Uutiset

Työkoneet

Konestarilta laitteet sähköverkon rakentamiseen ja ylläpitoon

Heikki Kvist on urakoinut muutaman kymmenen vuotta sähköverkkojen rakentamisen parissa. Sinä aikana on pantu pylväitä pystyyn, kaivettu ja aurattu kaapelia maahan, laitettu eräskin muuntamo paikalleen. Työmaaolosuhteet ovat vaihdelleet hyllyvästä suosta ison kaupunkikeskustan katujen aukaisuun ihmisiä, liikennettä ja olemassa olevia kaapeleita varoen.

Näillä työmailla tarvitaan Vekaa

Urakoinnin ohella on herännyt usein ideoita siitä, miten ehkä hommia voisi helpottaa ja näiden ajatusten pohjalta syntyi vuonna 2013 Konestar oy. Yrityksen tuotannossa on neljä konetta ja laitetta, Saka, Kake, Veka ja Karu. Kaikki peruskoneeseen, esim. eri kokoisiin kaivinkoneisiin, liitettäviä hydraulisesti toimivia väsymättömiä apureita työn tekemiseen. Kaikki tuotteet on suunniteltu kestämään vaativia olosuhteita ja kovaa työtä. Ne valmistetaan Suomessa omana tuotantona, laatumateriaaleista ja komponenteista. Laitteilla on myös CE-merkintä ja ne täyttävät siten tarvittavat direktiivien, asetusten ja standardien vaatimukset. CE-merkityillä laitteilla on hyvä tehdä töitä, kun tietää siltäkin osin täyttävänsä tilaajien laatuvaatimukset. Näiden laitteiden avulla työn saa tehtyä helpommin ja nopeammin, koneita ja työntekijöitä säästäen. Kun työn saa nopeammin valmiiksi, jää aikaa levätä, harrastaa muita mukavia asioita ja nauttia läheisten ihmisten seurasta.

Saka-sahalla tulee siistiä jälkeä. Linjanraivaus Vihannissa

Oikeastaan yritys lähti muotoutumaan sähkölinjojen vieruspuiden raivaamisen tarpeesta. Ajatus Saka-sahasta iti aikansa, muuntui ja kehittyi ja ensimmäinen kokeiluversio testattavaksi valmistui yrityksen aloituksen myötä. Kuten arvata saattaa, Saka-saha ei ollut vielä läheskään valmis tuon kokeilun jälkeen. Monien testien, versioiden, unettomien öiden ja lukemattomien kulutettujen eurojen jälkeen voitiin vihdoin todeta, että saha on käyttökelpoinen. Saka-saha on myös ainoa laatuaan, sillä on patentti Suomessa ja Eurooppa-patenttia on haettu. Ensimmäinen saha myytiin vuonna 2015. Holtinkoski oy on sahalla linjoja raivannut ja jälki on ollut hyvää niin tilaajan kuin raivaajankin mielestä. Saka-saha on toiminut erinomaisesti ammattilaisten käsissä.

Kake melkein valmiina töihin

Kake-linjapurku- ja kaapelinkäsittelylaitteella kerätään nopeasti, turvallisesti ja helposti kaapelit nippuun linjanpurkutyömaalla: Kake kiinni koneen puomiin ja kela pyörimään. Kerralla voi kelata vaikka kolmea lankaa. Kaapelikieppi sidotaan parista kohtaa, halkaistavan kelan toinen puoli irrotetaan ja kiepin voi tyhjentää suoraan auton lavalle.

”Asiakkailta saadun palautteen mukaan ei lankojen kerääminen maastosta ole koskaan ollut näin helppoa ja nopeaa. Työ joutuu ja koska homman voi tehdä vaikka yksin, pääsevät muut työntekijät jo seuraaviin kohteisiin. Kakella on myös helppoa käsitellä kaapeleita muuallakin kuin linjanpurkutöissä. Tästä esimerkkinä on Konestar.fi -sivuilta löytyvä ”Tunneli-Kake”, erikoiskohteissa työskentelyä varten alkuperäisestä sopivasti muunnettu kelain.”

Veka-kaapelinvetolaite toimii parhaiten ahtaissa ja hankalissa veto-olosuhteissa, kuten työkohteessa, jossa kaivannon koko on rajoitettu maaston, asutuksen, lähellä menevien muiden kaapeleiden tai muun vastaavan syyn takia. Erinomainen esimerkki tällaisesta työkohteesta on kaupungin tai muun taajaman katualueen kaapeleiden uusinta tai vian korjaus. Tilaa on todella rajallisesti, vanhoja kaapeleita ja putkia paljon, saattaapa olla aika tiukkojakin mutkia, joihin kaapeli pitäisi taipua. Veka mahtuu pieneen koloon ja pienestä koosta huolimatta vetää hyvin.

Karu-kaapelinohjausrullalla kaapelin saa vaivatta kaivantoon

”Kun Vekan työkaveriksi laitetaan vielä Karu-kaapelinohjausrulla, sujuu kaapelointityö kuin ajatus.” Karun avulla saa levitetyn kaapelin ohjattua valmiiseen kaivantoon ilman kaivannon pohjalle valuvia kiviä, maata ja muuta ylimääräistä, joka pitää sitten käsin kerätä pois kaapelia rikkomasta. Karua voi käyttää myös kulmarullana, se ei siirry pois paikaltaan eikä tarvita monia erillisiä rullia, joita yritetään asetella oikeisiin paikkoihin. Karun avulla kaapeli menee sinne minne pitääkin, helposti, nopeasti ja vahingoittumattomana.

 

Lue seuraavaksi