuremmiksi vaihdetuile hydraulipumpuille. Myöskään peräylitystä ei saanut olla, sillä porauskohteissa on usein niukasti tilaa.
Kiukaisten Asennuspalvelu Oy:n mukaan kyseessä on Suomen Rakennevahvistuksen tilaama yksittäinen tuote, joka on räätälöity asiakkaan tarpeisiin. ”Manitou MRT 2150+soveltuu erinomaisesti kallioporaukseen rakennustyömaille, kanaalilouhintaan, pulttaustyöhön sekä tarvekivilouhimoille linja- tai vaakaporaustyöhön. Sitä voidaan käyttää räjäytystöissä panostusreikien poraamiseen. Sen porateho, tarkkuus, liikkuvuus ja kauko-ohjattavuus mahdollistavat kilpailukykyisen työtehokkuuden ja työn laadun”, jatketaan Kiukaisten Asennuspalvelusta.
Konepörssi palaa tulevaisuudessa tähän sovellukseen työmaakäynnin jälkeen.
Turunen kertoo, että tänä vuonna toimitetaan muutamia kurottajia myös Arctic Drilling Companylle Rovaniemelle. Yritys on keskittynyt maaperänäytteiden ottamiseen ääriolosuhteissa. Se urakoi itse maanäytteitä kotimaassa ja myy laitteita ympäri maailmaa. Kairauskoneita on rakennettu usean eri Manitou-kurottajamallin päälle.
”Tällä hetkelläkin meillä on hallissa pari tehtaan modifioimaa peruskonetta, jotka lähtevät Rovaniemelle varusteltavaksi”, tietää Turunen.
Paraatipaikalla Maxpo-osaston sisäänkäynnin kohdalla oli Kurottajapalvelu Parviainen Oy:lle myyty uusi, Stage IV -vaiheeseen päivitetty, ympäripyörivä, 18,6 tonnia painava MRT 2540 St4. Kirjainlyhenne St4 kertoo tuoreimpaan päästörajaan päivityksestä.
Moottori on sama kuin aiemmin eli Mersun nelisylinterinen OM934 LA.E4-5. Tehoa on nostettu yhden hevosvoiman verran. Pakokaasujen takaisinkierrätyksen lisäksi (EGR) järjestelmään liitetty SCR-teknolgia on tuotu Manitoun peltien alle eli AdBlue-nesteen lisääminen aika ajoin on tiedossa Parviaisenkin kuljettajille.
”Olemme nyt myyneet näitä uusia malleja kaksi ja seitsemän lisää on tulossa lähitulevaisuudessa”, tietää Turunen.
Suuria muutoksia ei kurottajaan ole moottorin pakokaasujen jälkikäsittelyn tehostamisen lisäksi tehty. Pituus on kasvanut 6,78 metristä 6,86 metriin. Akseliväliä on kasvatettu 300 millimetriä eli on nyt 3,05 metriä. Tämä lisää koneen ajomukavuutta siirtoajossa, mutta on kasvattanut tietenkin kääntösädettä 840 millimetriä (4,88 m) .
Myös maastossa ajoa helpottava maavara on hieman kasvanut (175 mm). Koneen kokonaiskorkeus on laskenut 50 millimetriä.
Maksimi nostokorkeus on valmistajan mukaan pysynyt ennellaan eli on 24,6 metriä ja nostokapasiteetti on sekin entisensä eli 4000 kiloa. Sähköjärjestelmän jännite on nyt 24 volttia aiemman 12 sijaan.
Uudessa kurottajamallissa täyttöaukkoja on keskitetty vasemmalle alas. Polttoainesäiliön, AdBluen sekä hydrauliöljyn lisääminen onnistuvat yksiltä sijoilta. Moottoritila on avarampi kuin ennen. Konepeiton alareunan pelti on paljon aiempaa matalampi. Myös suodattimien sijoittelu moottoritilassa on mietitty uusiksi.
Ohjaamo ja näyttöpaneli on tuttu jo +malleista eli siinä ei ole juuri muutosta tapahtunut. Uuden mallinen joystick oli jo +malleissa. Ainoastaan katkaisimia on uusittu ja niiden valaistuksessa käytetään LED-tekniikkaa. Manitou käyttää kallistuvaa istuinta ohjaamossa, eikä ohjaamo kallistu.
”Otamme Suomeen tuleviin koneisiin tehtaalta aina isommat webastot sekä ohjaamoon lisätuulettimen. Tällä takaamme, että ohjaamo on varmasti lämmin talvellakin. Myös lohkolämmittimet asennetaan jo tehtaalla”, lopettaa Turunen.
Radio-ohjaus sisältää sekin monipuoliset koneet hallinnat.