Uutiset

Työkoneet

Kalusto katon alle

Conexx Groupin tehdas

Kone- ja kuljetusyrittäjille investoinnit palveluiden tuottamisessa käytettäviin koneisiin, laitteisiin tai ajoneuvoihin ovat merkittäviä. Jotta kalliit tuotantovälineet olisivat tehokkaasti tuottavassa työssä, ne vaativat kunnossapitoa. Jos kunnossapitoa tehdään omana työnä, on oma halli tarpeen. Halli antaa myös suojan omaisuudelle säätä, varkaita ja tihutyöntekijöitä vastaan.

Varsin moni kone- ja kuljetusyrittäjä pohtii tälläkin hetkellä hallitilan hankkimista oman yrityksen tarpeisiin. Tarpeet tietysti vaihtelevat toimialan mukaan, mutta vaativimmissa töissä työskentelevissä koneissa ja ajoneuvoissa pienempää ja vähän suurempaakin kohennettavaa pyrkii syntymään miltei päivittäin, ja korjaukset on käytännössä kyettävä tekemään itse. Toisaalta tarvetta voi olla omaisuuden suojaamiselle säältä, anastukselta tai joissain tapauksissa katseilta.

Kunnossapito omana työnä

Melko monessa yrityksessä hieman laajempiakin huoltoja ja korjauksia tehdään omana työnä. Taloudelliset seikat, yrityksen henkilöstön tietotaito ja ulkopuolisten palveluiden saatavuus ovat tekijöitä, joiden perusteella kunnossapito saatetaan kokonaan tai osittain pitää yrityksen omana toimintana.

Korjaus- ja huoltotyöt sujuvat turvallisesti joka säällä, kun ne voi suorittaa sisätiloissa. Sisällä koneet ja muu omaisuus on ulkotiloja paremmin suojassa ilkivallalta, varkauksilta ja uteliailta katseilta.

Asianmukaisissa tiloissa työ on tehokasta, turvallista ja mielekästä. Hallin suojassa ei sade kastele, pakkanen pure eikä tuulenpuuska nostata pölyä. Väheksyä ei voi sitäkään, että sisätiloissa toimien ympäristölle haitaksi olevat aineet ovat paremmin hallinnassa. Hallin lattialta hydrauliikkaletkusta karannut öljy saadaan helposti hallintaan, mutta ulkona se imeytyy maahan.

Omaan halliin on myös paremmat mahdollisuudet varustaa korjaamoa. Sisätiloissa työkalut ja varaosat pysyvät ehjinä ja käyttökelpoisina, eivätkä lähde kovin helposti pitkäkyntisten matkaan.

Katseilta ja viimalta suojaan

Kone- ja kuljetusalalla toimivilla yrityksillä on koneiden ja ajoneuvojen lisäksi enemmän tai vähemmän erilaista omaisuutta. Omassa hallissa voi olla myös asiakkaiden omaisuutta. Ei ole lainkaan tavatonta, että kuljetusliike käyttää tilojaan pienimuotoisena terminaalina sujuvoittaakseen palvelua. Omat ja asiakkaiden tavarat pitää suojata sään vaikutuksilta ja varkauksilta.

Vaikka koronatilanne on viime aikoina rajoittanut ulkomaisten rikollisten maahanpääsyä, pimeää liiketoimintaa tehdään aivan riittävästi myös kotimaisin voimin. Kyllähän varas halutessaan oven murtaa, mutta kynnys nousee, jos varmaa tietoa sisällä olevasta omaisuudesta ei ole. Luultavasti pihalla olevasta koneesta tai autosta polttoaineet varastetaan ennemmin kuin lukitussa hallissa olevasta.

Toimitilaa teräksestä

”Oman hallin rakentaminen on usein edullisempaa kuin luullaan. Pitkällä tähtäimellä omaan käyttöön hankittu sopivan kokoinen halli voi tuoda huomattavastikin kustannussäästöjä yrityksen toimintaan, kun kunnossapitoa voidaan tehdä tehokkaammin ja kenties laajemmin omana työnä”, sanoo isokyröläisen Westmoor Oy:n toimitusjohtaja Jarkko Kivelä.

Westmoor edustaa Pohjoismaissa ja Baltiassa teräsrunkoisia Conexx-rakennuksia. Conexx Group on 63-vuotias hollantilaislähtöinen yritysryhmä, joka on erikoistunut teräsrakenteiden suunnitteluun ja valmistukseen. Westmoor omistaa tällä hetkellä kolmanneksen Conexxista, ja omistusosuus tulee Kivelän mukaan kasvamaan. Tuotteisiin se vaikuttaa siten, että ne niin sanotusti suomalaistuvat yhä vahvemmin.

Yhtiön suunnittelu ja hallinto ovat Eindhovenissa, Hollannissa. Teräsrakenteet valmistetaan uusissa, moderneissa tuotantotiloissa Myszkówissa, Puolassa. Conexxin vahvoja markkina-alueita Suomen ja Pohjoismaiden lisäksi ovat Venäjä, Saksa, Romania sekä tietysti Alankomaat ja Puola.

