Uutiset

Yleinen

Salaojahuuhtelu – kustannustehokas vaihtoehto

Päätavoitteena huuhtelulla on salaojaverkoston käyttöiän pidentäminen sekä kuivatustehokkuuden parantaminen. Vesitalouden pitäminen kunnossa tuo helposti huuhtelukustannukset takaisin paremman sadon muodossa ja lisäarvona tulee pidentyvä salaojien käyttöikä. ”Isännät eivät ole oikein tiedostaneet salaojien huoltotarvetta. Huuhtelulla saavutetaan kuitenkin ojituksen toimivuuteen huomattavaa parannusta. Tukkeutuneen salaojituksen huuhtelukustannus on satasia hehtaarille, kun uudelleen tehdyn ojituksen hinta on tuhansia euroja”, huomauttaa Kuhokone Oy:n Heikki Ojala.

Kuhokone Oy on perustettu vuonna 2005 ja alkuun päätoimialana oli vesakkoleikkuu omavalmisteisella vesakkoleikkurilla, mutta myös lumityöt ja maatalousurakointi. Viimeiset kolme vuotta Heikki Ojala on ollut päätoimisena urakoitsijana ja yrityksen toimintaan on tullut mukaan myös Heikin veli Antti Ojala. Talviaikaan miehiä työllistävät kiinteistöhoitotyöt, joita Ojalat urakoivat Nivalan keskustassa niin kauppa- kuin asuntokiinteistöissä. Lumityöt pitävät kelien niin sattuessa kiireisenä, sillä esimerkiksi kauppakiinteistöjen pihat pitää olla puhtaina aamulla ja asuinalueiden pihat päivällä tiettyyn aikaan mennessä.

Myös salaojahuuhteluvaunulle on käyttöä talviaikana, tosin ilman huuhtelulaitteistoa – sillä käydään jäädyttämässä Nivalan kunnan koulujen luistinkenttiä. Kesäaikanakin säiliötä on käytetty muuhunkin, esimerkiksi tietyömaille on ajettu vettä, jolloin perässä on ollut levitysramppi.

Traktorikalustona Kuhokoneella on vuosimallin 2007 Valtra N141 sekä vuosimallin 2006 Fendt 714, jonka Ojala toi käytettynä Saksasta viime kesänä. Mainittakoon Fendtin rengastuksesta sen verran, että siinä on Alliancen palakuviorenkaat, jotka ovat kokoluokassaan ensimmäiset Suomessa. ”Pitoa on hyvin myös lumella ja jäällä – nyt ensimmäisenä talvena, kun kulmat ovat terävät, pärjää oikein hyvin ilman nastojakin. Ensi talveksi laitetaan ehkä nastat, sillä kulmat ovat varmaan jo kuluneet eikä pito välttämättä ole enää yhtä hyvä”, arvelee Ojala.

Pitkälle automatisoitu huuhtelulaite

Huuhtelulaite on Homburg-merkkinen ja valmistajan kolmesta mallista paras, eli Senior. ”Tässä toiminnot ovat hydraulisia, kuten rullasyöttö”, kertoo Ojala. ”Sata metriä letkua syöttää vielä käsivoiminkin, mutta sen jälkeen koneellinen syöttö on välttämättömyys. Suutin ruiskuttaa vettä suurimmaksi osaksi taaksepäin, jonka avulla suutin pyrkii etenemään putkessa. Vettä pumpataan koko ajan 40 baarin paineella noin 100 litraa minuutissa. Huuhtelu tehdään molempiin suuntiin.”

Huuhteluletkua on kelalla 500 metriä. ”Oletuksena oli, että ensin ollut 300 metrin letku riittäisi, mutta vuonna 2009 heti ensimmäisellä 52 hehtaarin peltolohkolla Kalajoella letku oli liian lyhyt. Kalajokilaaksossa on isoja peltolohkoja, joten päätin heti lisätä letkumäärän 500 metriin. Sen jälkeen ei letku ole loppunut kesken.”

Huuhteluvaunu itse tehden

Huuhtelulaite on asennettu huuhteluvaunun aisalle. Itse huuhteluvaunu ja täyttöpuomi ovat oman pajan tuotteita. ”Metallitöitä teen osin harrastepohjalta”, sanoo Ojala. ”Urakoinnin ohessa on omia koneita kohennettu ja tehty erilaisia laitteita omaan käyttöön. Esimerkiksi vesakkoleikkuri on itse tehty. Talviaikana lumitöiden epätasaisen työllistämisen oheen koneiden rakentaminen ja kunnostaminen sopii hyvin.”

Vaunun rengastus on suunniteltu kantavaksi ja mukavaksi. ”Näillä 600/50 22,5 -renkailla pysyy pinnalla pehmeissäkin paikoissa, vaikka painoa on kymmenen kuution säilö täynnä vettä reilu kuusitoista tonnia. Jousitettujen akselien ansiosta myös maantieajo on mukavaa.”

