Uutiset

Yleinen

Nordic Innovation 2013

Pohjoismainen maatalousteknologia esittäytyi Saksassa

Nordic Innovation oli elokuun lopussa Berliinissä järjestetty maatalouskonevalmistajien yhteistapahtuma, jossa pohjoismainen yhteistyö esittäytyi toimivalla tavalla. Erittäin kansainvälinen toimittajajoukko sai tehokkaassa ja onnistuneessa tapahtumassa tutustua ValtranVäderstadinTrelleborginTornumin sekä Ålön uutuustuotteisiin niin teoriassa kuin käytännön työssä saksalaisissa maaseutumaisemissa.

Kaupallisesti merkittäviin N-sarjan luokkiin tuodaan uutta valinnanvaraa, kuten esimerkiksi nelisylinterinen N103.4 sekä N123 Versu sekä Direct.Uudessa järeässä N103.4:ssä on AGCO Powerin 111 hevosvoiman 4,4 litran SCR-moottori, joka on erittäin polttoainetaloudellinen ja lisäksi moottorin alavääntö on huippuluokkaa. Näiden ominaisuuksien ansiosta N103.4 soveltuu loistavasti etukuormaintraktoriksi. Voimansiirtovaihtoehtoina N103.4:ssa ovat kolmiportainen HiTech tai viisiportainen HiTech5 ja pehmeistä liikkeelle lähdöistä huolehtii HiTrol-turbiinikytkin. Valtran Versu- ja Direct-mallistot laajenevat pienempiin teholuokkiin uusien N123V ja N123D-mallien kautta. Valtra on panostanut erityisesti hydrauliikan tasoon ja uutuuksissa onkin luokkansa tehokkaimmat (115 tai 160 l/min) ja monipuolisimmat kuormantuntevat ominaisuudet.

Valtran S-sarja siirtyy neljänteen sukupolveensa uudistuneena. Tehoissa noustaan uudelle tasolle ja AGCO Powerin 8,4 litran Stage 4 -päästönormit täyttävä moottori tuottaa lisäteholla komeat 400 hevosvoimaa ja 1650 Nm:n väännön. Vääntölukeman takana on kaksi turboa, joista toisessa on sähköisesti säädettävä hukkaportti. Stage 4 -päästötasosta huolehtivat SCR-pakokaasunpuhdistusjärjestelmä ja pakokaasujen takaisinkierrätys EGR. Järjestelmä on myös täysin huoltovapaa. Voimansiirrosta huolehtii AGCO:n AVT-vaihteisto, jota ohjataan ergonomisesta Valtra ARM -kyynärnojasta. Hydrauliikan tuotto on 175 litraa minuutissa ja nostolaite kantaa takana 12 ja edessä viisi tonnia. Työskentelyn mukavuudesta ja tehokkuudesta vastaavat esimerkiksi AutoComfort-ohjaamojousitus sekä TwinTrac-taakseajolaite, joka vaikkapa niitossa säästää sekä aikaa että polttoainetta noin kymmenen prosenttia.

Väderstad panostaa langattomaan tiedonsiirtoon

Väderstadin toiminnan perusteena on parantaa maatalouden tuottavuutta ja tätä tavoitetta tukemaan yritys on tuonut markkinoille E-Parts- ja E-Control-järjestelmät. E-Control on suunniteltu Tempo-kylvökoneisiin vaihtoehdoksi keskusohjaukselle ja sitä voidaan käyttää yhdessä tai erikseen ISOBUS-väylän kanssa. E-Controlissa traktorin ja työkoneen välillä on langaton yhteys, joka siirtää tietoa pilvipalvelun kautta maatilalle, jälleenmyyjälle ja Väderstadin tehtaalle. Ohjaus tapahtuu iPadilla, johon on Väderstadin toimesta kehitetty ergonominen ja jämerä kotelo, jolla hallinta on helppoa ja nopeaa myös haastavissa olosuhteissa. Tempo-koneet toimivat nyt E-Control-järjestelmän tienavaajana, mutta jo piakkoin menetelmä laajenee myös muihin yrityksen tuotteisiin.