Rakennuksia vaativiin olosuhteisiin

Conexx-rakennuksia on myyty Suomeen vuodesta 2006, ja erilaisia rakennuksia on toimitettu lähes tuhat. Varsinkin alkuaikoina huomattava osa rakennuksista toimitettiin maatalouden tarpeisiin, mutta viime vuosina Conexx-rakennuksia on toimitettu runsaasti myös varastoiksi, tuotantolaitoksiksi, konehalleiksi ja esimerkiksi myyntitiloiksi.

Navetat ovat rakennusteknisesti erittäin vaativia kohteita. Conexxilla on pitkä kokemus maatalouden rakennusten toimittamisesta, ja se on toimittanut navetat Suomen suurimmille maitotiloille.

”Olemme toimittaneet navettoja paljon, muun muassa Suomen suurimmille maitotiloille, ja siitä on ollut etua. Teknisessä mielessä navetan rakentaminen on nimittäin monin verroin haasteellisempaa kuin vaikkapa konehallin. Esimerkiksi lattiakorkeuksia on parhaimmillaan 14, laitetoimittajia lähes yhtä monta ja ilmasto erittäin haastava. Jos rakennus kestää navettana, kestää se muissakin käyttötarkoituksissa”, Jarkko Kivelä sanoo.

Conexx-rakennusten ydin on yhtiön kehittämä FSC-palkki. Se on rakenteellisesti jäykkä, mutta materiaalia sen valmistamiseen kuluu tavanomaista I-palkkia selvästi vähemmän. FSC-palkki on rakenteena kustannustehokas, ja kevyenä se vähentää myös kuljetuksen aikaista ympäristökuormitusta.

Ympäristöasiat ovat muutoinkin tärkeä asia Conexxille ja yhtiön tuotanto tullaankin sertifioimaan hiilineutraaliksi vuoden 2020 aikana.

Conexxin FSC-palkin valmistamiseen tarvitaan noin 15 prosenttia vähemmän terästä kuin vastaavat lujuusarvot omaavaan umpinaiseen palkkiin. Tavanomaista palkkia kevyemmästä rakenteesta on etua kuljetuksessa ja työmaalla käsiteltäessä.

Conexx mukauttaa tuotteensa aina paikallisten määräysten mukaiseksi, mutta hyödyntää laajaa kokemustaan erilaisista vaatimuksista. Rakenteet kestävät kuormitusta huomattavasti enemmän kuin suomalaiset määräykset edellyttävät, ja kaikki kiinnikkeet hitsataan aina ympäri, vaikka määräykset sallisivat vain osittaisen hitsauksen.

Tarjous ja toimitus nopeasti

Tarjoukset rakennuksista laaditaan Conexxin omalla CT-laskentaohjelmalla. Ohjelma laatii asiakkaan toiveiden mukaisesta rakennuksesta tarjouksen, rakenne- ja arkkitehtipiirustukset kolmiulotteisina sekä jopa lastaussuunnitelman.

Tarjous syntyy nopeasti, sillä Jarkko Kivelän mukaan eniten aikaa kuluu asiakkaan tarpeiden määrittämiseen. Asiakkaan kanssa mietitään aluksi rakennukselle mitat. Kasvun varaa ei yleensä tarvita, sillä Conexx-rakennuksia on helppo tarvittaessa laajentaa. Sen jälkeen valitaan ovien, ikkunoiden ja väliseinien paikat sekä määritellään halutut varusteet, kuten tasanteet, lipat tai vaikkapa kiskot siltanosturille.

Suunnitteluvaiheessa Conexxin CT-ohjelma näyttää saman tien muutoksen vaikutuksen kokonaishintaan.

Kun rakennus on halutun mukainen, tarjous syntyy silmänräpäyksessä yhdellä napin painalluksella. Toimitusaika rakennukselle on noin kuusi viikkoa, joten kuokka on syytä lyödä maahan melko pian tilauksesta.

”Hinnoittelu on kustannusperusteinen. Kun rakennusta määritellään asiakkaan kanssa, jokaisen muutoksen hinta näkyy saman tien ja asiakas voi arvioida, onko joku lisävaruste tai -ominaisuus hankinnan arvoinen. Hinta on rakennukselle tarvikkeineen tontille toimitettuna”, Kivelä sanoo ja jatkaa: ”Perustuksen ja pystytyksen voi tehdä itse tai hankkia meiltä.”

Laajentunut asiakaskunta

Jos maataloudet ovat olleet Conexxin merkittävin asiakaskunta, viime vuosina myös muut toimialat ovat kasvattaneet osuutta yhtiön asiakaskunnassa.

”Maarakennusliikkeille, koneyrittäjille, korjaamoille ja kuljetusliikkeille olemme toimittaneet rakennuksia. Monet ovat kertoneet kuulleensa meidän vaihtoehdostamme yrittäjätuttavaltaan. Minä tulkitsen sen niin, että asiakkaamme ovat olleet tyytyväisiä”, Jarkko Kivelä päättää.

Lue seuraavaksi