Vesisäiliön täyttäminen käy nopeasti ja vaivatta imuputken liikuttamisen tapahtuessa puomin avulla. Kymmenen kuutiometrin säiliö on neljässä minuutissa täysi. Vesi voidaan imeä vaikkapa ojasta. Imuletkussa on koho, jonka ansiosta vesi imetään pinnasta eikä kiviainesta pääse paljoa säiliöön. ”Säiliö täytyy ajoittain tyhjentää kertyneestä lietteestä, mutta sitä ei tarvitse tehdä kovinkaan usein”, sanoo Ojala.

Huuhtelu ei tarvitse isoa konetta, sillä 40 l/min hydrauliikkatuotto riittää. Tehoa tarvitaan pellolla liikkumiseen varsin raskaan vaunun kanssa. ”Myös haastavia paikkoja on tullut vastaan eikä kaikkiin ole juuri silloin päästy menemäänkään. Vetoapuakin on joskus tarvittu, mutta harvoin kuitenkin.”

Kahden kauden kokemuksella

Vaunu valmistui kesäksi 2009, joten nyt on takana kaksi täyttä huuhtelukautta. ”Tänä kesänä on huuhdeltu 700 hehtaaria salaojitettuja maita. Joka paikassa, joissa olemme käyneet huuhtelemassa, on huuhtelusta ollut apua ja vesitalous on parantunut”, sanoo Ojala.

”On vaikeaa sanoa kuinka nopeasti huuhtelu etenee, sillä se riippuu paljon putken tukkoisuudesta. Jonkinlaiseksi keskiarvoksi voisi heittää, että 400 metrin putkessa menee 20 minuuttia. Huuhtelutyö käy yksin, sillä raskaat työvaiheet tapahtuvat koneellisesti. Työtä nopeuttaa, jos isäntä on etsinyt putkien päät valmiiksi.”

Ojala muistuttaa ennakoinnin olevan viisasta. ”Vaikka salaoja ei ole vielä tukossa, se kannattaa huoltaa. Uudet salaojat kannattaa huuhdella jo viiden vuoden ikäisinä, sillä silloin nähdään mahdolliset viat. Myös putkista tulleen saostuman määrän perusteella voidaan tehdä salaojille huoltosuunnitelma, sillä eri maalajeilla huuhtelutarve on huomattavastikin erilaista. Eniten putkista tulee ruostetta”, tietää Ojala.

Aina ei huuhtelulla saada putkea auki, sillä vaurioitunutta putkea ei tällä menetelmällä saada korjattua. Vaurioituneet kohdat joudutaan kaivamaan ylös ja korjaamaan. Kaivinkonetyö ostetaan alihankintana. Huuhteluputken syöttölaitteessa on metrimittari, jonka perusteella voidaan määrittää vauriopaikka varsin tarkasti. ”Vaurioita on ollut todella vähän. Keskiarvona yksi vaurio 50 hehtaaria kohden, joten kaivukonetöitä ei paljoa tule. Tosin vanhat ruotosalaojat, joissa ei ole huuhtelupäitä, vaativat kaivinkoneen paikalle.”

Syksyllä pakkaset päättävät huuhtelukauden. ”Jää muoviputken ympärillä tekee sen niin liukkaaksi, että vetolaitteen pyörät eivät pidä eikä syöttö siten oikein toimi. Toisaalta kalvopumppu ei kestä jäähilettä”, sanoo Ojala.

Urakoita riittää

Työ markkinoi itseään myös tällä alalla. ”Usein käy niin, että jollekin kylälle mennessä tekemään huuhtelua yhteen paikkaan, niin sieltä kertyy viikon – parin työt lisää. Pyrin tekemään samalla suunnalla työt yhteen kyytiin, jolloin siirtymiin ei mene turhaan aikaa. Työn luonteeseen tämä sopii hyvin, sillä huuhtelu ei ole kiinni muutamasta viikosta. Asiakaskunnassa on kaiken tyyppisiä viljelijöitä eikä mitään ikähaarukkaa voida asettaa.”

Nivalassa on toinenkin salaojahuuhtelua tekevä yrittäjä, joka on tehnyt tätä jo kymmenen vuotta. ”Varsinaisesti kilpailua ei meillä ole, sillä molemmilla on töitä nytkin jonossa”, tietää Ojala. ”Kysyntää on kovasti ja vielä on pysytty 80 kilometrin säteellä Nivalasta. Voisin kuvitella lähteväni edemmäskin tekemään huuhteluita, jos yhdellä paikalla olisi iso urakka, mutta toistaiseksi lähialueella näyttää olevan työsarkaa riittämiin.”

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi