Uutiset

Työkoneet

Intermat 2009: Ajoittain tunnelma kuin huopatossutehtaalla

Edellisellä kerralla vuonna 2006 Intermat-messuihin tutustuikin yli 200.000 ihmistä. Järjestäjien ilmoittama kävijämäärää tänä vuonna oli rapiat 184.000, mikä tuntuu kyllä hieman yläkanttiin asetetulta. Ajoittain osastoilla oli nimittäin hiljaista kuin huopatossutehtaalla.

Messukävijälle tämä tungoksen puuttuminen tosin oli positiivinen asia, mutta näytteilleasettajien näkökulmasta valitettavaa. Olisivatko sitten sellaiset näyttelystä poisjääneet yritykset kuin Terex, Sandvik, Atlas Copco, Metso Minerals ja Manitou aavistaneet tämän? Mene ja tiedä, mutta jokainen poisjäänyt näytteilleasettaja toki vaikuttaa kävijämääriin laskevasti. Mutta määrä ei yksin ratkaise, vaan laatu on tärkeämpi kriteeri. Mieluummin viisi ostavaa asiakasta kuin 500 lippalakin kärttäjää.

Ja tänä vuonna entistä enemmän liikkeellä olikin ostoista päättävää porrasta, kun esimerkiksi kuljettajia messuille tuotiin säästösyistä vähemmän. Ja olihan niitä näytteilleasettajia sentään mukana uusi ennätysmäärä eli 1470, joten tutkittavaa riitti yllin kyllin. Konepörssi esittelee tässä ja seuraavassa numerossa Intermatin uutuuksia ja kertoo kuulumisia.

Laskua odotettavissa

Off-Highway Research-tutkimuslaitoksen tuoreen raportin mukaan maailman rakennuskoneitten myynti tulee tippumaan tänä vuonna 15 prosenttia. Viime vuonna maailmassa myytiin 635.831 rakennuskonetta kun ennätysvuonna 2007 luku oli 713.863. Tämän vuoden myyntimääräksi arvioidaan vajaat 538.000 konetta. Euroopan, Intian, Japanin ja Amerikan markkinat supistuvat, mutta Kiina pysyy suurin piirtein samalla tasolla kuin viime vuonna. Pohjois-Amerikkaan odotetaan suurinta laskua, joka on 28 prosentin luokkaa. Länsi-Eurooppakin vajoaa lähes yhtä paljon eli 26 prosenttia. Arvioitu markkinan koko tänä vuonna on 161.000 konetta. Kiinan kokonaismarkkina tänä vuonna tulee olemaan jälleen suurempi kuin koko Euroopan eli noin 240.000 konetta. Mitkä yritykset sitten olivat jakamassa viime vuoden konemyyntikakkua? Kuka lohkaisi kunnon palaset ja kenelle riitti vain muruja?

Tuttuun tapaan kärjessä komeilee vuodesta toiseen amerikkalainen Caterpillar, jonka myynnin arvo viime vuonna oli 31.804 miljoonaa dollaria. Sillä heltiää kokonaismarkkinoista 18,9 prosentin osuus. Komatsu on sekin vakiinnuttanut kakkospaikkansa 10,9 prosentin osuudella ja 18.353 miljoonan dollarin myynnillä. Myös pronssille sijoittuva Terex on omalla paikallaan (5,9%/9.890 milj. dollaria).

Seuraavilta sijoilta löytyvät pari pykälää noussut Hitachi (5,4 /9.100) ja Volvo (5,1 /8.535).

Ja seuraavina listassa sellaiset nimet kuin Liebherr, Sandvik, CNH, Atlas Copco, John Deere ja Doosan. 50 suurimman yrityksen listalta löytyy kaksi suomalaista yritystä. Metso Minerals on sijalla 13. Sen osuus maailman konemyynnistä on 2,3 prosenttia ja myynnin arvo 3.791 miljoonaa dollaria. Hiab on sijalla 27 (0,8 %/1.330).

Ensimmäinen kiinalainen valmistaja eli XCMG on sijalla 17 ja kaikkiaan 50 suurimman sakissa on nyt jo seitsemän kiinalaisyritystä.

Amerikkalaiset konevalmistajat ottavat Caterpillarin vetoavulla 36 prosenttia maailman konemyynnistä. Aasian osuus on 33,7 ja Euroopan 29,3 prosenttia. Yksittäisistä maista Amerikan (36,1 %) ja Japanin (22,7 %) jälkeen kolmas on Volvo- ja Sandvik-vetureilla puskuttava Ruotsi 11,5 prosentin osuudellaan jättäen taaksensa Saksan (8,6 %) ja Kiinan (6,7 %). Tästä huomataan, että vaikka Kiinan konemarkkinat ovat maailman suurimmat, on oman valmistuksen maailmanlaajuinen merkitys edelleen pieni. Mainittakoon vielä, että myös ensimmäinen venäläinen yritys eli Russia’s Gaz Group tulee uutena listalle ja sijalle 47.

Lue seuraavaksi