Uutiset

Työkoneet

Manitou MRT 3060 Vision+ hoitaa Rakennuspalvelu Lindholmin nostot

Manitou julkaisi pari vuotta sitten uuden ympäripyörivien kurottajien malliston, Vision+:n, joka on jatkumoa merkin aiemmalle ympäripyörivien Vision-mallistolle, jossa on viisi kurottajaa nostokorkeuksilla 15,9–20,6 metriä nostokapasiteetin ollessa 4 500 kilogrammaa. Vision+-mallisto tuo kuusi uutta, Visionia suurempia kurottajia valmistajan tarjontaan.
Ulvilalainen Rakennuspalvelu Lindholm Oy sai äskettäin ajoon uuden Manitou MRT 3060 Vision+:n. Koneella hoidetaan kaikkia mahdollisia nostoja, joita rakennusliikkeen arjessa tulee vastaan.

Manitoun ympäripyörivien kurottajien Vision+-mallistossa on siis kuusi mallia. Niiden nostokorkeudet asettuvat haarukkaan 21,8–34,7 metriä ja nostokapasiteetit ovat 6 000 tai 7 000 kilogrammaa. Lindholmin uuden MRT 3060 Vision+:n nostokorkeus on 29,9 metriä ja maksimi nostokapasiteetti 6 000 kilogrammaa.

Tämä uusi ympäripyörivä korvaa talossa aiemmin olleen pykälää pienemmän Manitoun ympäripyörivän kurottajan. Se ehti palvella talossa jo kymmenisen vuotta. Toinenkin kurottaja Lindholmin konearsenaalista löytyy. Tämä jäykkärunkoinen Manitou MT 1340 toimii työmailla niin sanottuna yleiskoneena tarvikkeiden siirtelyssä, kun isompi ympäripyörivä hoitaa seinäelementtien ja kattoristikoiden asennusnostot sekä kattotarvikkeiden nostot kohteisiin.

Rakennuspalvelu Lindholmin Mikko Lindholmin mukaan uusi kurottaja tehostaa yrityksen toimintaa oleellisesti, kun entistä enemmän nostoja pystytään suorittamaan itse. Lisäksi uudessa koneessa on paljon ominaisuuksia, jotka tuovat helpotusta ja nopeutta kurottajan jokapäiväiseen käyttöön.

Rakennuspalvelu Lindholmin kurottajat tyypillisellä työmaallaan. Tässä syntyy hoivakotia Poriin. Vasemmalla yrityksen uusi Manitou MRT 3060 Vision+ -ympäripyörivä kurottaja. Oikealla hieman vanhempaa Manitou-kalustoa.

Rakennuspalvelu Lindholm Oy

Rakennuspalvelu Lindholm on vuonna 2002 perustettu rakennusliike, joka perustajansa Mikko Lindholmin mukaan toimii pääosin Satakunnan alueella. Yritys työllistää vakituisesti parisenkymmentä henkeä ja ajoittain myös muutamia alihankkijoita. Esimerkiksi rakennusprojektien pohjatyöt ostetaan aina maarakennuspuolen toimijoilta, koska omaa kaivavaa kalustoa ei ole. Yrityksen toimenkuvaan kuuluvat uudisrakennukset, saneeraukset sekä teollisuuden rakennusprojektit. Jutuntekohetkellä oli käynnissä hoivalaitoksen uudisrakennus Porin Väinölässä. Viereisellä tontilla oli yrityksen aikaisemmin toteuttama, vastaavanlainen rakennus.

MN-Lifttekin Mikko Hiltunen (vas.) kävi tarkistamassa, miten uusi kurottaja on työmaalla pärjännyt. Mikko Lindholmin mukaan uudessa koneessa on paljon työntekoa helpottavia ja nopeuttavia ominaisuuksia.

Manitou MRT 3060 Vision+

Manitoun Vision+-sarjan uusi ympäripyörivä kurottaja saatiin Lindholmin työmaalle vuoden alussa. Mikko Lindholm on jo lyhyenkin tutustumisen perusteella havainnut pitkän listan ominaisuuksia, jotka tuovat helpotusta arkikäyttöön. Ja tässä tapauksessa helpotus tarkoittaa työn nopeutumista. Osaltaan myös turvalaitteiden kehittyminen parantaa työn tuottavuutta.

Lindholmin uusi MRT 3060 Vision+ on niin sanotusti perusvarusteinen. Lisävarusteita ei Mikko Lindholmin mukaan tarvittu, koska vakiovarustelista on hyvin kattava. Kaikki tarvittavat ominaisuudet ovat jo vakiovarusteisessa koneessa valmiina. Lindholm vertaa uutta konetta heidän aikaisempaan ympäripyörivään ja listaa pitkän luettelon ominaisuuksia, jotka ovat parantuneet.

Puomin liikkeet ovat Lindholmin mukaan nopeutuneet ja tulleet proportionaaliohjauksen myötä tarkemmiksi. Taaksepäin kallistuva istuin helpottaa ohjaamosta käsin operointia. Työmailta toiseen siirtyminen sujuu 40 km/h:n nopeudella ja siirtoajo on puomin hydraulisen jousituksen ja Speedshift-voimansiirron myötä nyt vakaampaa.

