Uutiset

Yleinen

Polaris-mönkijät – suuntaus hyötykäyttöön

Taantumasta huolimatta mönkijöiden myynti on pysynyt suhteellisen hyvällä tasolla verrattuna muuhun moottoriajoneuvoalaan. Mönkijöiden vuoden 2009 kokonaismyynnin ennustetaan olevan noin 6500 kappaleen paikkeilla.

Monipuoliset Polaris-traktorimönkijät

Syitä, miksi mönkijöitä hankitaan tänä päivänä pääosin erilaisiin hyöty- ja työtehtäviin, on monia. Traktoriksi rekisteröitävästä Polaris Sportsman –mönkijästä saadaan erilaisten lisävarusteiden ja –laitteiden avulla monipuolinen työkone. Se soveltuu esimerkiksi lumitöihin, hiekoittamiseen, puukuormien vinssaamiseen ja kuljettamiseen, rakennustarvikkeiden ja maa-ainesten kuljettamiseen, peltotöihin, teiden lanaamiseen tai vaikkapa metsänlannoitukseen. Myös kesämökeillä paljon aikaa viettäville tai maanläheisissä töissä mielellään puuhasteleville ihmisille mönkijä voi olla elämää suuresti helpottava apuväline. Traktorimönkijällä voi vetää jopa kaksi kertaa laitepainon suuruista kuormaa.

Lisäksi traktorimönkijöiden suosio perustuu lailliseen käyttöön maantiellä T-ajokortilla sekä edulliseen ja vaivattomaan omistukseen. Suurin kysynnän kasvu on kohdistunut juuri 500-kuutioisiin, 4×4-vetoisiin malleihin sekä traktoriksi rekisteröityihin malleihin, joiden osuus lähentelee jo 25 prosenttia 500-kuutioisten luokassa.

Tavallista traktoria kevyempi traktorimönkijä säästää myös luontoa – se ei tuhoa kasvillisuutta eikä jätä maastoon syviä jälkiä. Pienellä nelitahtimoottorilla kulkevan mönkijän käyttökustannukset ovat alhaiset. Se kuluttaa vähän polttoainetta ja sen huolto- ja vakuutuskustannukset ovat pienet.

Lisävarusteita mönkijöihin on lukematon määrä ja lisää tulee markkinoille koko ajan käyttäjien tarpeiden mukaan. Vanhimpia lisävarusteita lienevät puutavara- ja perusperäkärryt, vinssit ja puskulevyt. Tänä päivänä lisälaitelistalla on hiekoituskärryjä, lumiketjuja, tielanoja, puutavaranostureita, vetäviä kippikärryjä, kastelukärryjä, metsänlannoitusvaunuja sekä erilaisia maatalouslaitteita, kuten takanostolaitteita, kyntöauroja, vakoauroja, kultivaattoreita, lautasäkeitä, ruiskutuslaitteita ja takalanoja. Lisäksi Polaris tarjoaa laajan valikoiman Lock&Ride –pikakiinnitteisiä varusteita, joista tärkeimpiä ovat erilaiset tavarasäiliöt, tuulilasi ja työkalukiinnikkeet.

Vaikka tällä hetkellä Suomen mönkijäkannasta vain noin 5 % on rekisteröity tieliikenteeseen, on määrä kasvussa. Tieliikennekäyttöön hyväksytyllä traktorimönkijällä voi liikkua yhtä hyvin julkisilla teillä kuin maastossakin. Polariksen mönkijöitä käyttävät yksityishenkilöiden lisäksi muun muassa puolustusvoimat, rajavartiolaitos ja sähköyhtiöt maastotöissä.

Polaris uutuudet vuodelle 2010

Kuluvalle vuodelle Polaris julkisti ennätyksellisen määrän täysin uusia malleja ja innovaatioita, kuten uuden Sportsman XP –malliston, uuden Ranger-malliston, kaksi uutta suoraruiskutus moottoria (550/850 cc), EPS-ohjaustehostimen, itsesäätyvän aktiivisen takajousituksen ja uuden etujousituksen. Vuoteen 2010 siirryttäessä kehitys jatkuu edelleen. Polaris on julkaissut maailman ensimmäisen sähkökäyttöisen nelivetoisen mönkijän.

Tämä uusi Ranger EV 4×4 sähkömönkijä toimii 30-hevosvoimaisella, 48 voltin vaihtovirtamoottorilla, jonka toimintasäde on noin 80 km yhdellä latauskerralla ja huippunopeutta laitteella on noin 40 km/h. Voimansiirrossa on valittavana 1×4, 2×4 ja automaattinen 4×4 veto. Mallin alustarakenne ja jousitus ovat muiden Ranger-mallien kanssa samanlaiset, joten maastoajo-ominaisuudet ovat erinomaiset. Uusi Ranger EV 4×4 on rinnakkaisistuttava (tilaa kahdelle), sen peräkärryn vetokyky on 567 kg, takalavan kantavuus on 228 kg ja maavara on 25,4 cm. Polaris uskoo moottoriajoneuvojen sähköistymiseen tulevaisuudessa.

Asiakaspotentiaalina sähkömönkijöille ovat esimerkiksi: isot teollisuusalueet ja –hallit, lentokentät, satamat, kaivokset, asutuskeskukset, urheilukentät, golf-kentät ja viheralueiden huolto.

Toinen Ranger uutuus on täysin uusi kaksipaikkainen ja muita Ranger-malleja pienempi Ranger 400 4×4. Tässä mallissa on 455-kuutioinen, 29-hevosvoimainen moottori, automaattinen neliveto, nykyaikainen erillisjousitus ja sen huippunopeus on noin 65 km/h. Mallin lähtökohtana on sen ketteryys metsässä ja ahtaissa ajopaikoissa sekä siirrettävyys peräkärryllä tai auton lavalla eri käyttökohteisiin.

Harrastuspuolelle Polaris on uusinut Scrambler 500 4×4-mallin uudella nykyaikaisella muotoilulla. Scrambler soveltuu nelivetonsa ja keveytensä ansiosta erinomaisesti endurotyyppiseen vapaa-ajan ajoon.

www.polaris.brandt.fi

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi