Uutiset

Työkoneet

Hako Ground & Garden siivoaa ulkona ja sisällä

Tänään yritys on maailmanlaajuinen konepajakonserni, joka toimii kaikkialla maailmassa. Nimi Hako tulee perustajaltaan Hans Kochilta, joka vuonna 1924 kehitti perässäkäveltävän, pyöriväteräisen äkeen. Varsin ennakkoluulotonta oli, että äkeen polttomoottori kulki käyttäjänsä selässä. Vuonna 1960 yritys sai sarjavalmistukseen ensimmäisen Hakotrac T6 –traktorin ja vuotta myöhemmin jo ensimmäinen moottorisoitu harjakone sisäkäyttöön valmistui.
70 –luvun puolivälissä tuotiin siivoukseen uudet yhdistelmäkoneet, jotka käyttivät jo lämmintä vettä lattioiden pesuun. 80 –luvulle tultaessa Hako kansainvälistyi vahvasti ostamalla amerikkalaisen vastaavia siivouskoneita valmistavan yrityksen. Ensimmäinen Hako Citymaster näki yrityskauppojen seurauksena päivänvalon vuonna 1995 ja kolmea vuotta myöhemmin vielä Multicar ostettiin osaksi Hakoa.
Perheyrityksen taival loppui vuonna 2004, kun jatkajien puutteessa Hako siirtyi saksalaisen Possehl Groupin omistukseen. Tänään yritys on laaja konepajakonserni, joka toimii kaikkialla maailmassa. Saksassa on neljä tehdasta, Amerikassa kaksi ja Intiassa, Kiinassa ja Puolassa kussakin yksi. Liikevaihto on noin 400 miljoonaa euroa ja työntekijöitä on 2200, joista suurin osa Saksassa. Pääkonttori on Saksan Bad Oldesloessa.

Suomessa myös Toro ja Lm-Trac

Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa Hakon myynnistä ja jälkimarkkinoinnista vastaa tytäryhtiö Hako Ground & Garden. Suomen pääkonttori on Helsingin Sienitiellä ja Tuusulassa sijaitsevat varaosavarasto, uusien koneiden varustelu sekä käytettyjen koneiden varasto. Liikevaihto on noin 10 miljoonaa euroa ja Hako Suomi työllistää noin 30 henkilöä.
”Suomen markkinat ovat pienet ja varsin suhdanneherkät edustamillamme aloilla. Ammattisiivouskonemarkkinoiden arvo on Suomessa noin 10 miljoonaa euroa vuodessa ja asiakkaiden määrä rajattu. Imulakaisuautoja myydään kolmisenkymmentä vuodessa. Myös taajamatraktoreiden ja golfkoneiden vuotuinen myynti on lukumääräisesti pientä, joten toimimme varsin rajatuilla markkinoilla. Yhdenkin merkittävän asiakkaan siirtyminen konetoimittajalta toiselle, vaikuttaa yrityksen tulokseen äkkiä. Lama koetteli alaa syvältä, mutta olemme vahvasti toipumassa ja kysyntä elpyy”, kertoo Hako Ground & Gardenin Suomen toimitusjohtaja Risto Kulmala.
”Pohjoismaiden pienten markkinoiden takia Hakolla on täällä muitakin kuin omia merkkejä myynnissä. Olemme edustaneet amerikkalaisia Toro –ruohonleikkureita ja -golfkenttäkoneita vuodesta 1999 lähtien. Kotimaiset LM Trac –taajamatraktorit tulivat meille edustukseen elokuussa 2008. Myös Kioti –kiinteistötraktorit ovat meillä ”, kertaa Kulmala.
”Tarjoamme ympärivuotiseen käyttöön kattavan konelaivueen eli asiakas saa meiltä yhdellä puhelinsoitolla koko palvelun. Konekannan ulkoistaminen onkin yksi keino säästää kustannuksissa. Me voimme vuokrata koko hoitokaluston niin ulos kuin sisällekin, jolloin oikeanlaisilla täsmävalinnoilla pystytään usein pudottamaan olemassa olevaa konekantaa merkittävästi”, lopettaa Kulmala.

Lue seuraavaksi