Uutiset

Yleinen

Suorakylvö nurmeen on tullut jäädäkseen – Vredolla nurmia uudistamaan

Jari Kujala Evijärveltä hankki viime kaudeksi käyttöönsä 2,9-metrisen Vredon kylvökoneen, joka on tarkoitettu piensiementen kylvöön. Tarkoituksena Jarilla oli kylvää urakoituna nurmia, kun tilauksiakin oli jo muutamalta asiakkaalta useammaksi vuodeksi etukäteen.

– Näiden noin 100 hehtaarin tilausten perusteella tein investoinnin, Jari kertoo.

Pitkä sesonki

Jos tarkastellaan täydennyskylvösesonkeja, yhdellä koneella saadaan nurmia hoidettua pidemmällä ajanjaksolla. Tällöin kylvettävää alaa voi olla useita satoja hehtaareita. Kyseisellä koneella voidaan myös perustaa nurmet, golfkentät ja vaikka taajamien viheralueet.

Kiekkovantaat

Vantaisto Vredon kylvökoneessa on sama kuin lietteenlevittimissä. Maahan avataan ura kahdella lautasella puristamalla maata sivulle. Siemen pudotetaan pohjalle ja sormilla painetaan ura kiinni, jotta kosteus ei haihdu. Tämä menetelmä sopii erityisesti nurmen uudistamiseen kasvukaudella.

Vredon kylvökoneita on Suomessa nyt reilu 10, mutta sijoittavalla vantaalla varustettuja koneita on markkinoilla muitakin.

– Kiekkovannaskone toimii vaihtelevilla maalajeilla luontevasti, kun siemenet kuitenkin kylvetään matalaan. Joskus harvoin kevyimmillä mailla pellon pinta lähtee laattana mukaan, muuten kylvö ei tuota ongelmia, Jari kertoo. 

Siemen oikeaan paikkaan

Kun Vredolla tehdään täydennyskylvöä, maan pinta rikkoutuu hieman. Ei siitä toki haittaakaan ole, että maata hieman paljastetaan siemenen vierestä. Kun maa on tummaa etenkin keväällä, ottaa aurinko siihen herkemmin ja maa lämpiää nopeammin.

– Tämä kone on rakenteeltaan vankka, yksinkertainen, eikä tässä ole turhia liikkuvia osia. Eikä tällä ainakaan voi laittaa siementä väärään paikkaan, jollei laita sitä liian syvään, Jari pohtii. Jari jatkaa, että hinnaltaan tämä laite toki on hieman kalliimpi kuin moni muu. Mutta myös siemenen sijoittaminen tehdään toimivasti, Jari vertaa.

Etenkin tämän laitteen etuna on se, että kylvö voidaan tehdä kasvustoon ja siten tasata kasvuston epätasaisuuksia, vähentää kemiallista rikkakasvien torjuntaa ja parantaa rehun maittavuutta ja ruokinnallista arvoa.

Nurmen uusiminen

– Kun keväällä nurmi oli alkanut jo hieman vihertää, edellisen työleveyden erottaminen varsinkin vastavalossa on vaikeaa, vaikka työleveys ei ole kuin kolme metriä. Ainakin vaahtomerkitsin helpottaisi rivillä pysymistä, Jari nauraa.

Monenlaista maata

– Meillä maat, joita olen kylvänyt, ovat pääsääntöisesti hieman kivisiä, joten jyrä puolustaa siellä paikkaansa etenkin keväällä. Tällöin kivet painuvat ja maan pintaakin saadaan tasattua talven jäljiltä, Jari esittelee. Metallijyrä on toisaalta hankala mailla, joissa kiviä on paljon ja ne ovat suurempia. Pahimpia ovat isot maakivet, joita ei kasvustosta helposti huomaa. Rumpu onkin hieman kolhiintunut.

– Olen nyt hankkinut vastaavan nurmenkylvökoneen, jossa on jyräpyörästö. Se ei ole niin herkkä kiville, mutta kun painoa on pyörillä enemmän, tasoittaa se kuitenkin pinnan, Jari jatkaa.

Työlle ja kalustolle korvaus

Kylvön suurin kustannus liittyy kalustoon ja kuljettajaan. Siemenkustannus on mitättömän pieni. Pieni siemenmäärän lisääminen ja onnistumisen varmistaminen ei hehtaaria kohti lisää kustannuksia merkittävästi, kun kylvötyö tehdään joka tapauksessa.

