Uutiset
Jyrsintää rautatietunnelissa
Vuosina 1910-1912 rakennettu, 1 300 metriä pitkä Hasselborner-tunneli sijaitsee Frankfurt am Mainin länsipuolella ja sen läpi kulkeva rautatie yhdistää Grävenwiesbachin ja Hasselbornin kaupungit. Yli sata vuotta vanhaa tunnelia on korjattu jo useasti ja nyt saksalainen tunneleiden tekoon ja korjauksiin erikoistunut urakoitsija Baresel GmbH suoritti pintojen uusimista. Työ oli välttämätön tehdä valumavesien pois pitämiseksi tunnelista ja ylipäätään tunnelin eliniän lisäämiseksi.
Yksiraiteisen tunnelin vanhassa rakenteessa alaosa oli luonnonkiveä ja yläosa kello yhdeksästä kolmeen muurattua kiveä. Tämä yläosan kivi piti urakassa poistaa, jonka jälkeen pintaan asennettiin ruiskubetoni ja sen päälle muovikalvo. Urakoitsija päätti käyttää tunnelin yläosaan kaivukoneeseen kiinnitettyä Kemroc-tasojyrsintä, jolla työ sujui nopeasti ja pinta oli kerralla valmis ruiskubetonoitavaksi.
Urakoitsija suunnitteli kaikki työvaiheet huolellisesti ja nopeasti kävi selväksi, että jyrsimellä on helpoin ja kustannustehokkain tapa poistaa vanhat rakenteet. Kemrocin asiantuntijat ja urakoitsijan työnjohto päätyivät valinnassa Kemroc-tasojyrsimeen tyypiltään EX 45 HD. Sen eduiksi mainittiin korkea kapasiteetti sekä mahdollisimman vähäinen tärinä, jolloin kaivukoneeseen ja etenkin sen puomiin aiheutuvat rasitukset ovat mahdollisimman pienent.
Kemrocin tasojyrsimet on tarkoitettu asfaltin ja betonin jyrsintään. Viisi erikokoista EX-mallia kattaa peruskoneiden painoluokat 1-23 tonnia. Jyrsittävästä materiaalista riippuen laitteet voidaan varustaa erilaisilla rummuilla ja teräpaloilla. Jyrsintäsyvyyden säätövaihtoehdot ovat hydraulinen ja mekaaninen. Jyrsinrummun tukikehikon ansiosta valmistaja lupaa laitteelle millimetritarkkuuden. Maksikissaan isommilla malleilla päästään 190 millimetrin syvyyteen. Hasselbornerin tunnelissa jyrsittävän kerroksen paksuus oli melko vakio välillä 250-300 millimetriä, joten laitteeseen valittiin mekaaninen syvyyden säätö. Koska mallin EX 45 HD maksimi jyrsintäsyvyys on on 150 milliemetriä, ei kerralla päästy täyteen työsyvyyteen.
Ahdas tunneliaukon koko (5×5,2 metriä) asetti omat haasteensa urakoitsijalle. Koska matalassa tunnelissa ei jyrsintä olisi millään kyetty saamaan kattoon oiekaan asentoon, piti koneeseen asentaa myös kallistuva kauhanpyörittäjä. Näin kallistuksen jas pyörityksen ansiosta kuljettaja sai jyrsimen helposti oikeaan asentoon ilman suurempia kaivuliikkeitä. Käytännössä jyrsin asennettiin aloituskohtaan ja raiteilla ajamalla jyrsittiin kerralla noin viiden metrin siivu. Jyrsitty materiaali putosi suoraan alla kulkevaan vaunuun. Näin työalue pystyi koko ajan siistinä ja raiteet puhtaina.
Muutamissa kohdissa tunnelin katossa oli kovaa luonnon kiveä, jolloin jouduttiin käyttämään hydraulista iskuvasaraa.
Kemroc EX 45 HD auttoi omalta osaltaan siinä, että tunnelityö saatiin vietyä läpi urakanantajan edellyttämässä tiukassa aikataulussa. Kokemukset olivat niin rohkaisevat, että Baresel osti vielä toisen samanlaisen jyrsimen. Kaksi samanlaista restaurointia kun on tulossa Kalmut- ja Talberg -tunneleissa. Jatkossa jyrsintää tullaankin käyttämään päämenetelmänä vastaavanlaisissa projekteissa. Jyrsinnän kerrotaan olevan taloudellisen, tehokkaan ja rakenteita säästävän.
EX 45 HD on Kemrocin toiseksi suurin malli. Se painaa 730 kiloa ja soveltuu kaivukoneisiin 10-16 tonnia. Se voidaan asentaa myös liukuohjattuihin pienkuormaajiin painoluokissa 3-6 tonnia. Hydrauliikan tuottoa laite vaatii 110-170 litraa minuutissa. Työleveys on 450 millimetriä ja työskentelysyyvyys voidaan säätää välille 0-150. Rummun suositeltava pyörintänopeus on 70-110 kierrosta minuutissa. Jyrsimen rummun terien lukumäärä on 49.
Suomessa Kemroc-tuotteita edustaa Hansa-Machines.