Uutiset

Yleinen

Maaporaa moneen käyttöön – Lasco pyörittäjänä

Iittalalainen Finnmammut on tuonut vuosien mittaan monta mielenkiintoista tuotetta myyntiin Suomeen. Lämmityslaitteiden lisäksi Lascon hydraulikäyttöiselle pyörittäjille on kasvavat markkinat sopivilla työlaitteilla. Nyt valikoimiin on otettu uurnahautaukseen suunniteltu pora, jota käytetään Lascon pyörittäjällä. Käyttökohde on reikien teko maahan esimerkiksi hautausmailla.

Suomessa kuolee vuodessa noin 50000 ihmistä ja vainajien jäännöksistä noin 75 % poltetaan. Polttohautauksia tehdään vuodessa siis noin 35000. Perinteinen hautaus edellyttää isompaa maansiirtotyötä kuin uurnahautaus

Perinteinen tapa haudata vainaja on kaivaa ruumis arkussa hautausmaahan. Menetelmä vaatii tilaa hautausmailta, jotka ovat monesti taajamien puristuksessa. Tilaa ei vain yksinkertaisesti ole. Arkulle sopivan montun kaivaminen vaatii työtä ja hautausmaalla maamassojen käsittely sotkee hieman aina myös naapureiden tonttia. Etenkin talvella kaivaminen jäätyneeseen maahan on hidasta työtä, ja siksi käytetään esimerkiksi lämpömattoja, joilla sulatetaan jäätynyttä pintamaata. Hautajaisten jälkeen montun täyttäminen ja ympäristön siistiminen on oma työnsä.

Kaivava sylinteri on kiinnitetty pyörittäjään kiinteästi tapilla, jolloin ensimmäinen nivel on kauhan kipristäjä, pyörittäjä. Kuvassa vaihdetaan maakairaa irti. Pyörittäjään on mahdollista kiinnittää maakairan lisäksi vaikka halkaisuruuvi puulle.

Polttohautauksessa ruumis poltetaan, jolloin maallisia jäännöksiä on haudattavana vähemmän. Tuhka laitetaan uurnaan ja uurna haudataan maahan. Tilaa uurnahautauksessa tarvitaan huomattavasti vähemmän. Uurnan hautaamisessa maahan talvella on samat ongelmat kuin perinteisessäkin hautaamisessa. Vaikka maa on jäässä, pitää reikä saada tuhkauurnallekin.

Aiemmin uurnapaikkoja on jäiseen maahan kaivettu ensin poraamalla maahan 30 millin reikä. Reikään on sujautettu sitten lämpösauva, jolla maa on saatu sulamaan ja reikä on tehty monilla hautausmailla lapiolla kaivamalla.

Kalle Leipälä Finnmammutilta kertoo, että maakaira ei ole mikään kivipora, mutta sen ei tarvitse sitä normaalisti hautausmaalla ollakaan. Toki on kivisiäkin hautausmaita mutta uudet hautausmaat, joihin uunia sijoitetaan, ovat pääsääntöisesti perustettu pehmeään maahan. Kairalle on tapillinen teline, jonka päällä maa voidaan tarvittaessa irrottaa kairasta. Savi on hankalin poistaa sylinteristä.

Finnmammutin uusi työlaite, jota esiteltiin Tampereen seurakuntayhtymän Vatialan kappelin maastossa, oli uurnapora. Tapahtuma oli järjestetty hautureille ja poran toimintaa esiteltiin muun asian ohessa. Finnmammutin esittelyssä kaivukone oli varustettu Lascon pyörittäjällä ja pyörittäjään oli kiinnitetty uurnapora. Paikka uurnalle porataan samantyyppisellä poralla kuin rakennustyömailla on käytössä rasiaporia. Niissä toki terä leikkaa pois levystä pyöreän kappaleen. Uurnaporassa leikataan myös pohjaa, ja irtonaista maata nostetaan koko ajan sylinterissä ylöspäin.

Jäisessä maassa kairan terä pitää olla teroitettu, jotta terä puree maahan. Pienetkin kivet toki tylstyttävät terää mutta isot pysäyttävät poraamisen. Toisaalta kaira myös halkaisee pikkukiviä. Koereikiä porattiin Vatialan moreeniin parkkipaikan reunalla.

– Tarkoitus olisi, että reikä tulisi kertaporauksella, mutta maata sylinteristä pitää yleensä poistaa vähintään kerran, Kalle kertoo.

Porauspaikalla tulee pyöreää pikkukiveä vastaan ja osa niistä halkeaa. Osa kivistä nousee kokonaisena sylinterissä ylöspäin ja kun vastaan tuli liian iso kivi, piti valita toinen porauspaikka. Sylinteri on suunniteltu niin, että reikäterästä sopivat palat suoraan maaporan teräksi.

Lue seuraavaksi