Uutiset

Yleinen

Laskeutusallas, maanparannus ja pinnanmuotoilut samalla kertaa

Vesilahtelainen Petri Mattila Maanrakennus Mattilalta oli kesällä kaivamassa laskeutusallasta Mika Hakkiselle Vesilahden Koskenkylässä. Lasketusallas kaivettiin metsästä laskevan ojan suulle, jonka takana oli valuma-aluetta noin 30 hehtaaria.
Kun laskeutusaltaan paikkaa katsottiin, kriteerinä oli se, että se ei veisi peltopinta-alaa. Laskeutusallas sijoitettiin pellon reunaan ulottuneen hakkuun reunaan. Kyseiseltä alueelta oli valunta kuitenkin lisääntymässä seuraavina vuosina, kun maata suojaava puusto oli kaadettu pois.

Vanhan ojan paikalle oli pinnasta ensin noin 30 senttiä turvemaata ja tämä alapuolella aitosavea. Laskeutusallasta kaivettiin noin 1,5–2 metriin, jolloin maata saatiin viereiselle pellolle sekä maanparannusmielessä, mutta myös nostamaan pellon pintaa notkopaikoista. Kun pelto oli tarkoitus ottaa aktiiviviljelyskäyttöön, haluttiin sarkaojia täyttää ja pellon pinnanmuotoiluilla osaltaan varmistaa, että pellosta tulisi tasaisesti kuivuva.

Kuutioita pellolle

Jos pellolle olisi tuotu maata puhtaasti maanparannusmielessä, vaikka viiden sentin kerrokseen olisi tarvittu hehtaarille 500 kuutiota maata. Laskeutusallas olisi siis ollut kaksi metriä syvänä 25 leveä ja 10 metriä pitkä. Maata pitää tässä vaiheessa saada runsaasti liikkeelle.

Lue myö artikkeli: ”Maan rakenne paremmaksi – vanhat neuvot avuksi

Lue seuraavaksi