Uutiset

Työkoneet

JAK-Energiakourat – pitkin perintein

Viime keväänä lanseerattiin uusi kouramerkki energiapuunkorjuuseen, JAK-Energiakoura. Tuotekehitystausta on kuitenkin pitkä, sillä tuotteen takana olevien miesten tekemä on ensimmäisiin kaivukoneiden energiakouriin lukeutuva Alfa-Energiakoura kymmenen vuoden takaa. Noista ajoista koura on kehittynyt huomattavasti niin käytettävyytensä kuin kestävyytensä osalta, mistä vakuudeksi lanseerattiin uusille kourille syksyllä kahden vuoden takuu.

Kimmo Tossavaisen ja Asko Aallon ensimmäinen energiakoura, Alfa-Energiakoura saavutti merkittävän aseman markkinoilla. Miehet myivät kuitenkin tuotemerkin ja valmistuksen vuonna 2009. Molemmilla miehillä on kokemusta energiapuuhakkuusta, arvionsa mukaan yhteensä liki 20 000 motin verran – he tietävät miksi kouran on toimittava luotettavasti. Tässä työssä myös energiakouraa on kehitetty, eikä kehittäminen tuotteen myyntiin loppunut. Idea kahden sylinterin käyttämisestä oli pohjana uuden kouran suunnitteluun.

”Kahden sylinterin käyttö ratkaisi monta ongelmaa. Sen avulla kourasta saatiin kevyt, voimaa tuli riittävästi paksujenkin puiden katkaisemiseen ja ennen kaikkea rakenteesta muodostui kestävä”, kertoo Tossavainen. JAK:n kahden sylinterin ratkaisu on suojattu rakenne.

Miehet kertovat JAK-kouran olevan yrittäjälle optimoitu, nopea ja ominaisuuksiltaan kokonaisuutta nopeuttava ratkaisu; sellainen, että työn pystyy tekemään sillä kannattavasti. Kahden sylinterin käyttö on mahdollistanut leveän otteen kouralle. Sen ansiosta puut keskittyvät hyvin ja puunipuista saadaan siistit ja helpot ajokoneella kuormattavaksi. Toisaalta leveä ote on tukeva eikä puu pääse luiskahtamaan kourasta ja pysyy suunnassa vakaasti. Tästä on erityisesti hyötyä ongelmapuiden poistossa, kuten sähkölinjojen vieruksilla ja tiheästi asutuilla alueilla.

Suuri puristusvoima mahdollistaa täyden terävahvuuden omaavan puun katkaisemisen pelkästään puristamalla, eli kouralla ei tarvitse konstailla katkaisussa. Samoin puunippuja pystytään katkaisemaan vaivatta sopivaan kuljetusmittaan.

Voimasta ja kestävyydestä huolimatta malliston suurimman kouran paino ei ole kuin hieman reilut 500 kg. Tämä malli JAK-300 leikkaa 300 mm vahvan puun poikki ja on tarkoitettu 12–21 tonnin kaivukoneisiin.

Kestävyyden takeeksi JAK on jo vuosia antanut kourilleen vuoden takuun. Koska noin kahden ja puolen sadan kouran taustalla ei takuuasioita ole tullut kuin nimeksi, miehet uskaltautuivat antamaan energiakouralleen tästä syksystä lukien peräti kahden vuoden takuun.

Edellä mainitun JAK-300-kouran lisäksi mallistoon kuuluu JAK-250- ja JAK-200-kourat kaivukonesovituksella. Ne soveltuvat käytettäväksi kaivukoneissa painoluokasta 2,5 tonnia aina 21-tonnisiin asti. Lisäksi kahdesta pienemmästä mallista on riipukemallit (kuvassa). JAK-200k soveltuu maataloustraktorin kuormaimessa käytettäväksi ja JAK-250k on metsäkoneisiin soveltuva ratkaisu, mutta myös järeimpiin traktorisovelluksiin käytetty vaihtoehto.

Kourien katkaisuterä on myös helposti irrotettavissa. Ilman katkaisuterää kouraa on käytetty muun muassa purkutöissä. ”Monesti kysytään, että eikö tuota terää saisi esimerkiksi hydraulisesti sivuunkääntyvänä. Sille ei oikeastaan ole käytännön tarvetta, sillä puunippuja pystyy kyllä terä paikallaan käsittelemään varsin kätevästi”, mainitsee Aalto.

Kourien valmistus tapahtuu JAK-Metallin omasta toimesta. Edullinen hinta perustuu pitkiin sarjoihin. Varastotuotteiksi tehdään tavallisimmilla kiinnikkeillä olevia malleja, mutta myös kouria, joihin ei kiinnikettä vielä ole asennettu. ”Näistä kourista saamme nopealla aikataululla sopivan kiinnikevaihtoehdon asiakkaan koneeseen hitsaamalla sen vain kiinni”, kertoo tuotannosta vastaava Jani Sipilä. ”Meillä on oma maalaamo, mikä osaltaan mahdollistaa nopean ja joustavan tuotannon. Kiireisissä tapauksissa olemme vieneet itse kouran urakoitsijalle, jotta tärkeä työmaa pääsee varmasti alkamaan ajallaan.” Esimerkki kuvaa hyvin JAK-Metallin toimintaperiaatteita, jotka tuntevat urakoitsijan tarpeen perin pohjin.

JAK-Energaikoura on JAK-Metallin yksi tuotteista, mutta toki tämä on päätuote, sillä kysyntä on ollut yllättävänkin suurta. Tuoterepertuaarissa on myös esimerkiksi erilaisia kaivukoneen kauhoja ja kaapeliaura. Tänä syksynä valikoimaan on lanseerattu kauhankallistuslaite.

Pääasiassa JAK-metalli myy tuotteensa suoraan loppukäyttäjille, mutta myös jälleenmyyjien, kuten Suomen Telakoneen, Konesillan ja Konemarketin kautta.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi