Uutiset

Työkoneet

Anders Staffare: Autoteollisuuden ahdinko vaikuttaa Ruotsin konekauppaankin

Konsepti on mielenkiintoinen, sillä Huddigin lisäksi edustuksessa on runsaasti erilaisia maatalouspuolen konemerkkejä. Niistä tärkein tietenkin Massey Ferguson-traktorit ja Weidemann-kuormaimet. Toimitusjohtajana on yrityksen omistaja ja perustaja Anders Staffare.

”Vaikka maatalouspuolella edustuksia on paljon, tulee vain 25 prosenttia liikevaihdosta maataloussektorilta. Aika ihmeellistä on, että tämän vuoden ensimmäisenä neljänneksenä kauppa on käynyt viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna paremmin. Merkit kuitenkin ovat sellaiset, että loppuvuotta kohden vauhti hiipuu”, aloittaa Staffare.

Ruotsissakin negatiivinen ajattelu on hänen mielestään osasyy hiljenevään kauppaan. Ostovoimaa on, mutta uskallusta puuttuu kun lamaa lietsotaan lehdistössä ja televisiossa.

”Alueellisesti erot ovat myös merkittäviä. Ruotsissa autoteollisuuden ahdinko vaikuttaa eniten Tukholmaan ja siitä etelään. Pohjoisempana ihmisiä ja heidän asuinympäristöään ei ole niin kyllästetty huonoilla uutisilla, uskoa on enemmän. Yhteydenpito rahoitusyhtiöihin on kuitenkin kertonut positiivisia signaaleja. Asiakkailla Etelä-Ruotsissakin on edelleen töitä, eivätkä maksuhäiriöt ole lisääntyneet. Mutta investointeja siis lykätään liian helposti tuonnemmas”, jatkaa Staffare.

Hänen mukaansa nyt on kaksi vaihtoehtoa. Joko taantuma väistyy pian tai sitten siihen on vain totuttava.

”Maatalouspuolen kauppa onneksi käy aina tasaisesti. Maanviljelijöillä ei koskaan mene hyvin eikä kovin huonostikaan eli pudotuskaan ei voi olla kovin kova. Maataloudessa tilanne siis on aika tasainen.”

”Huddigin vahva asema rautateillä kantaa sekin eteenpäin. Koko rautatiemaailma on aika suljettu ja suojattu. Erilaiset säännökset ja turvallisuusnäkökohdat edellyttävät konevalmistajalta perehtymistä ja panostamista. Kun Huddig on huolellisesti ja määrätietoisesti vuosien saatossa kehitetty ratatöihin sopivaksi, niin hankintahintakaan ei ole se ensimmäinen ostokriteeri. Soveltuvuus on ensisijainen tekijä kauppaa mietittäessä. Ruotsissa ja Norjassa Huddigeja on satoja ratatöissä”, tietää Staffare.

Lopuksi Staffare esittelee käytettyjen pihaa. Parhaat päivänsä nähneitä Huddig-kaivurikuormaimia pihalla on runsaasti, mutta toimitusjohtajan mukaan käytettyjen kauppa käy mukavasti. Huddig on myös Suomessa arvostettu kone vaativissa työkohteissa.

Katso myös artikkeli: Huddig 50 vuotta

Lue seuraavaksi