Uutiset

Yleinen

Käänteentekevä

Monipuolisesti ympäristörakentamisen parissa toimiva viitasaarelainen Infraneliö Oy päätti viime syksynä hankkia talven töitä varten uuden, auraamiseen soveltuvan koneen, joka palvelisi myös yrityksen muissa töissä. Työhön valjastettiin Case IH Farmall 115 U Pro -traktori kääntyvällä LH-link -etunostolaitteella ja irrotettavalla Trima 3.1 -etukuormaajalla.

Viime syksyn konehankintaprosessi sai yllättävän käänteen, kun aiottu hoitourakan alkamisajankohta aikaistui parilla kuukaudella. ”Olimme kaikessa rauhassa selvittämässä eri vaihtoehtoja koneeksi, kun yllättäen tuli tieto, että aloitus olisikin suunniteltua aiemmin,” muistelee Ari-Matti Kemppainen Infraneliöstä viime syksyn tapahtumia. ”Piti käytännössä löytää valmis kone, aikaa rakentamiseen ei äkkiä enää ollutkaan”, Kemppainen jatkaa.

Kaupan hyllyltä

Apu tilanteeseen löytyi onneksi läheltä. Viitasaarella ja Jyväskylässä Case IH-traktoreita edustava Viitakone Oy oli rakentanut valmiin koneen, joka soveltui Infraneliön tarpeisiin. ”Meillä oli vaihtoehtona myös runko-ohjatun kuormaajan hankinta. Koska aikataulu muuttui ja paikallisella myyjällä oli valmis kone, päädyimme traktoriin”, Ari-Matti Kemppainen kertoo.

Ari-Matti Kemppainen ja Case IH:lla enimmäkseen työskentelevä kuljettaja Jussi Simonen kiittelevät uuden koneen ominaisuuksia. Erityisesti kääntyvä etunostolaite on todettu verrattomaksi apulaiseksi auraustyössä. ”Seinänvierustat on helppoa aurata tarkasti, ja jos vastaan tulee esimerkiksi syöksytorvi tai muu este, se on helppo kiertää etunostolaitetta kääntämällä”, Jussi Simonen kertoo

Kemppaisen mukaan kääntyvän etunostolaitteen ansiosta peruskone jää etäämmälle seinästä, jolloin seinän pienet ulokkeet ylempänä eivät häiritse sujuvaa työntekoa. ”Tavallisella koneella käy joskus niin, että kone ajautuu liian lähelle seinää ja pois pääseminen on hankalaa. Tällä koneella sitä vaaraa ei juurikaan ole”, Ari-Matti Kemppainen jatkaa.

Ketterä ja tehokas

Kääntyvän etunostolaitteen edut auratessa eivät jää pelkästään seinänvierustojen auraamiseen. Kaikkialla, missä auratessa täytyy kääntyä, auraa voi kääntää sisäkaarteen suuntaa, jolloin peruskone seuraa aurattua uraa eikä oikaise. Ominaisuudesta on apua erityisesti kulkuväyliä auratessa. Käännöksissä aura kulkee koko ajan oikeassa asennossa kulkusuuntaan nähden.

Risteyksiä ja mutkia ei tarvitse erikseen siistiä, vaan ne tulevat kerralla kunnolla auratuiksi ja työ on selkeästi tehokkaampaa. Myös ketteryys paranee, kun auran voi kääntää kaarroksen suunta, jolloin se ei kierrä kaukaa ulkokaarteesta.

Ergonomia kohdallaan

Talven töihin Infraneliön Case IH Farmall 115 U Pro -traktori on varustettu yrityksen ennestään omistamalla nivelauralla, joka on sovitettu kääntyvään etunostolaitteeseen, sekä takanostolaitteisiin kytketyllä hiekoituslaitteella. Jussi Simosen mukaan laitteitten käyttö on kuljettajan kannalta toteutettu hyvin, sillä hydrauliikan ohjaus tapahtuu istuimen käsinojaan sijoitetulla hallintavivulla. Myös koneen muu ergonomia on Simosen mielestä hyvällä tasolla.

Myös Ari-Matti Kemppainen on tyytyväinen Case IH:n tarjoamaan työympäristöön. ”Kun koneella tehdään kiireaikana pitkiä työvuoroja, pitää kuljettajan työolojen olla kunnossa. Hallintalaitteissa pitää olla hyvät säätövarat, jotta jokainen kuljettaja saa ne kohdalleen. Ei työstä mitään tule, jos koko ajan pitää jotakin toimintoa käyttää huonossa asennossa”, painottaa Kemppainen.

Ensimmäinen lajissaan

Tuukka Kauppinen Viitakone Oy:stä kertoo Infraneliölle toimitetun koneen olleen alun pitäen esittelykoneena. Se on niin kutsuttu Municipality-versio, jonka näkyvimpinä merkkeinä ovat huomioväri ja palapintaiset renkaat. ”Kyseessä on ensimmäinen Case IH, jossa on LH-Liftin valmistama kääntyvä LH-Link -etunostolaite”, Tuukka Kauppinen jatkaa.

Kauppisen mukaan Case IH Farmall U Pro -sarjan traktorit ovat Keski-Euroopassa hyvin suosittuja kunnallisissa töissä ja kiinteistöhuollossa. ”Farmall U Pro -malleissa on erinomainen vaihteisto ja kuormaajakäyttöä ajatellen hyvä painojakauma.”, Tuukka Kauppinen kertoo Case IH:n ominaisuuksista.

Kooltaan Farmall U Pro -traktorit ovat suhteellisen pieniä ja siten ketteriä. Vaikka kone on matala, kuljettaja istuu melko korkealla, joten näkyvyys ohjaamosta on hyvä. Etukuormainta käytettäessä vakiovarusteena oleva kattoikkuna on kullan arvoinen.

Käytössä kesät talvet

Kesän koittaessa Infraneliön Case IH ei suinkaan jää jouten. Piharakentamisen töissä sille riittää nosteltavaa ja kuljetettavaa.

”Etukuormaajalla käy maa-ainesten käsittely ja materiaalien nostot. Perävaunun kanssa kuljetukset taajama-alueella sujuvat yhtä nopeasti kuin kuorma-autollakin”, Ari-Matti Kemppainen kuvailee Case IH Farmall 115 u Pro:n monipuolisuutta. ”Ehkä joskus tulevaisuudessa hankitaan niittokone tuonne eteen”, hän toteaa lopuksi.

Lue seuraavaksi