Uutiset
Turun Konekeskus 20 vuotta
20 vuotta yrityksen historiaa on tavallaan lyhyt aika, mutta joka päivä tapahtuu muuallakin kuin myyntitiskillä. Monet asiakkaat käyttävät hankkimiaan koneita joka päivä ja koneiden toimivuudesta, huollosta ja varaosista riippuu, miten tulevina vuosina menestytään. Asiakkaat hankkivat kaluston käyttöön ja kaluston toiminnallinen laatu ratkaisee seuraavan hankinnan.
Turun Konekeskuksen 20-vuotista taivalta juhlittiin työn merkeissä, kuinkas muuten. Turun toimipisteessä oli tavallista enemmän vilinää ja kaikissa toimipisteissä oli kahvitus. Konekalustoa oli nähtävillä normaali määrä.
Turun Konekeskuksen perustaja ja nykyinen hallituksen puheenjohtaja Pasi Vesamo haluaa kiittää asiakkaita kuluneista vuosista. Toisaalta Pasi kiittää myös henkilökuntaa, joka on töissä nyt ja on ollut töissä aiemmin. Nykyinen Turun Konekeskus on monen tekijän summa, jossa jokaisella on ollut oma osuutensa. Joustavuus on yhtiset tavoitteet ovat olleet liiketoimintaa kasvattava voima. Suuri merkitys on myös kotimaisilla ja ulkolaisilla tavarantoimittajilla, joiden kanssa on vuosien varrella toimintaa kehitetty.
-Pasi muistuttaa, että moni työntekijä on hänen tuttu jo aikaisemmista työpaikoista. Moni on Turun Konekeskuksella töissä jo toista kertaa, kun elämänkokemusta on käyty keräämässä välillä muualta. Aikoinaan tietämys ja osaaminen olivat harvojen hartioilla. Nyt henkilökuntaa on viisikymmentä ja tietämystä ja vastuuta on useammalla henkilöllä.
Sekatavarakauppiaasta maatalouskonekauppias
Kun tarvasjokelainen maatilalta lähtöisin oleva Pasi Vesamo nuorena miehenä vuonna 1975 aloitti Kirkkonummelle maatalous- ja konekaupan tarvikemyyjäkurssin, tavoitteet olivat toki kaupalliset. Samana vuonna Pasi päätyi Kyrön Maapohjan SOK:n maataloustarvikemyyjäksi.
27-vuotiaana Pasia pyydettiin seuraavana osuuskauppaan myymälähoitajaksi vuonna 1980. Kuten aikoinaan kyseessä oli sekatavarakauppa, missä myynnissä oli kaikkea mahdollista ja kaikki myytiin kuten siihen aikaan; tiskin yli ja käteisellä. Osuuskaupan saneeraus pari vuotta myöhemmin kuitenkin vei kunnan kakkostoimipaikan ja Pasi oli hetken ilman töitä.
Maatalouspuolelle tarvittiin kuitenkin myyjiä ja seuraavana valittavana oli silloinen Kesko, Hankkija tai Osuuskauppa. Pasi valitsi Hankkijan vuonna 1981 ja sen konemyynnin, missä Pasi myi Valmettia Marttilan lähialueilla. Pasi myi esimerkiksi Valmetin taloon, johon ei uskottu Valmettia ollenkaan myytävän. Aikaa työn alkamisesta ensimmäiseen Valmet-kauppaan oli kulunut kuusi tuntia. Vuonna 1985 Pasi siirtyi Turkuun Hankkijan traktorikaupan osastonhoitajaksi
Hankkijan toimintaa supistettiin vuonna 1987, kun Valmet päätti perustaa oman myyntiorganisaation. Pasi päätyi Valmetin myyntipäälliköksi Varsinais-Suomeen. Vuonna 1994 työ Valmetilla päättyi ja alkoi yrittäjyys. Pasi päätyi myymään Suomesta käytettyjä traktoreita ulkomaille lähinnä Ruotsiin ja Hollantiin ja traktoreita myytiin yleensä lavetillinen kerralla. Samalla tuotiin tavaraa Suomeen. Yrityksen nimi oli yksinkertaisesti Pasi Vesamo Oy
Turun Konepaikka avattiin vuonna 1998 ja samalla alkoi Turun Konekeskuksen toiminta. Pasi toi maahan ensin kaksi uutta äestä Ruotsista. Ne myytiin ja myytävää tavaraa hankittiin lisää. Toiminta oli silloin kovin pienimuotoista, kun Pasi aloitti yksin työt. Myöhemmin tuli kaksi provisiopalkkaista työntekijää. Joustavuus oli pienessä yrityksessä tärkeää kaikkiin suuntiin, kun töitä ei ollut täyspäiväisille työntekijöille.
-Sitten palkkasin sihteerin, joka teki yhden päivän töitä viikossa ja hoiti paperiasiat, Pasi kertoo. Tuotesortimentti laajeni ja yksi merkittävä muutos oli, kun yksi pitkäaikaisista työntekijöistä Kuuselan Mikko aloitti vuonna 2000.
