Uutiset

Yleinen

Ouluun uusi Agrimarket

– Olemme tässä hieman kuin sieppari etelän suunnalta tulijoille, aloittaa Pohjois-Suomen konemyynti- päällikkö Vesa Lithovius pesäpallotermein. Kauppapaikat ovat siirtyneet kaupunkialueelta hieman kauemmaksi, koska tilaa tarvitaan ja edellinen toimipaikka oli monelle hankalassa paikassa. Nyt Agrimarketin sijainti on hyvä. Tähän on helppo opastaa myös kauempaa vaihtokoneita katsomaan tulevat asiakkaat, Vesa kertoo.

Maatalouskauppa murroksessa

Tämän uuden myymälän konsepti on oikeastaan kytketty maatalousasiakkaisiin, kun rautakauppapuolta ei ole hyllyillä kuin nimeksi. Yleisimmät käsityökalut ovat saatuvilla.
– Tämä Kempeleen myymälä on uuden konseptin mukainen niin ilmeeltään kuin valikoimaltaan. Myyjät ovat vielä erikoistuneet tiettyihin tuotteisiin, jotta asiantuntemusta voidaan syventää. Jos haluaa myyjänä pysyä omalla alallaankin kehityksessä mukana, pitää oikeastaan työn ohella olla vielä harrastuksena tiedon hakeminen, Vesa sanoo.

Kauppa virkistymään päin

– Suurin osa asiakkaistamme on maatilataustaisia, jotka tekevät myös muita kuin maataloustöitä. Tällä alueella on kuitenkin voimakkaita keskittymiä kotieläintalouteen, viljan viljelyyn ja perunaan. Moni traktorinomistaja tekee myös urakointia. Pelkästään traktoriyrittämiseen keskittyneitä yrittäjiä tällä seudulla ei ole merkittävästi.
Jos tarkastellaan myytyä kalustoa ja sitä, mistä asiakkaat ovat kiinnostuneita, niin etenkin metsäpuoli on ollutnousussa.

– Ja oikeastaan koko työkonekauppa ei ole notkahtanut parin viime vuoden aikana samoin kuin kävi traktorikaupan, Vesa muistelee. Yksi erityisen kiitollinen työkoneryhmä valikoimissa ovat pienkuormaimet, joita on myyty tasaiseen tahtiin vuodenajasta riippumatta.
– Voimakkaasti laajentunut tuotevalikoima liittyy kotieläimiin; hevosiin, kissoihin ja koiriin. Etenkin hevospuolen tuotteita on otettu hyllyille enemmän kuin vanhassa paikassa ja niiden myynti kasvaa tasaisesti, Vesa pohtii.

Varaosiin tehokkuutta

Varaosamyynnistä uudessa toimipisteessä huolehtivat kolme varaosamyyjää.
Pienvaraosien hakua Oulussa helpottaa Paternoster-varastoautomaatti, jossa pienellä lattiapinta-alalla on paljon tavaraa. Automaattivarastossa on noin 170 hyllymetriä.
– Aiemmassa toimipaikassa meillä oli sama määrä vara­osahyllyjä kahdessa kerroksessa erillään palvelutiskistä ja se oli hankalaa, Vesa muistelee.
Kun jotain varaosaa, vaikka suodattimia tarvitaan, vara­osamyyjän ei tarvitse enää lähteä hakemaan niitä avohyllyistä, vaan hän naputtelee päätteelle tuotteen koodin. Varastoautomaatti tuo oikean hyllyn työkorkeudelle.

– Investointina laite ei ole halvin, mutta se on tehokas. Etenkin tämä on kätevä kiireaikana, kun tuotteita ei tarvitse haeskella hyllyistä ja asiakkaan kanssa voidaan jatkaa asiointia. Kun tuote on näpytelty päätteelle, ja tuote on otettu hyllystä, voidaan jatkaa seuraavan hakua, Vesa esittelee.

Varaosatiskillä

Kempeleen pisteessä varaosista huolehtii osaltaan Rita Pelkonen, joka on Agrimarketin ensimmäinen naisvara­osamyyjä.
– Olen tähän mennessä ollut töissä Ponssella varustelijana metsäkoneiden valmistuksessa. Lähdin agriasentajakoulutukseen, mutta päädyin suorittamaan varaosamyyjän tutkintoa. Nyt työpaikka on Oulun Agrimarketin varaosatiskin takana, Rita kertoo.

Ei varaosamyynti ole mahdotonta työtä naisillekaan. Samoilla tiedoilla tässä selviää kuin miehetkin ja jollei jotain tiedä, omaa tietämystään on hyvä täydentää kysymällä. Asiakkaat ovat mukavia ja heillä on yleensä ongelma, johon pitää hommata vastaus jostain. Tämä on erittäin sosiaalinen työ, Rita jatkaa.
Vaikka meillä on tuo varastoautomaatti, sinne eivät kaikki osat sovi, jolloin hyllytilaa pitää olla isommille ja painaville varaosille.

