Uutiset

Yleinen

Kunnallistekniikkaan Huddig 1260D

Mansen Pohjarakenne on päivittänyt kalustoansa. Uutena koneena rivistöön on tullut uusi Huddig 1260D-malli. Rinnalla toisena koneena on myös vanhempi A-malli. Kone on varusteltu monipuolisesti, jotta työt sujuvat monentyyppisillä työmailla. Monipuolisen koneen kanssa ei tarvitse sanoa -ei -asiakkaalle, eikä kone seiso tyhjänpanttina.

Mansen Pohjarakenne Oy tekee monipuolisesti erilaisia kunnallisteknisiä töitä. Nyt pääpaino on ollut kaapelikanaalien peitossa, kun eri yritysten kaivajaporukoille urakoidaan pohjarakenteet ja asfaltti. Liikkeellä on kaksi työporukkaa.

-Meidän asiakkaana ovat nyt pääasiassa kaapeleita maahan asentavat yhtiöt. Kaapeliasennusten jälkeen tulemme ja tasaamme kaivannon, tiivistämme pohjat ja asfaltoimme pinnan jälleen, kertoo yrittäjä Markus Hietakangas.

Työtä tehdään yleensä maksimissaan päivä tai kaksi yhdessä paikassa ja työmaat ovat Tampereella ja sen naapurikunnissa. Oman porukan kanssa liikutaan työmaalta toiselle ja tehdään työ loppuun avaimet käteen periaatteella. Työmaalle hankitaan asfaltit omalla siirtokalustolla.

Uusi Huddig 1260D työmaalla. Kaapeleiden kaivamisen jälkeen tehdään kaivannon pohjan tasaus ja uudelleen asfaltointi. Tällä työmaalla tekeminen on nopeaa, kun puolet ajasta ei kulu ohiajavien autojen väistelyyn. Lavalta otetaan asfalttia kauhallinen kerrallaan ja se levitetään kaivantoon. Kaksi miestä kolaa reunaa ja siivoaa kaivojen päällisen irtoasfaltista. Tassuja Markus ei käytä kesällä ollenkaan. Ne ovat hieman jopa tiellä, kun pitäisi nähdä takakulmiin, siksi niitä työssä hieman lasketaan. Toinen vaihtoehto olisi ottaa ne kokonaan pois.

-Tätä työtä on tehty viime ja tämä kesä lähes joka päivä aamusta iltaan, Markus kertoo. Hyvä toisaalta onkin, että työtä on ollut säännöllisesti ja tästä työstä on tullut oikeastaan ammatti, Markus naurahtaa.

Tämä näyttää nopeasti katsottuna helpolta, mutta työn tekemisessä siististi on muutamia niksejä, Markus jatkaa.

Markus Hietakangas Huddigin kajuutassa. Lisää valoa on haluttu koneen vyötäröltä

Tällä työmaalla asfaltti otetaan kauhalla lavalta, levitetään ja tasoitetaan. Jotta jälki on siisti ja sauma pysyy kiinni, pitää töitä tehdä käsinkin. Työmaalla on kaksi työntekijää, jotka kääntävät saumaa kolalla eli tekevät sauman oikein. Etenkään pyöräilijät eivät pidä railoista. Asfaltin käsittelyssä pitää olla ripeä, kun tuuli jäähdyttää asfaltin nopeasti, minkä jälkeen asfaltin käsittely on hankalaa. Lopuksi pinta tiivistetään jyrällä.

Hintaa näille kaapelikaivannoille tulee käsitöistä, kun koneellisesti niitä on monissa paikoissa hieman hankala tehdä valmiiksi. Kaivannon leveys kuten asfaltoitava leveyskin ovat reilu puoli metriä, joten koneellisesti voitaisiin tehdä osa, mutta siltikin jää käsityötä.

-Minullakin on käytössä asfaltinlevittäjä. Levittäjä ei sovi tuohon roiloon ja käsityön määrä vain kasvaa, Markus päivittelee. Levittäjällä ajettaisiin poskilevy vanhan massan vieressä ja kolalla pyöräytettäisiin sauma siistiksi 0-aineksen kanssa.

