Uutiset

Yleinen

Vapon kosteikot kiinnostivat Riihimäen Erämessuilla

Vapo toi kesäkuun alussa myyntiin kerralla 16 kosteikkoa, kaikkiaan 750 hehtaaria. Ne ovat osa syksyllä käynnistynyttä isoa hanketta, jossa yhtiö myy maata yhteensä noin 50 000 hehtaaria.

Vapon kiinteistöneuvottelija Kari Väisänen ja asiantuntija Ari Laukkanen kertovat, että kosteikot kiinnostivat ihmisiä yllättävänkin paljon Riihimäen Erämessuilla.

Vapo lähti 7–10.6. Riihimäen Erämessuille keihäänkärkenä kesäkuun alussa myyntiin laitetut kosteikkoalueet. Niiden arveltiin kiinnostavan messuvieraita, ja näin myös tapahtui.

– Kokosimme aivan tietoisesti ison määrän kosteikkoalueita myyntiin juuri messujen alla ”Suomen suurimmassa kosteikkohuutokaupassa”. Tällä halusimme houkutella ihmisiä osastollemme tutustumaan laajemminkin ostamaata.fi -sivujen tarjontaan.

– Se myös tepsi, sillä kävijöitä riitti hyvin kaikkina päivinä. Pääsimme kertomaan todella monille tarjolla olevista maista, ja todella paljon oli myös niitä, jotka aikoivat käydä tutustumassa sivuilla tarjontaan ja olla yhteydessä, jos mielenkiintoisia kohteita löytyy, kertoo Vapon kiinteistöjen ja maankäytön päällikkö Antti Ala-Fossi.

Ala-Fossin mukaan aikaisemmin kosteikkojen hinta on vaihdellut 500 eurosta runsaaseen 1 000 euroon hehtaarilta. Hintahaitari on aika laaja, koska osalla kohteista on jo puuston takia merkittävää taloudellista arvoa ja osalla on jopa suurehkoja lampia. Myös kohteen sijainti ja erilaiset valmiit rakenteet vaikuttavat hinnoitteluun.

Harrastemaat kiinnostavat

Samaa todistavat Vapon osastolla Erämessuilla päivystäneet Kari Väisänen ja Ari Laukkanen. Heidän mukaansa kävijöitä ja kyselijöitä riitti hyvin.

Vapon osastolla Riihimäen Erämessuilla oli tarjolla hieman tavallisesta poikkeavaa tavaraa, nimittäin esimerkiksi metsästysmaaksi sopivia kosteikkoja.

Kosteikot olivat se asia, joka veti useimmat osastolle, mutta monet kävijät kyselivät myös metsä- ja peltoalueista. Joukossa oli myös useita sellaisia Etelä-Suomessa asuvia henkilöitä, jotka olivat kiinnostuneita myös muualla Suomessa olevista alueista esimerkiksi vanhoilla kotiseuduillaan.

– Suhtautuminen oli kaikkiaan tosi positiivista ja paljon kyseltiin. Aika moni oli käynyt katsomassa alueita jo ennakkoon ostamaata.fi -sivuilta ja tuli hakemaan täältä lisätietoa. Osa oli liikkeellä selvästi tositarkoituksella, Väisänen ja Laukkanen kertovat.

Heidän mukaansa suurin osa kyselijöistä oli keski-ikäisiä ja sitä vanhempia miehiä, mutta oli joukossa nuorempaakin väkeä ja naisiakin. Sekaan mahtui niitäkin, jotka olivat olleet töissä Vapon turvetuotantoalueilla.

– Kosteikoista kiinnostuneiden seassa oli myös porukoita, jotka suunnittelivat yhteisen alueen ostamista metsästyskäyttöön. Silloinhan investointi yhtä henkilöä kohti jää hyvinkin pieneksi, ja vastineeksi pääsee omistamaan aluetta, josta hyvin todennäköisesti pääsee nappaamaan sorsapaistin syksyllä.

Osa isoa hanketta

Kosteikkojen myynti on osa Vapon viime syksynä käynnistämää ja vuosia kestävää hanketta, jonka aikana on tarkoitus myydä noin 50 000 hehtaaria maata. Maat ovat metsää ja metsätalousmaata, pelloiksi soveltuvia turvetuotannosta poistuneita maita ja erilaisia kosteikkoja. Tähän mennessä maata on myyty yhteensä runsaat 4 000 hehtaaria. Kohteista vajaat kymmenen on ollut kosteikkoja.

Myytäviksi tarjotut kosteikot myydään nettihuutokaupalla, joka päättyy 25.6. klo 19.30. Antti Ala-Fossin mukaan syytä huoleen ei ole, vaikka ei olisikaan ehtinyt mukaan tällä kertaa. Kosteikkoja on tarjolla jatkossakin, kuten myös metsä- ja peltomaata.

Vapon kosteikkohuutokaupassa on myytävänä muun muassa noin 58 hehtaarin alue Saarisuolla Viitasaarella ja noin 90 hehtaarin alue Leväsuolla Pudasjärvellä.

– Uusia maa-alueita saadaan myyntiin jatkuvasti. Tarkat tiedot myynnissä kulloinkin olevista maa-alueista löytyy Vapon ostamaata.fi-sivulta, hän sanoo.

Kirjoittaja Ismo Myllylä,Viestintä-Paprico Oy

Lue seuraavaksi