Uutiset

Työkoneet

Manitou Vision+ taipuu moneen

Manitou toi uuden Vision+ -malliston markkinoille yli neljä vuotta sitten. Suomeen ensimmäiset koneet rantautuivat vuoden 2022 alussa. HL-Metal Oy Ab hankki mallin MRT 2660 Vision+ heti tuoreeltaan ja on nyt kolmen vuoden aikana kerryyttänyt monipuolisissa nostotöissä mittariin jo 1 500 tuntia. Kävimme Paraisilla, missä perheyritys muun muassa palvelee kurottajallaan sementti- ja kalkkikiviteollisuuden kunnossapidossa sekä oman konepajan ja telakan toiminnoissa.

Heikki Laaksosen 40 vuotta sitten perustama HL-Metal on laajentunut 2000-luvulla laivanrakennusteollisuuteen. Paraisilla, konepajan välittömässä läheisyydessä yrityksellä onkin oma telakka, jossa tehdään esimerkiksi laivojen ja alusten muutostöitä. Työveneitäkin on rakennettu.

”Parhaillaan telakallamme on esimerkiksi yksi autolautta muutostöissä hybridiversioksi”, aloittaa projekti-insinööri Jim Eriksson. Siinä muun muassa dieselmoottori korvataan akkupaketilla ja pienellä dieselgeneraattorilla.

Nykyisin yrityksen yksi omistajista on Heikin lapsenlapsi Emil Laaksonen. Kaksi muuta omistajaa ovat Markus Flinkman ja Jonas Lindström. Yritys työllistää noin 50 henkilöä ja viimeisimmällä 2023-vuoden tilikaudella liikevaihto oli lähes 15 miljoonaa euroa.

Manitoun 26-metrin kurottajaa ajaa Paraisilla pääasiassa Magnus Eriksson. Oman yrityksensä kautta töitä tekevällä, vuonna 2023 vuoden sopimuspalokuntalaiseksikin valitulla Erikssonilla on myös oma metallirakenteita valmistava konepaja, joten miehellä on monta rautaa tulessa.

HL-Metal Oy Ab:n ympäripyörivä Manitou MRT 2660 Vision+ -kurottaja on liikkeellä aktiivisesti. Siitä pitävät huolen niin läheisen sementtitehtaan, kaivoksen kuin oman konepajankin nosto- ja kunnossapitotyöt. Kuvassa asennetaan henkilökorista käsin lossin navigointivaloja paikoilleen.

Kurottajalla tehdään Paraisilla monipuolisia töitä

”Olen ajanut tätä Manitouta täällä alusta asti. Ennen ympäripyörivää käytimme jäykkärunkoista vuokrakonetta. Se oli näihin paikkoihin liian kömpelö, eikä kapasiteetti tahtonut riittää. Ympäripyörivyys, 5 000 kilogrammaa nostava vinssi ja 365 kilogramman/kolmen henkilön kori tekevät tästä Manitousta oikein sopivan tänne”, aloittaa Eriksson.

Pääasiassa hommat sekä sementtitehtaalla, konepajalla että telakalla hoituvat vinssin avulla. Myös henkilökoritöitä on. Muutostöihin tulleissa aluksissa nostetaan vanhoja osia pois ja uusia tilalle. Läheisen sementtitehtaan huoltoseisokkien aikana tehdään kurottajallakin yleensä pitkää päivää.

”Konepaja valmistaa paljon metallituotteita laivoihin ja sementtitehtaalle. Näitä nostan kurottajan perään kiinnitettävän kärryn päälle ja vien perille. Vinssin vaijeri on mitoitettu niin, että puomin ollessa täydessä 26 metrin korkeudessa, se riittää alas saakka. Tämä on tärkeää, kun nostovoima on sitä suurempi, mitä lähempänä koneen painopistettä ollaan. Puomi pitkänä ei raskaita taakkoja nostella”, jatkaa Eriksson.

Projekti-insinööri Jim Eriksson (edessä) ja kurottajaa ajava Magnus Eriksson kertovat, että pääasiallisesti Paraisilla (HL-Metal) käytetään vinssiä eli kurottajalla tehdään niin sanottuja nosturin töitä.

