Uutiset

Yleinen

Valtralta runko-ohjaus N-sarjan Direct-malleihin

Valtra runko-ohjaus

Valtralla on ollut historian aikana useita runko-ohjattuja malleja kuten Terra, X-sarja, F-line ja XM-sarja. Nyt tämä optio on saatavissa Valtra Unlimited -varustelun kautta.

Traktorissa on runko-ohjauksen lisäksi myös kääntyvät etupyörät, mikä tekee siitä erityisen ketterän. Kääntyvät etupyörät ja runko-ohjaus yhdessä mahdollistavat traktorin ajamisen osaksi sivuttain, jonka avulla voidaan esimerkiksi vähentää maan tiivistymistä ja aurata tai harjata katujen reunat turvallisesti. Runko-ohjaus ja kääntyvä etuakseli on automatisoitu niin, että vauhtia kiihdytettäessä runko-ohjauksen osuus vähenee asteittain ja tienopeuksilla traktoria ohjataan normaalisti etupyörillä. Kuljettaja voi myös säätää runko-ohjauksen ja etuakseliohjauksen suhteen mieleisekseen tilanteen mukaan.

Runko-ohjaus on saatavissa lisävarusteena N123-, N143- ja N163 Direct -malleihin. N163 Direct -traktorissa on portaaton voimansiirto, 160 litraa minuutissa tuottava hydrauliikka, jäykistettävä etuakseli, 171 hevosvoimaa lisäteholla ja 50 km/h maksiminopeus. Traktori voidaan varustaa normaalilla Valtra-etukuormaimella tai tehokkaammalla levyaisakuormaimella. N163 Direct on runko-ohjattuna 60 senttimetriä pidempi ja 300 kiloa painavampi kuin N163 Direct. Painosta 45 prosenttia on etuakselilla ja 55 taka-akselilla. Traktori voidaan varustaa samoilla lisävarusteilla kuin muutkin Valtra-traktorit, kuten metallisella polttoainetankilla metsätöitä varten tai hyvän sivunäkyvyyden tarjoavalla SVC-ohjaamolla kunnallisteknisiä töitä varten.

Runko-ohjauslisävaruste on kehitetty yhdessä Valtran yhteistyökumppaneiden kanssa. Mukana kehityksessä ovat olleet Afcon Oy ja LH Lift Oy.

Aiempien tutkimusten perusteella tiedetään, että runko-ohjattu traktori on etukuormaintyössä noin 35-40 prosenttia nopeampi kuin vastaava jäykkärunkoinen. Ketteryys lisää nopeutta, mutta vielä enemmän apua on siitä, että traktorin keulaa ja perää pystyy liikuttamaan sivusuunnassa ilman että traktoria tarvitsee ajaa eteen- ja taaksepäin.

Taittuvarunkoisella N163 Directillä ajetaan testejä talvella ja keväällä 2014. Sen sarjatuotanto aloitetaan vaiheittain Valtra Unlimited-studiossa loppuvuodesta 2014.

TP

Lue seuraavaksi