Yhteistyötä aloitettiin Konefarmin Isakssonin Juhanin ja Mäkisen Hannun kanssa. Lopulta vuonna 2004 tehtiin kaupat ja Turun Konekeskus osti Konefarmin osakekannat. Juhani ja Hannu jatkoivat töissä. Synergia Konefarmin kanssa oli hyvä, kun valikoimissa ei ollut lainkaan samoja tuotteita. McHalen kanssa alkanut yhteistyö oli myös tärkeää. McHalen tuotteiden luotettavuus helpotti niiden myyntiä ja McHalen kanssa jatketaan edelleen laajemmin kuin aikaisemmin. McHalen menestyksen takana ovat olleet Liimataisen Pekan ja Kapasen Timon ammattitaito ja joustavuus.
Vuonna 2007 perustettiin ensimmäinen aluemyyntipiste ja nyt on 14 toimipistettä. Toimipisteet ovat noin 100-150 kilometrin etäisyydellä toisistaan, mikä on kohtuullinen etäisyys konekaupassa. Osa myyjistä on työntekijöitä ja osa on itsenäisiä provisiopalkalla töitä tekeviä yrityksiä. Toimipaikkamäärä on nyt haluttu ja siltä osin tavoitteisiin on päästy. Enempää toimipaikkoja liiketoiminta ei kestä. Monessa toimipaikassa on samassa tilassa vuokralla myös muita yrityksiä, joiden kanssa on selkeä paikallinen tai valtakunnallinen synergia.
-Meidän toimintamalli on ollut se, että tuotteet ostetaan suoraan tehtaalta ja myydään itse eteenpäin asiakkaalle, joten ketju on suora ja toisaalta tieto kulkee hyvin, Pasi kertoo.
Turun Konekeskus jatkaa Suomen suurimpana maatalousalan kotimaisessa omistuksessa olevana yksityisenä yrityksenä. Yhteensä Vesamon perheestä on töissä viisi henkilöä, kun Pasin veli Asko myymäläpäällikkönä. Töissä ovat myös Pasin lapset markkinointipäällikkönä Kristiina Huotari ja talousjohtajana Markus Vesamo.
Uusi kiinteistö
Yksi iso käännekohta oli vaihdos vanhasta ja ahtaasta kiinteistöstä uuteen kiinteistöön Turun Ruopankadulle, jolloin koko toimintamalli muuttui, kun myymälä ja varastotila kasvoivat huomattavasti. Turun myymälässä on nyt kattavasti esillä koneet ja esimerkiksi urakoitsijoiden tarvitsemat tarvikkeet ja työkalut. IKH on merkittävä kumppani.
Turun toimipisteen myymälämyynti on ollut kasvussa. Laaja valikoima kiinnostaa ja myymälässä on tarjolla esimerkiksi Milwaukeen ja Stihlin tuotteet sekä IHK:n valikoima.
-Huoltoverkosto ja varaosapalvelut eivät ole koskaan täydelliset, mutta olemme kuitenkin kehittäneet toimintaa viimeisen viiden vuoden aikana merkittävästi, Pasi toteaa. Jos varaosatoimitusten onnistumista katsotaan kokonaisuutena, niin päivän toimitusajalla varaosat lähtevät tavoitellulla prosentilla. Kun moni asiakkaamme käyttää esimerkiksi seosrehuvaunua ja pienkuormainta kahdesti päivässä, toimiva varaosahuolto on tärkeää. Varaosat päivittäisessä käytössä oleviin ja muihin koneisiin saadaan toimitettua yleensä nopeasti. Jos varaosatoimitus ei onnistu aivan heti, rikkoutuneen koneen tilalle on myös monesti saatavilla toinen kone vuokralle.
Huoltoverkoston laajuus ja huollon ammattitaito on kehityksen kohteena jatkuvasti. Se on toki muistettava, että myytyjen työkoneiden ja traktoreiden määrä ei anna myöten sitä, että jokainen huoltoyritys osaisi kaikesta kaiken.
-Monesti olemme todenneet, että mitä vaativampi on asiakas, sitä herkemmin tuote hankitaan ammattitaitoiselta myyjältä ja siksi olemme panostaneet henkilökunnan tuotekoulutukseen myös käytännön töissä, Pasi toteaa.
Pasi pohtii, että meihin yrityksenä suhtaudutaan kriittisemmin ja vaativammin kuin isompiin yrityksiin ja tavoitteena on vastata tuohon haasteeseen. Työmme asiakasta kohtaan pitää olla avointa ja palaute asiakkailta on ollut positiivista. Toimintaa kehitetään myös jatkuvasti ja toiminta on nyt laajenemassa konevuokraukseen. Konevuokraus tuodaan ensimmäistä kertaa laajemmin esiin MaatalousKonemessuilla Helsingissä.
Turun Konekeskus panostaa McHalen ja Bergmannin kalustoon nurmipuolella. Kuvassa McHalen niittoyhdistelmä Ylihärmässä nurmipäivällä 2017.
Kun konekaupan muutosta on seurannut vuosien varrella, niin parikymmentä vuotta sitten maahantuonti alkoi vähitellen. Nyt maahantuonti alkaa helposti, kun tietoa on saatavilla valtavasti ja valtakunnallinen organisaatiomme kiinnostaa valmistajia, Pasi päättää.