Uutiset

Työkoneet

Kuka korjaa puupeltojen sadon?

Kaikki Pohjoismaat, Eurooppa ja Venäjä ovat otollisia katkotuntavaran kehittyneille korjuukoneille ja -menetelmille. Mutta maailmassa on paljon metsää, jota ei yhteiskunnan kehitystason, puuston koon tai maastonsa puolesta onnistuta korjaamaan skandinaavisin menetelmin, tarvitaan jotain hiukan simppelimpää ratkaisua. Lisäksi kuiduttavan teollisuuden muutto sinne, missä on kasvavat markkinat ja nopeampi metsän kasvu, on muuttanut puunkorjuun kuvaa radikaalisti. Brasilialaiset ja urugualaiset puuplantaasit selviävät yksinkertaisemmalla hakkuutekniikalla; siellä kaivukoneeseen yhdistetty kotoinen kouraharvesteri on käypä peli. Lähikuljetus meille tutulla kuormatraktorilla on niissä olosuhteissa tehokkain menetelmä tuoda eukalyptus tien varteen.

Uusille markkina-alueille nousevien sellutehtaiden ympärillä tullaan korjaamaan puuta valtavat määrät. Kaivukoneharvesteria parempaa ratkaisua ei niihin olosuhteisiin ole vähään aikaan näkyvissä. Sen menetelmän etuna on varmatoimisuus ja teknologian globaalisuus.

Komatsu on ollut ja tulee olemaan vahvoilla puupeltojen korjuussa. Brasilia, Kiina ja Indonesia ovat japanilaiselle yhtiölle kuin kotimarkkinaa; monissa potentiaalisissa maissa Komatsulla on jo pitkään ollut omia maansiirtokoneita valmistavia tehtaita. Se on puoli voittoa kiihtyvässä korjuukaluston toimittajien keskinäisessä välienselvittelyssä.

Jo kerralla toimitettavien koneyksiköiden suuren määrän vuoksi uusien alueitten asiat kiinnostavat Suomessakin, kauppojen suuruusluokka on jokaisessa tapauksessa kymmeniä, joskus satoja koneita. Komatsu Forest Oy tulee tiedottamaan entistä tiiviimmin vielä tämän talven aikana myös toisen pallonpuoliskon asioista – metsäkoneiden maailmanherruus näyttääkin ratkeavan siellä.

 JK

Lue seuraavaksi