Väderstadin E-Parts-järjestelmän avulla viljelijä voi tilata tarvitsemansa varaosan tai tarvikkeen vaikka suoraan traktorin ohjaamosta. Oikean osan löytäminen on helppoa 3D-mallien avulla ja toimituksen saa käyntiin todella nopeasti. Selattavissa ovat myös tilaushistoriat sekä täydelliset asennus- ja ohjekirjat. Tuotepuolella Suomen markkinoita kiinnostavin uutuus on Rapid RD300-400 S/C-kylvökoneen kehitystyö. Uudistuksessa jo valmiiksi tehokkaaseen koneeseen on asennettu uudesta seoksesta valmistetut 50 prosenttia kauemmin kestävät renkaat sekä paremman kylvötuloksen takaava System Disc Agressive -muokkausjärjestelmä.

Berliinissä lehdistön oli mahdollisuus tutustua varsinaisesti vasta marraskuun Agritechnica-näyttelyssä Hannoverissa esiteltävään Trelleborgin ProgressiveTraction -rengasteknologiaan. Kahden vuoden perusteellisen testauksen jälkeen näytille tuotiin 650/65R38 traktorin rengas, jonka nykyaikaisuus perustuu uudentyyppiseen ripakuvion muotoiluun. Sen ansiosta traktorien kasvanut voima ja vääntö saadaan renkaiden kautta yhdistettyä lisääntyneeseen työtehokkuuteen. Renkaan rakenteessa on käytetty Trelleborgin ”Double Lug” -muotoilua, jossa rivan tyvessä on sitä vahvistava lisäosa. Tämä rakenne välittää pitoa maanpintaan aina sitä tarvittaessa ja samalla se levittää painon tasaisesti entistä laajemmalle alueelle. Trelleborgin testeissä uusi teknologia on lisännyt pitoa jopa kymmenen prosenttia ja mikä tärkeintä, työaika on lyhentynyt kolmesta viiteen prosenttia.

Viljankäsittelyjärjestelmien asiantuntija Tornum tuo tänä syksynä markkinoille uuden huipputehokkaan BIG-viljankuivausmalliston. Uudistuneen ja patentoidun teknologian ansiosta jättiläisillä pystytään jopa yli 300 tonnin viljankuivaukseen tunnissa ja vettä poistetaan samassa ajassa 20 tonnia. Tämän teholuokan kuivurit ovat tietenkin myös fyysiseltä kooltaan valtavia ja korkeutta voi olla 25 metriä ja leveyttäkin 16 metriä. Näin ollen ne ovat kolme kertaa Tornumin nykyisiä suurimpia malleja kookkaampia ja viljaa niihin mahtuu parhaimmillaan 540 kuutiota. Kuivurien tarkkoja teknisiä yksityiskohtia ei vielä patenttisyistä paljastettu, mutta Hannoverin Agritechnica-näyttelyssä luvattiin jo kertoa asioista tarkemmin. Samalla kertaa paljastetaan myös uusi Tornum IDC -järjestelmä, jonka avulla koko kuivausprosessi pysyy hallinnassa alusta loppuun helpolla ja nopealla tavalla joko puhelimen, tietokoneen tai tabletin avulla.

 

Maailman johtava traktorien etukuormaimien valmistaja Ålö toi näytille uuden Versa-X-etukuormainperheen, Live3-ohjauksen sekä 230SC PRO -lumikauhan.  Versa-X-kuormainmallisto on suunniteltu jokapäiväiseen kovaan käyttöön ja valikoiman kuuluu kahdeksan eri mallia 40-120 hevosvoiman traktoriluokkiin.  Mallisto tulee myyntiin joko Quicke- tai Prima-merkkisenä. Live3-ohjaus tarjoaa etukuormaimen käyttäjälle kolmannen erillisen toiminnon, jonka ansiosta voi esimerkiksi rehutalikkoa käyttäessä noston ja kallistuksen lisäksi samanaikaisesti avata talikon piikit.Varustepuolelle Ålö toi näytille uuden 230SC PRO -lumikauhan, joka on suunniteltu erityisesti maataloustraktorikäyttöön. Kauhassa on jämerät ja jousitetut hydrauliset siivet, jotka levittämällä kauhasta tulee 365 senttiä leveä lumiaura.


Lue seuraavaksi