– Olen pitänyt kylvön hintana olosuhteista riippuen vähintään 65 euroa hehtaarilta + alv, Jari tokaisee suoraan, kun puhutaan urakointihinnoista.

Jari jatkaa, että toiset ovat ehkä tehneet halvemmallakin, mutta tarkoitus on ylläpitää ja parantaa kalustoa, jotta on taas ajanmukaista kalustoa asiakkaiden käytössä.

– Sitä oikeastaan olen ihmetellyt, miten edullisesti asiakkaille traktoritöitä tarjotaan, Jari pohtii. Esimerkiksi tässä asiakas saa kuitenkin pellolleen traktorin, kuljettajan ja työkoneen. Tässä työssä polttoaineen kulutus ei ole suuri, mutta kalusto on kuitenkin hankittava ja jonkun pitää kuskinpukilla työ tehdä, Jari perustelee.

Kun urakoitsijan lasku on suoraan vähennyskelpoinen menoerä, eikä sitä tarvitse vähentää poistoina, on työ edullista ostaa.

– Laskutan vain mittarihehtaareista, eli todellisista hehtaareista. Mutta jos oikein pitkälle lähdetään töihin, pitää miettiä tuo matkalaskutus erikseen, Jari pohtii.

Aiemmin lumitöitä

– Urakointitaksa pitää olla sellainen, että kyetään hoitamaan velvoitteet ja työ tuottaa taloudellisesti tekijälleen, Jari muistuttaa.

– Kaikista töistä pitäisi tulla tulosta, Jari kiteyttää. Mielelläni töitä teen, mutta mieluummin lasken etukäteen, että työ kannattaa. Se on sama vaikka polttopuun myynnissä. Raaka-aine maksaa tietyn verran. Tämän jälkeen pitää laskea konekustannus ja työpalkka itselle. Jos puut vielä toimitetaan asiakkaille, sekin maksaa.

– Lumiurakointia teimme aikoinaan, eikä asiakkaat moittineet, kun pihat olivat ajoissa auki. Urakoita kuitenkin menetettiin, kun meidän hintamme oli tarjouksissa kalliimpi, Jari muistelee. Hieman ovat asukkaat moittineet, että halvalla ei saa useinkaan hyvää laatua. Mutta kyllähän suuremmat alueet toki halvemmalla teetetään, mutta siitä pitää sitten pitää huolta, että tiet ovat aina liikennöitäviä. Eläkeläisten pihojen pitää olla myös aina kulkukunnossa, jos vaikka joskus pihaan pitää päästä hälytysajoneuvolla, Jari pohtii.

Töihin etäämmällekin

Ensimmäisenä eli viime vuonna kylvin noin 100 hehtaaria ja tänä vuonna kylvettävää on jo enemmän. Periaatteessa koneella kylvää useamman sata hehtaaria sesonkina, kun työt ovat sopivasti ajoitettu.

– Kun töihin lähtee, niin sitä voi kuitenkin ajaa vaikka enemmänkin päivässä, jolloin saa päivässä enemmän aikaiseksi. Ja jos keväällä ja ensimmäisen nurmikorjuun jälkeen on vaikka kolmen viikon rupeama, hehtaareita on mahdollisuus tehdä runsaastikin, Jari muistuttaa. Tällä koneella työ ei ole erityisemmin aikaan sidottu ja työtä voidaan tehdä vaikka keli ei ole aivan kuiva.

– Tämä nurmien täydennyskylvö on täällä päin hieman uusi menetelmän, mutta vähitellen ehkä tämä alkaa kiinnostaa, Jari pohtii. Etenkin etelässä päin voisi olla kysyntää enemmänkin. Meilläkin kun on tuotantoeläimiä, jotka eivät edellytä kuin ruokintaa kesäaikaan, ehtii tällaisia hommia tehdä enemmänkin. 

– Jos hiemankaan etäämmälle pitää lähteä, niin kymmenkunta hehtaaria pitäisi löytyä kylvettävää. Pojista varsinkin nuorempi on innokas lähtemään urakointitöihin, jos vain hehtaareita on riittävästi kylvettävänä.    

Lue seuraavaksi