-Pystyn kauhan kanssa asfaltit asettamalla kuitenkin vähentämään käsitöitä, jolloin pojat jaksavat paremmin tehdä omia hommiaan koko päivän. Asfaltin lapioiminen on kuitenkin raskasta työtä. Asfalttia saadaan kauhallisella levitettyä noin viisi metriä kerrallaan.

Uusissa malleissa LEDit ovat vakiona. Markus on asennuttanut lisää valoa puomiin ja ohjaamon sivulle. Myös eteen on laitettu yksi lamppu lisää. Valoa ei ole tähän mennessä ollut pimeällä koskaan liikaa työmaalla, Markus pohtii.

Uusi Huddig

Uusimpien päästömääräyksien mukaan mennään ja siksi palokaasut puhdistetaan urealla. SCR-laitteet ovat koneen kyljessä. Poistoilma on puhtaampaa kuin sisään menevä.

Tämä on järjestyksessään toinen Huddig Mansen Pohjarakenteella. Entinen A-sarjalainen vaihtui nyt uuteen uusimmat päästönormit täyttävään ureaa pakokaasujen puhdistuksessa käyttävään SCR-moottoriin. Polttoaineen syöttöä ei rajoiteta, jolloin moottori toimii parhaalla tehoalueella ja pakokaasut siivotaan urealla.

-Kesällä varusteltu ja luovutettu ja nyt 500 tunnin huoltoon menevä kone on kuitenkin toiminut moitteitta, Markus toteaa.

Ulkoisesti uusi tekniikka näkyy sivuun siirretystä pakoputkesta ja puhdistuslaitteistosta. Töitä uusi rakenne ei haittaa, kun ne jäävät a-pilarin taakse.

Ohjaamossa on invertteri pienille sähkölaitteille. Varustelussa koneen kylkeen on lisätty Dynasetin hydraulikäyttöinen generaattori, jotta virtaa saadaan maastossa esimerkiksi rälläkkään. Purkutöissä rälläkkä on monesti tarpeellinen.

Kyynärnojan ohjaimiin on myös muutoksia ja ergonomia on parantunut.

Ohjaamoon on kuljettajan viereen sijoitettu uusi, iso kosketusnäyttö, josta voidaan asettaa koneelle parametrejä. Kun Huddigilla tehdään monipuolisesti töitä, esimerkiksi pyöritetään hydrauliikalla erilaisia työlaitteita, ovat laitteiden virtaukset kätevä laittaa näytöstä kohdalleen.

-Rakenteeltaanhan Huddigit ovat olleet alusta saakka samanlaisia, mutta parannuksia on vuosien varrella tullut. Nyt esimerkiksi tuulilasin pyyhkijä lähtee alhaalta, jolloin näkökenttä pysyy paremmin auki.

-Jos ajatellaan työmaata kokonaisuutena, niin tällaisissa olosuhteissa kuitenkin hintava peruskone pääsee oikeuksiinsa eikä työmaalle tarvitse tuoda kahta konetta. Kaksi konetta tarvitsisi kaksi kuljettajaa ja päälle tulisivat vielä koneiden siirrot, Markus pohtii huonompia vaihtoehtoja. Pohjat ja asfaltit tehdään samalla koneella, jolloin työmaa etenee ilman viivytyksiä.

Huddigilla on tehty myös talvikunnossapitoa, mutta talvitöiden osuus on vähentynyt. Erilaisia purkuja, kuten linjapurkua on tehty kaverin kanssa ja sitä on tiedossa tulevaisuudessakin moneksi vuodeksi.

-Tämähän ei ole edullinen kone, mutta monipuolinen kylläkin, kun erilaisia työlaitteita saadaan kiinni eteen ja taakse. On oikeastaan vain omasta aktiivisuudesta kiinni, millaisiin töihin Huddigia tarjoaa, Markus pohtii. Toisaalta monille työmaille ei useita koneita edes samaan aikaan sovi, niin yhdellä koneella on kätevä hoitaa kaikki työt.

Lue seuraavaksi