Uutiset

Työkoneet

Arkistojen Aarteita: Maarakennuksen jättiläiset, Big Muskie

Yksi maailman suurimmista, koskaan rakennetuista maarakennuskoneista, oli vuonna 1969 valmistunut, sähkökäyttöinen laahakaivukone Big Muskie eli Bucrys Erie 4250-W. Työpaino oli 12 200 tonnia ja 210 tonnia painavan kauhan tilavuus oli 170 kuutiometriä. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että maailman suurin hydraulinen kaivukone on nykyään Caterpillarin edustuksessa oleva Bucyrus RH400 (entinen Terex). Sen työpaino on vaatimattomat 889 tonnia eli 13,5 kappaletta Bucyrus RH400 -kaivukoneita painaa saman kuin Big Muskie (jättihauki).

Big Muskie kaivoi yhteensä arviolta 465 miljoonaa kuutiometriä maata ja hiiltä.

Koneen rakentamiseen käytettiin sen aikaisiin aikakirjoihin nojaten 200 000 työtuntia ja kaksi vuotta.  Big Muskie maksoi vuonna 1969 25 miljoonaa dollaria, mikä nykyrahassa vastaa kutakuinkin noin 160 miljoonaa dollaria (146 miljoonaa euroa). Työuransa Muskie teki Central Ohio Coal Co. –yhtiön hiilikaivoksella aina vuoteen 1991 saakka, jolloin se purettiin romuksi. Ainoastaan kauha jäi museoitavaksi jälkipolvien ihmetellä.

BigMuskie oli vaikuttava näky. 22-kerroksisen talon korkuinen (68 m) ja kahdeksan kaistaisen moottoritien levyinen (47 m) kone on jättänyt jälkensä maailman konehistoriaan. Sen historiallista arvoa lisää, että Big Muskie jäi ainoaksi laatuaan. Central Ohio Coal Co. -kaivosyhtiö halusi kasvattaa kapasiteettinsa hiilikaivoksella mahdollisimman suureksi, sillä kaivoksen pinta-ala oli tuolloin yhteensä lähes 45 000 hehtaaria. Historian kirjat

Big Muskie painaa hieman enemmän kuin 13 kappaletta kuvan RH400-kaivukonetta.

kertovat, että yhtiössä käytiin mahtihankinnasta vääntöä perinteisten pistokaivukoneiden ja laahan välillä, mutta laskelmat osoittivat vielä tuolloin ison laahan olevan kaikkein taloudellisin tapa irrottaa hiiltä maaperästä. Kaupat syntyivät ja tehtaalta kaivokselle kone kuljetettiin osina, siirtoon tarvittiin kaikkiaan 340 rautatievaunua ja 260 rekkaa.

Big Muskien puomin pituus oli hulppeat  94  ja koneen koko pituus peräti 149 metriä. Vaijeritkaan eivät olleet ihan naruluokkaa, sillä niiden läpimitta oli 130 millimetriä. Koneen sähkömoottoreille syötettävä jännite oli 13 800 volttia. Sähkömoottoreita peltien alla oli seuraavasti: 18 kappaletta 750 kilowatin ja 10 kappaletta 466 kilowatin moottoria. Hevosvoimia oli käytössä kaikkiaan käsittämättömät 63 000. Kaivamisen aikana sähkön kulutus vastasi 27 500 kotitalouden kulutusta ja pelkkä sähkölaksu oli tunnissa muutamia kymmeniä tuhansia dollareita. Kerrotaan, että paikallinen sähkölaitos joutui investoimaan runsaasti sähköinfraansa ennen kuin tarvittava kaapelointi sähkön syötölle kaivokseen oli saatavilla.

Big Muskie koottiin vuonna 1969 hiilikaivokselle Ohioon ja samalla työmaalla se oli koko 22 vuotta kestäneen työikänsä.

Big Muskie työskenteli läpi vuorokauden viiden hengen miehistön avulla. Yöllä sähkö oli huomattavasti halvempaa, joten pimeän aikaan työskentely oli kaivosyhtiön taloudesta vastaavien toivelistalla ykkösenä. Lyhyitä matkoja kaivoksella Big Muskie kulki oman hydraulisen jalkansa avulla. Siirtäminen oli vaivalloista ja vaati puupölkyillä perustetun tukevan pohjan kulku-uraksi. Yleensä kerralla konetta siirrettiin korkeintaan yksi maili. Koska siirtonopeus oli vain vajaat 1,6 kilometriä tunnissa niin mailin matkaan kului helposti juuri tuo tunti.

22 vuoden työuransa aikana Big Muskie kaivoi arviolta 465 miljoonaa kuutiometriä maata. Se on kaksi kertaa niin suuri määrä, kuin koko Panaman kanavan rakentaminen vaati. Hiiltä tästä määrästä saatiin 20 miljoonaa tonnia.

Lopulta Big Muskiella operointi kävi taloudellisesti kannattamattomaksi. Central Ohio Coal Co. –yhtiö yritti myydä konetta toiselle kaivosyhtiölle, mutta laihoin tuloksin. Suurin este oli koneen purkamisesta, siirtämisestä ja uudelleen kokoamisesta syntyvien kulujen massiivisuus. Kaivosyhtiöt olivat Amerikassakin siirtyneet jo toisenlaiseen tapaan kaivaa. Tuotannon koneet olivat huomattavasti uudempia ja pienempiä eli käyttökustannuksiltaan edullisempia. Niinpä Big Muskie koki kovan kohtalon maattuaan kahdeksan vuotta toimettomana. Lainsäädännöllä pakotettiin hävittämään kaikki kaivoksilla lojuva, käytöstä poistettu kalusto. Ja

Viisi operaattoria vastasi koneen käytöstä. Parkkipaikatkin olivat näemmä varsin lähellä työmaata.

koska Big Muskie kuului tähän joukkoon, se purettiin vuonna 1999 ja myytiin 700 000 dollarilla yhtiölle Mayer-Pollock Steel Corporation. Muun muassa puomi räjäytettiin purkuvaiheessa irti peruskoneesta.

Purkamista tosin edelsi historijoitsijoiden ja alan harrastajien monenlaisia ehdotuksia sijoittaa Big Muskie museoksi uuteen paikkaan. Rahoitusta ei kuitenkaan tälle miljoonahankkeelle lopulta järjestynyt. Tästä yhdestä maailman koneenrakennuksen ihmeistä on jäänyt jäljelle suttuisten valokuvien ja muutaman huonolaatuisen videon lisäksi vain kauha. Se on museoitu kunnioittamaan kaikkien kaakkoisohion lukuisilla kaivoksilla menehtyneiden muistoja. Tämä museo sijaitsee Ohion Morganin piirikunnassa, noin 100 kilometriä Columbuksesta itään.

Vuonna 1978 Saksassa rakennettu, 13 500 tonnia painava Bagger 288 syrjäytti Big Muskien suurimpana maalla kulkevana koneena maailmassa. Kyseessä on hiilikaivosten pintamaan poistoon tarkoitettu jättiläinen, joka kaivaa eräänlaiselle kaivupyörälle asennettujen kauhojen avulla kuljettaen maaa-aineksen samalla pois. Vuonna 1995 päivänvalon näki vieläkin raskaampi malli Bagger 293, joka painoi käsittämättömät 14 200 tonnia. Mutta nämä lienevätkin toisen artikkelin aiheita.

Alla huonolaatuisia videoita aiheesta. Toisessa otoksessa on materiaalia Big Muskien purkamisen yhteydessä tehdystä puomin irti räjäytyksestä.








Lue seuraavaksi