Uutiset

Yleinen

Uusi ratkaisu aurinkoenergian varastointiin – sula suola

Uudentyyppinen aurinkovoimala rakenteilla. Kuva: Torresol Energy

Plataforma Solar de Almeríassa on kehitetty yli 20 vuoden ajan ratkaisuja, joissa lämpövoimalaitos hyödyntää auringon energiaa, kirjoittaa New Scientist. Yksi ratkaisuista on aurinkotorni, jota ympäröivät valtavat peilit. Peilit keskittävät auringonvalon tornin huipulle. Auringon energian avulla tuotetaan ylikriittistä höyryä, joka pyörittää turbiinia.

Tähän mennessä useimmat aurinkolämpövoimalat ovat perustuneet parabolisiin peileihin, jotka keskittävät auringon valon lämpöä sitovaa nestettä sisältäviin lasiputkiin. Järjestelmän ongelmana ovat kustannukset, sillä se vaatii suuren pinta-alan tasaista maata.

Aurinkotornia käytettäessä laajaa maapinta-alaa ei tarvita. Toinen torniratkaisun etu on korkeat käyttölämpötilat: höyry voidaan lämmittää 550 asteeseen, kun perinteisissä järjestelmissä lämmönsiirtonesteen ominaisuudet rajoittavat lämpötilat noin 400 asteeseen.

Ratkaistavana on vielä energian varastointi, sillä aurinkotornin sähköntuotanto lakkaa välittömästi, kun aurinko laskee. Uusi Gemasolar-hake Sevillan lähellä testaa ratkaisua varastointikysymykseen. Gemasolarin aurinkotornissa lämmönsiirtoaineena on suolaseos, jonka avulla lämpö kuljetetaan tornin huipulta lämmönvaihtimelle, jossa kehitetään höyry turbiinia varten.

Natrium- ja kaliumnitraattisuolojen seos toimii korkeissa lämpötiloissa. Kuuma sula suola voidaan varastoida siihen asti, kunnes sen sisältämä lämpö tarvitaan. Gemasolar-laitoksen odotetaan tuottavan energiaa vielä 15 tuntia auringonlaskun jälkeen.

19 megawatin laitoksen on tarkoitus aloittaa toimintansa ensi vuonna.

co2-raportti
 

Lue seuraavaksi