Uutiset

Työkoneet

Axer – jämeryydestään tunnettu

Axer 650 HD

Ala-Kataran Axer-energiakoura on yrityksen tunnetuin tuote ja siitä oma tuotemallisto onkin lähtenyt kehittymään. Erilaisia lisälaitteita varsinkin kaivukoneisiin on kertynyt tuotereperutaariin erityisesti puu- ja kaapelialoille. Yksi mielenkiintoinen uusi tuote alkaa olla valmis laajempaan markkinointiin: kapea ja kompakti, mutta voimakas kaivukoneen kallistin-pyöritin.

Tuotefilosofian yksi kulmakivi Ala-Kataralla on jämerä rakenne, mitä ammattilaiset arvostavat. ”Kun teemme laadukkaita ja kestäviä tuotteita ja annamme positiivisen kokemuksen tuotteistamme, pääsemme myymään asiakkaalle myös seuraavalla kerralla”, tietää kokemuksesta tuotantopäällikkö Joni Ala-Katara.

Axer 650 HD:n työjälkeä.

Ala-Kataran tausta on metsäkoneteollisuuden alihankinnassa, jonka parissa yritystoiminta käynnistyi toiminimellä vuonna 1986. Ensimmäinen oma tuote valmistui alihankinnan vähennyttyä vuonna 2009, jolloin ensimmäinen Axer-energiakoura tuotiin markkinoille. Edelleen energiakourat ovat Ala-Kataran myydyin tuote.

Tunnusomainen yksityiskohta Axer-energiakourissa on patentoitu liikkuva terämalli. Katkaisuterä liikkuu hydraulisesti katkaisuasennon ja kuormausasennon välillä. Katkaisuasennolle on oma patentoitu lukitusmekanisminsa. Järjestelmän ansiosta koura soveltuu hyvin myös kuormaukseen. Koska kompromisseja terän ulottuman ja kuormausominaisuuksien välillä ei ole tarvinnut tehdä, saadaan koura hyvin kiinni, ja sen ansiosta koura sopii myös kitkentään. Myös kevyitä purkutöitä on näillä kourilla tehty.

Energiakouria on useaa eri kokoa: seitsemän kaivukonemallia ja yksi metsäkoneesen. Suurin avautuma 1,5 metriä, on mallilla Axer 800. Sen ansiosta tällä saadaan leveätkin puskat helposti korjatuksi.

Laajimman suosion on saavuttanut Axer 650 HD (kuvassa), joka on mekaanisesti erityisen jämerä ja voimakas. Pienimmässä päässä on edullinen yhdellä käpälällä toimiva Axer 230, joka on tarkoitettu alle yhdeksän tonnin kaivukoneisiin.

Energiakouria voidaan varustella tarpeen mukaan erilaisilla lisävarusteilla. Näihin on saatavana haluttaessa kallistus tai pyöritys tai molemmat. Keräystä varten on koura varustettavissa keräyskäpälillä ja terä voi olla kiinteä tai liikkuva.

Joni Ala-Katara ja Daniel Niemi.

Energiapuukourat valmistetaan monesti Ala-Kataralla tilausten mukaan, jolloin tyypillinen asiakaskohtainen räätälöinti on mahdollista. Tuotannon kausivaihtelun vuoksi on ollut luontevaa kasvattaa tuotevalikoimaa myös muihinkin työlaitteisin. ”Asiakkaiden tarpeista näiden uusien tuotteiden kehittäminen on lähtenyt liikkeelle. Meillä on oma tuotesuunnittelu ja oma valmistus, mikä mahdollistaa varsin helposti niin uusien tuotteiden kuin yksittäiskappaleidekin valmistamisen”, sanoo Ala-Katara.

”Suunnittelua varten meillä on 3D-suunnitteluohjelma”, esittelee suunnittelija Daniel Niemi. ”Ohjelmistolla on varsin helppo tehdä piirustuksia, kun toimivan mallin kokonaisuudesta voi nähdä kolmiulotteisena. Lisäksi 3D-malli voidaan viedä suoraan työstökoneille, jolloin moninkertaiselta työltä vältytään.”

Tuotteita on valikoimassa jo varsin paljon. Esimerkiksi vanhojen ilmakaapeleiden keräämiseen on kehitetty keräyslaite, joka kelaa hydraulisesti puretut kaapelit kelalle. Kaapelointiurakoille on tarjolla kolmea kokoa kaapeliauraa…

…kaksi pylväskauhamallia.

Energiapuusavottaan voi lähteä myös sahakouran kanssa. Riipukkeeseen asennettava sahakoura on monipuolinen ratkaisu. Ohjaus on toteutettu radio-ohjauksella, joten koura ei tarvitse puomin päähän kuin hydraulipaine- ja paluuletkun.

Sahakouria on erilaisia ja tälle rintamalle on juuri valmistumassa uusi malli. Siinä käytetään kallisettua sahakoteloa, jolloin laipan taituminen isoilla puilla vältetään. Näin ollen kouralla saadaan huippuluokan sahausominaisuudet ja se sopii mainiosti järeillekin puille.

Muitakin tuotteita valmistetaan ja kehitetään tarpeen mukaan. Tällaisesta esimerkkinä järeiden tyvien hyödyntäminen polttopuuna mahdollistuu tällä 28 osaan pienivällä järeällä klapikoneella.

Hyvin mielenkiintoinen tuote on aivan uusi tilttirotaattori. Kallistussylinterit on asennettu rungon sisäpuolelle, jolloin rakenteesta on saatu kapea ja siro. Silti korkeudessa ei juuri ole eroa perinteisiin ratkaisuihin verrattuna eikä kallistusmomentissakaan. Kallistuskulma on molempiin suuntiin 45 astetta ja pyöritys on rajaton. Ensimmäinen on ollut käytössä viime kesästä lähtien ja sen jälkeen on tehty vielä muutamia lisää. Kokemukset ovat kiittäviä ja nyt voi maailmanvalloitus alkaa tämänkin osalta. Toki todennäköisesti alkuun valtaosa menee kotimaan markkinoille, mutta kokemusta ulkomaankaupastakin on jo runsaasti, sillä kolme neljännestä Axer myynnistä menee ulkomaille.

Tarkemmin Axer-tuotteiden mallit ja tekniset tiedot on esitetty www.axer.fi-sivustolla. Siellä on myös videokuvaa tuotteista työssä. Videoita on runsaasti myös Facebookissa ja Youtubessa.

Juha Kuusjärvi