MRT 3060 Vision+:n moottorina on Stage V -normit täyttävä Yanmarin dieselmoottori, josta irtoaa tehoa 127 kilowattia. Koneen omapaino on 21 800 kilogrammaa.

Juho Mattila istuu tässä mukavasti hytissä, mutta pääosin nostoja tehtäessä hän on jalkautuneena ulkona operoimassa konetta kauko-ohjaimen avulla. Hytin olosuhteita hän kehuu erittäin mukaviksi. Näkyvyys ulos on miehen mukaan erinomainen. Ovi aukeaa kahdessa osassa, mistä voi olla joskus hyötyä.

Helppo petaus

Nelipyöräohjauksen myötä koneen asemointi petauspaikalle käy nopeasti. Petausta helpottaa edellistä mallia korkeammalle nousevat renkaat. Muutoinkin petausvaihe sujuu nyt nopeammin, kun sen pystyy tekemään kauko-ohjaimella, ja vaikka katolla seisten. Samoin alavaunun ajo onnistuu katolta käsin. Ne yhdessä ympäripyörivyyden kanssa nopeuttavat nostoja oleellisesti. Ohjaamosta ajoa petauspaikalle on helpottamassa kolmella sivulla olevat kamerat, jotka tuottavat kuvaa infonäytölle. Myös yhden napin painalluksella tapahtuva petaus nopeuttaa kohteeseen asettumista.

Lisäksi Lindholm mainitsee vielä yhden petausta paljon helpottavan seikan. Tukijalkoja ei tarvitse ajaa aina täysin ulos. Näin konetta voi käyttää ahtaissakin paikoissa. Lyhempiä tukijalkoja käytettäessä kone laskee nostokarttaan perustuen sallitut liikeradat. Samoin toki tapahtuu tukijalat kokonaan ulkonakin. Noston rajoituksia ja koneen toimintoja pystyy seuraamaan isolta infonäytöltä.

Ohjaamon ovelle nousu on nyt mahdollista neljästä eri suunnasta, jolloin koneen päällä kulkeminen vähenee ja näin myös putoamisriski pienenee. Koneen alavaunussa on askelmat kaikilla reunoilla (edessä, takana ja sivuilla), jolloin joka suunnasta pääsee vaivattomasti kiipeämään hyttiin, oli ylävaunu sitten missä asennossa tahansa. Lisäksi alavaunun pinta on hyvin tasainen. Turvallisuutta lisääviä seikkoja kaikki.

Tukijalkoja on mahdollisuus käyttää vain osittain ulos työnnettynä. Se mahdollistaa koneella operoinnin ahtaissakin paikoissa. Mikko Lindholm kiittelee uuden koneen ominaisuutta, jossa renkaat nousevat pedattaessa aikaisempaa ylemmäs. Näin petaus epätasaiselle alustalle helpottuu.

Runsaasti työlaitteita

Lindholmin uuden ympäripyörivän kurottajan mukana tuli kattava valikoima työlaitteita.

Manitoun Vision+-sarjan kurottajissa on molemmilla sivuilla sekä edessä ja takana tukevat portaat alavaunun päälle nousua varten. Näin ohjaamoon käynti on turvallista, oli ylävaunu sitten missä asennossa tahansa. Turvallisuutta lisää myös alavaunun tasainen pinta.

”Kiinteät sekä ympäripyörivät trukkihaarukat, vinssi, kauha ja henkilönostokori. Siinä meidän setti. Ne taitavat olla ne tärkeimmät työlaitteet, joita kurottajien kanssa yleensäkin käytetään. Hyvä ominaisuus on työlaitteen E-Reco-toiminto, joka tunnistaa puomin päähän poimitun työlaitteen ja säätää koneen parametrejä kullekin työlaitteelle sopivaksi”, tuumailee Mikko Lindholm.

Lisäksi hän muistuttaa vielä aikaisempaa laajemman mahdollisuuden operoida kauko-ohjaimen avulla. Nyt esimerkiksi henkilönostokoria käytettäessä voi konetta hallita kauko-ohjaimella korissa seisten. Kauko-ohjaimelle on oma säilytys- ja latauspisteensä ohjaamossa, joten siltäkin osin on asiaa mietitty.

Mikko Lindholm sanoo Manitoun uuden ympäripyörivän kurottajan päätehtäväksi juuri rakennustyömaan asennus- ja tarvikenostot, mutta saatetaan sillä joskus tehdä myös lumihommia. ”Tällä hetkellä keskitytään vielä omiin nostoihin, mutta jatkossa on ajatusta tarjota uuden Manitoun palveluja myös muille tarvitsijoille”, päättää Mikko Lindholm.

Konepörssi esitteli Manitoun Vision+-sarjaa tarkemmin jo viime vuoden numerossa 1/2022. Tässä linkki artikkeliin.

Manitou-koneiden maahantuonnista ja jälleenmyynnistä Suomessa vastaa MN-Lifttek Oy.


Tässä tukijalat kokonaan ulkona.
Koneen ajo ja petaus onnistuvat myös kauko-ohjaimen avulla.
Tyypillistä kurottajakauraa, kattoristikoita.
Koneen alavaunun joka sivulla on tukevat portaat koneen päälle nousemista varten.
Iso infonäyttö hallitsee ohjaamon näkymiä.
Kauko-ohjaimella on oma paikkansa latauksineen istuimen takana.


Lue seuraavaksi