Pidemmät aukioloajat

– Kun toimintaa on keskitetty nyt tänne Kempeleeseen, niin pystymme myös palvelemaan asiakkaita pidemmillä aukioloajoilla, Vesa perustelee.
Aiemmin liike oli auki arkipäivisin 8–16.30 ja nyt arkiaukiolo jatkuu kello 17 saakka. Myymälä on auki myös lauantaina 9–14, jolloin arkipäivinä töissä oleville tulee ainakin yksi mahdollinen kauppapäivä.

– Pidennetty aukiolo on nyt mahdollista, kun muutamia pienempiä toimipisteitä on yhdistetty tähän myymälään ja henkilökuntaa täällä on enemmän, Vesa esittelee. Kauppatapaa on uudistettu nyt asiakaslähtöisemmäksi, minkä asiakkaamme tulevat toivottavasti huomaamaan aktiivisempana yhteydenpitona meiltäpäin.
Varaosa- tai myyntitiskillä ei enää käsitellä rahaa, vaan raha-asiat hoidetaan oven vieressä kassalla. Keväällä Multasormeen tulee kassapiste myös ulos.

Keväällä avataan puutarhamyymälä

– Multasormi myymälä on rakennettu Agrimarketin kylkeen ja se avataan virallisesti keväällä. Multasormella on tilaa ulkona ja kevään sesonkina Multasormella on pidempiä aukioloja.

Uudella konseptilla huoltoon

– Huollon järjestäminen ei ole helppoa millekään organisaatiolle, Vesa pohtii. Huollon houkuttelevuutta työpaikkana pitää tavalla tai toisella saada kohotettua ja ehkä ammatin arvostaminen on se merkittävin seikka, joka vaikuttaa siihen, miten tähän työhön hakeudutaan. Työ on kuitenkin teknistä ja samalla pitää osata asiakaspalvelu.
– Nyt meillä on otettu käyttöön vuosikymmeniin ensimmäinen Agrimarketin huolto, jossa työntekijät eivät ole yrittäjiä vaan palkattuina ja tästä nyt haetaan kokemuksia, Vesa esittelee.

Huollon työntekijät

Yrittäjiä huoltoon on entistä vaikeampi saada, vaikka uusia asentajia koulutetaankin vuosittain. Nyt palkattuna on kaksi henkilöä ja yksi tulee keväällä vielä lisää. Tapani Matinolli on työnjohtaja ja hänen apunaan on Pekka Leipivaara. Hankkija Maatalous Oy kouluttaa asentajia ja huoltoyrittäjiä Rajamäellä. Tapani on käynyt tämän koulun ja Pekka on toiminut asentajana alueella yhden huoltoyrittäjän työntekijänä noin kuusi vuotta.

– Kun uusia asentajia koulutetaan, edellyttää se koulutettavalta sisäsyntyistä halua. Ne, jotka eivät alusta saakka pidä huoltotyötä mielekkäänä, eivät yleensä pääse haastatteluista koulutukseen, pohtii Tapani.

Vaihtokoneetkin kuntoon

Pesuhalli on laitettu korjaushallin viereen. Kun kaikki työntekijät ovat saman organisaation palveluksessa, voi myös töiden järjestelyyn tulla uutta puhtia. Vaihtokoneet saadaan kätevästi pestyä ja ajettua edelleen huoltohalliin.

– Kun vaihtokoneet tarkastetaan ennen niiden luovuttamista seuraavalle asiakkaalle, kiertoon saadaan vaihtokoneita, joissa on vähemmän murheita, Vesa lupaa. Vaihtokone on toki aina käytetty, joten uuden takuuta sille ei anneta.

Irto-osille on oma pesukone korjaamohallin nurkassa, jolloin ne on helppo pestä, huollon vastaava Tapani näyttää. Tämän huoltopisteen kirkkaat ja mustat eli moottoriöljyt kerätään erikseen, kuten laki edellyttää. Käytännössä jäteöljyjä kertyy suunnilleen 40 % moottoriöljyä ja 60 % kirkasta öljyä, Tapani esittelee. Huolto palvelee arkipäivisin klo 8–16. Myös huoltoauto on käytettävissä tarpeen mukaan. Sesonkiaikoina palveluaika on joustavaa.

Töitä tiedossa

– Jos joku pohtii sitä, että onko tulevaisuudessa töitä, niin huollon puolella töitä on tulevinakin vuosina, Vesa lupaa. Moni nykyinen yrittäjä tai asentaja jää eläkkeelle muutaman vuoden päästä ja uusia ammattilaisia kaivataan huoltopuolelle. Ei traktoripuolella asentaja helpolla pääse, mutta työ on palkitsevaa, Tapani säestää.

– Vaihtuvuutta on organisaatioiden välilläkin, mutta moni jatkaa samalla merkillä, jolle on saanut koulutuksenkin. Toisaalta vaihdettaessa huollettavaa merkkiä, eivät perusasiat mihinkään muutu, vaikka joka merkissä on omat erikoisuutensa, jotka jokainen joutuu erikseen opiskelemaan, Tapani esittelee.

Lue seuraavaksi