Uutiset

Yleinen

Uutuuksia ELHO:lta nurmikorjuuseen Kannuksen nurmipäivillä – karhotus etusijalla

Pääosassa olivat K-maatalouden ja Konekeskon työkoneet ja etenkin Elhon nurmikoneet. Nähtävillä oli myös yhteistyökumppaneiden tuotteita ja Kannuksen oppilaitoksen toimintaa, kuten paimenkoiranäytös.
Kannuksessa ja sen naapurikunnissa on merkittävä lypsykarjatalousalue, joten päivät järjestettiin otollisella paikalla. Onni onnettomuudessa lienee ollut se, että juuri edellisenä ja kyseisenä päivänä satoi. Omat nurmi- ja muut työt pystyi hyvällä omallatunnolla jättämään hetkeksi, jotta pääsi tutustumaan konetarjontaan. Korjuunäytös myös järjestettiin, vaikka olosuhteet olivat märät.

Silppuritraktorin eteen karhotin

Elhon Karl-Erik Häggblom, pääsuunnittelija esikuntineen on tehnyt hyvää työtä etenkin karhotuksen saralla.
Ensi kertaa esittelyssä oleva uutuus ELHOlta on Twin 460 -vinokelaetukarhotin tarkkuusilppurikäyttöön. Ajatus on, että silppuritraktorin reitillä oleva karho siirretään sivuun toisen, silppurin edessä olevan karhon viereen. Tällä ratkaisulla saadaan silppurille riittävästi syötävää. Ajokilometrit pellolla puolittuvat ja ajonopeutta voidaan vähentää samalla kertaa. Rauhallinen ajonopeus helpottaa myös rehusuihkun ohjaamista vierellä kulkevaan perävaunuun.
Etenkin paljon rehua korjattaessa ja urakoitsijakäytössä polttoaineen kulutuksen väheneminen korjuukaudella on merkittävää, kun ajomatkat puolittuvat pellolla silppurilla ja perävaunujen kanssa.

Etukarhotin paalausurakoitsijoille

– Pyöröpaalausurakoitsijat ovat olleet meihin yhteydessä ja päätimme käyttää V-Twin tekniikkaa myös etukarhottimissa, Karl-Erik kertoo. Työvoimaa ei ole liiemmälti korjuuaikana saatavilla ja karhotus on yksi työvaihe lisää, jollei karhotusta voida tehdä samaan aikaan kuin korjuuta.
– Markkinoilla on ollut leveitäkin etukarhottimia, mutta niiden ongelma on siirtokelpoisuus maantiellä. Jos karhotin joudutaan siirtämään hi­naukseen tiellä, vie työ- ja kuljetuskuntoon asentaminen aikaa. Ratkaisimme ongelman ja nyt meillä on Saksankin tieliikennelainsäädännön mukaan hyväksytty etukarhotin jopa siirtonopeudelle 50 km/h, Karl-Erik kertoo.
Kuljettajan paikalta katsottuna vain tietty prosentti näkökentästä saa peittyä, jotta esimerkiksi karhotinta saa kuljettaa etunostolaitteissa. Elhon karhotin täyttää nämä säännökset. Karhotin lukitaan kuljetusasenntoon siten, että karhottimen akselit ja piikit peittävät mahdollisimman vähän näkökenttää.

www.k-maatalous.fi
www.konekesko.fi
www.elho.fi
 

Lue seuraavaksi