Kone voidaan pedata vajaille tukijalkamitoillekin (myös radiohallinnalla), joka muuttaa nostokartan vastaamaan tuentaleveyttä.

”Petaaminen onnistuu yhtä nappia painamalla. Sitä pidetään pohjassa niin kauan, että tukijalat ovat täysin ulkona ja alhaalla sekä kone on vatupassissa.”

Eriksson ajaa usein koneen nostopaikalle radio-ohjainta käyttäen, jolloin hän voi esimerkiksi seistä vieressä tarkkailemassa, milloin perä on lähellä seinää. Konetta pystyy siirtämään myös korista käsin puomin ollessa vedettynä kutakuinkin sisään.

Metallialalla toimiva TPE Turun Pelti ja Eristys käyttää työmaidensa nosto- ja logistiikkatöissä kahta Manitou 2660 Vision+ -kurottajaa, joita on tähän mennessä ajettu 750 tuntia. Projektipäällikkö Arto Kallio korostaa hänkin vinssin merkitystä. Varsinkin kaikissa rakenteiden asennustöissä ja myös purkutöissä se on ehdoton varuste.

”Kaikki julkisivutuotteet käsitellään kurottajilla ja myös työmaiden logistiikan apuna niitä käytetään. Korkeimmillaan taakkoja liikutellaan noin 22 metrissä. Maksimissaan ne ovat noin 4 500 kilogramman painoisia”, sanoo Kallio.

Korot laskee, kysyntä nousee?

MN-Lifttek Oy on nyt siis myynyt uutta Vision+-mallistoa jo kolmisen vuotta. Asiakaskuntaa on ollut laajalta sektorilta. Vision+-mallit ovat MRT 2260 (6 t/22 m), MRT 2570 (7 t/25 m), MRT 2660 (6 t/26 m), MRT 3060 (6 t/30 m) ja MRT 3570 (7 t/35 m).

”Koneita on mennyt maastokairaamiseen, telakalle apukoneeksi, teollisuuteen kunnossapitoon ja tietenkin rakennuksille. Yleisin kokoluokka on ollut juuri 26 metrin MRT 2660 Vision+”, kertoo Petri Höst MN-Lifttekin myynnistä.

Uusi mallisarja onnistui kerralla ilman valuvikoja, joten mitään muutoksia ei ole tarvinnut tehdä. Ainoastaan ohjelmistoja on päivitetty, kuten nykymeno edellyttää.

”Vision+-sarja on suunniteltu hyvin käyttäjäystävälliseksi ja huomattavan kovilla nostotehoilla. Samoin etäseurannasta on saatu positiivista palautetta. Kulku koneeseen on tehty helpoksi ja turvalliseksi. Radiohallinnalla ajo ja telakointitoiminto ovat saaneet kiitosta myös”, jatkaa Höst.

Manitou ja MN-Lifttek tarjoavat huoltosopimuksenkin uusiin koneisiin, mutta Höstin mukaan tämä ei ole vielä noussut kovinkaan suosituksi.

”Tämä ja edellinen vuosi tai oikeastaan kaikki koronan alun jälkeiset ajat ovat olleet rakentamisen kanssa työskentelevälle asiakaskunnalle haastavaa rakentamisen ongelmien, kaupankäynnin pysähtymisen, korkean korkotason sekä rahoitusyhtiöiden nihkeyden takia. Se näkyy meillä konekaupassa siten, että myydyt koneet ovat menneet käyttöön vähän erilaisille toimialoille”, tietää Höst.

Ensi vuoden näkymiä MN-Lifttekilläkin pidetään positiivisina, sillä rahoitusten korot ovat ruvenneet laskemaan ja ennusteet ensi vuoden rakentamisesta paranemaan päin.

”Talvesta tulee kyllä haastava rakennussektorilla, sillä aloitukset ovat vielä jäissä”, lopettaa Höst.

Manitou on viime vuosina päivittänyt roto- ja maatalouskurottajamallistonsa. Seuraavana vuorossa ovat kiinteät 10–19-metriset MT-versiot. Lisäksi koneiden ja henkilönostimien sähköistyminen etenee.





Lue seuraavaksi