Uutiset

Yleinen

Tarpeeseen sovitettu Karko-perävaunu

Laalahden tavoitteena oli löytää monipuolisiin tarpeisiin soveltuva perävaunu traktorin perään. ”Periaatteisiin kuuluu isot määrät elinkaaren aikana, joten kestävyys ja huollettavuus olivat toivelistalla myös tärkeässä roolissa. Soveliaat ja laadukkaat työkalut tuovat mielekkyyttä työhön ja ovat järkeviä, turvallisia ja asianmukaisia käyttää”, sanoo Simo Laalahti.

”Kartanokoneiden Karko-vaunuissa oli useita hyvin suunniteltuja kohtia ja heidän valmistusideologiansa vastasi omaa ajatusmaailmaa. Niinpä otin yhteyttä Kartanokoneiden Pekka Hannulaan ja kysyin, josko pääsisimme kärrykauppaan tietyillä muutoksilla.” Siitä asia alkoi edetä ja viime syksynä Laalahdella oli toiveiden mukainen perävaunu käytössään. Perusratkaisu on JT18-malli ja siihen on tehty halutut muutostyöt.

Aisakääntö

Puita aikanaan metsästä traktorikalustolla ajanut Laalahti tiesi aisaohjauksen edut ahtaissa paikoissa ja halusi ehdottomasti sellaisen myös maansiirtoperävaunuunsa. ”Teemme muun muassa pihatöitä ja erilaisia kulku-uria maastoon, joissa töissä joutuu välillä peruuttelemaan pitkiäkin matkoja ahtaita väyliä pitkin. Aisaohjauksen ansiosta traktorin eturenkaiden kääntelytarve vähenee ja siten tilantarve sivusuunnassa vähenee oleellisesti.”

”Aisalla voidaan kärry ohjata kulkemaan myös hieman eri raidetta, jolloin saadaan hyvä näkyvyys taakse ja pehmeillä paikoilla kuormaa siirrettyä kantavammalle kohdalle. Kipatessa aisalla pystyy myös siirtämään kuormitusta tarpeen mukaan, jolloin kippaaminen on vakaata ja turvallista. Aisalla ohjaamalla kuorman voi kipata myös kulman taakse. Aisajousituksesta tosin jouduttiin luopumaan aisakäännön takia, mutta kääntö on kuitenkin tärkeämpi ominaisuus.”

Jousiteli painonsiirrolla

”Toinen tahtomani ominaisuus oli jäykin akselein toteutettu jousiteli, jossa on hydraulinen painonsiirto. Jäykät akselit pysyvät suorassa linjassa vielä suurien kuormamäärienkin jälkeen. Olen omakohtaisesti todennut, että harittavat perävaunun pyörät lisäävät uskomattoman paljon vetovastusta ja näin ollen huonontavat työn tuottavuutta paljon. Painonsiirrolla taas saadaan siirrettyä tarvittava määrä painoa traktorille, jolloin vetokyky paranee, autettua pyöriä nousemaan esteiden yli ja tarvittaessa sen avulla saadaan ketteryyttä lisää.”

”Jäykistämällä akselit saadaan kippausvakautta kasvatettua entisestään. Painonsiirrosta on hyötyä myös esimerkiksi hankeen peruutettaessa, jolloin takimmaisia pyöriä keventämällä kärry jarruttaa vähemmän. Mahdollinen rengasrikkokin on helppo hoitaa, sillä rengas voidaan nostaa ilmaan ja ajaa kone korjaamolle remontoitavaksi.”

Laadukas perusratkaisu

”Mielitekoja olisi ollut muitakin, mutta jätetään ne seuraavaan kärryyn. Tavoitteena oli kuitenkin mahdollisimman yksinkertainen ja kevytvetoinen kärry”, jatkaa Laalahti. ”Esimerkiksi veto olisi hyvä, mutta mielestäni sitä ei saada ratkaistuksi perävaunuun järkevällä tavalla ennen kuin sähköinen voimansiirto tulee mahdolliseksi. Paineakut ja -mittarit vielä tässä pitäisi olla, jotta tietäisi tarkasti millaisilla painatuksilla ollaan menossa.”

Yksi Karko-vaunuissa Laalahta miellyttänyt ominaisuus oli perälaudan rakenneratkaisut. ”Perälauta on tarpeellinen varuste ja se joutuu lujille käytössä. Karkon perälauta nousee todella korkealle auki, joten sitä ei juuri ole tarve ottaa pois. Erityisen kiitokseni saa perälaudan hydraulisylinteri, joka tässä toimii oikein päin – sylinterivarsi on sisässä, kun lauta on auki, jolloin varsi on suojassa kipatessa. Tämä oli varmasti yksi ratkaiseva tekijä Karko-vaunun hankintaan”, paljastaa Laalahti. ”Myös kaikki rakenteisiin käytetyt materiaalit on valittu pitkää käyttöikää ajatellen.”

Sataman maarakennustyömaa

Viime talven Laalahti on urakoinut Sipoonjoen suistoon satama-aluetta. ”Tämä kokoalue on alun perin ollut merenpinnan tasossa. Satama-altaat on kaivettu 2,5 metrin syvyyteen ja muita alueita on nostettu, sillä meri saattaa nousta pahimmillaan 1,5 metriä. Työmaa on ollut haasteellinen, sillä maan sisäinen kitka on noin nolla ja pehmeää maata on 50 metrin syvyyteen asti. Viime talvi oli kuitenkin poikkeuksellisen hyvä tätä työtä ajatellen ja saimmekin pääosin kaivut tehtyä kuivakaivuna.”

Laalahti toimii poikansa Pasi Laalahden kanssa, jolla on oma yritys. ”Toimimme tiiviissä yhteistyössä ja koneita lainataan tarpeen mukaan. Meillä yhteistyö toimii saumattomasti ja näin on hyvä ja tuottoisa tehdä töitä”, sanoo Laalahti. ” Kalustona meillä tässä on ollut kaksi traktoria maakärryjen kanssa sekä 22-tonninen kaivukone. Ulkopuolista työvoimaa emme käytä, sillä siinä kohdassa on melkoisen suuri kynnys yritystoiminnassa. Tämä työmaa on ollut traktorikalustolle hyvin sopiva, sillä täällä on pehmeää ja ajomatkat ovat lyhyitä. Kokemukset ensimmäiseltä talvikaudelta Karko-perävaunun kanssa ovat vahvistaneet oletukset oikeiksi ja tuotteen toimivaksi.”

 

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi