Uutiset

Yleinen

Heittävällä kauhalla nopeaa lastausta

Pääkaupunkiseutu on ollut tänä talvena tavallista suurempien lumimassojen keskellä. Kun oman auton on saanut kadun varrelta kaivettua hangesta pois, kyseinen paikka on varattu nopeasti. Autopaikan löytyminen on muistuttanut ”tuolileikkiä”, jossa istumapaikkoja on vähemmän kuin istumaan haluajia. Sataneet lumimassat on kasattu pois kulkuväyliltä kaduilta ja jalkakäytäviltä lähinnä pysäköintipaikoille. Kaikki ylimääräinen tila on ollut käytössä lumen varastopaikkana ja lunta on puhdistuksen jälkeen siirretty mahdollisuuksien mukaan lumenkaatopaikoille.

Tiiviin taajamarakentamisen ja sen mukanaan tuomien kustannussäästöjen vastapainoksi ovat tulleet lumen poiskuljetuksesta aiheutuneet kustannukset.

Ahtaille pihoille

Kun pihat ovat muutenkin ahtaita ja kun sinne pysäköi muutama auto, edellyttää lumenkäsittely varovaisuutta ja ammattitaitoa, mutta myös oikeita välineitä, erikoiskalustoa. Nurkat ovat ahtaita, kun pihaan pitäisi sopia kuor­mauskaluston ja siirtokaluston. Sujuva lastaaminen edellyttäisi, että siirtokalusto olisi aivan vieressä, jotta lunta ei tarvitsisi kuljettaa pitkälle kauhassa.

– Viime talvena hankin ensimmäisen heittolumikauhan yhteen Krameriin. Sillä on lastattu nyt 1000 kuormallista lunta. Nyt tälle talvelle tuli tämä toinen kauha käyttöön liukuohjattuun Gehliin, kun kokemukset ensimmäisestä kauhasta olivat olleet hyvät, kertoo Jone.
Kiinteistönhoito Jone hoitaa Lauttasaaressa noin 30 pihaa vakituiseen ja noin 100 pihaa siivotaan kaikkiaan.

Siirtoa aurauksen jälkeen

– Nuo muut kuin omassa hoidossa olevat pihat ovat muiden kiinteistönhoitoyh­tiöiden hoitoalueita, joissa hoidamme lumen kuormauksen ja siirron aliurakointina kuutiotaksalla. Kun lumet on aurattu, aletaan lunta ajaa saman tien. Iltapäiväruuhkan aikana lumenajo pysäytetään joskus 14–18 väliseksi ajaksi. Tähän mennessä asiakkaat ovat hyvin ymmärtäneet, että lumi ei vain häviä silmänräpäyksessä, Jone toteaa. Pihat on kuitenkin saatu tyhjennettyä inhimilliseen aikaan.

– Minulla on kuusi kaveria töissä, kun teemme erilaisia kiinteistönhoito- ja kunnostustöitä. Ja tänä talvena on lumitöitä ollutkin. Nyt ajossa on kaksi omaa kuorma-autoa ja yksi aliurakoitsija, Jone kertoo.

Lumen kuormaaminen on välinelaji ja heittokauha on siinä pistämätön. Gehl 7800:lla päästään noin 360 sentin kuormauskorkeuteen, joten puoliperävaunuun yltää hyvin.
Aisoja ei tarvitse nostaa niin ylös kuin perinteisessä kauhassa ja kuorma voidaan tyhjentää vaikka yläviistoon pahassa paikkaa. Lumikauhallinen myös hajoaa matkalla ja kuorma täyttyy paremmin. Kuormaan sopii näin enemmän tavaraa.

– Ensimmäiseen heittokauhalla täytettyyn 1000 kuormaan sopii yksi huolto, kun huulilappu vaihdettiin. Pitää kuitenkin muistaa, että kuormaamme näillä vain lunta, koska raskaammalla materiaalilla kauha on kovemmalla rasituksella ja silloin käyttöön otetaan toiset välineet, Jone jatkaa. Eivät kauhat kuitenkaan vähällä pääse, kun lunta on tänäkin vuonna lastattu lähes päivittäin marraskuun puolesta välistä.

Lähdin kotoa toissapäivänä ja kävin toimiston sohvalla välillä nukkumassa; olen siis ”asuntosäästäjä”, Jone nauraa. Liikekiinteistöjen pihoja tyhjennetään öisin, kun silloin ne ovat tyhjiä ja asuntoalueiden pihamaita päivisin, kun siellä on enemmän tilaa.

Siistiä kuormaamista

Heittokauhassa, jolla kauha tyhjennetään painamalla ta­ka­seinä hydraulisesti eteen, on monta hyvää puolta. Kauha ei vähitellen muuraudu lumesta, kuten perinteinen kauha, vaikka lumikasan pohjalla olisi vesihyhmää. Monesti pakkasella kasan pohjat ovat sulia. Kun kauha pysyy puhtaana, ei kauhaa tarvitse rytkytellä ja kolistella.

– Perinteinen rautakauha jäätyy vähitellen, vaikka pinta olisi lakattu tai muovitettu. Kuormaaminen on paljon joutuisampaa, kun saa pistellä koko ajan täysiä kauhallisia, eikä turhaa kolinaa kuulu. Kun kauhaa ei tarvitse kolistella, pysyvät myös kuormaajan nivelet tiukkoina, Jone kehuu vielä  automaattirasvaria. Ilman automaattirasvaria saisi konetta olla pari kertaa rasvaamassa yön aikana ja se jäisi kyllä tekemättä.
Kuljetuskalustoa on viritelty lumenajoon. Lumilavojen pohjat on pinnoitettu vesivanerilla, jotta niistä saadaan lumi putoamaan nopeasti alas tyhjennettäessä.

Näppärä liukuohjattu

Liukuohjattua Gehliä käytetään ahtaissa paikoissa lumen kuormaamiseen. Liukuohjattu on pistämätön kone kuormaamisessa, kun tilaa ei ole paljon. Oikeastaan ainoa ongelma on pohjan kiillottuminen.

– Tehostamattomat, mekaaniset ohjainlaitteet käyvät vain pitkän päivän aikana kuormaajan käsien päälle. Jos verrataan tämän tehoa vaikka meidän pyöräkuormaajaan, niin tällä ollaan nopeampia, kertoo 23 vuotta kuormaajan kopissa töitä tehnyt Jone.

Liukuohjatun Gehlin nostaessa isoa lumikasaa, nostaa kone takapyöriään 10 senttiä. Kun kuorma on ilmassa, pa­laavat taas kaikki pyörät maahan. Gehl nostaa kuitenkin 3800 kiloa, joten voimaa riittää hyvin, Jone kertoo. 214 senttiä leveän ja 2,5 kuution heittokauhan omapaino on suuri, 680 kiloa, joten peruskoneessakin pitää olla voimaa.

Työ jatkuu kevääseen

Jone jää lastaamaan kuormia, jota työtä jatkunee jälleen pitkälle kevääseen.
Viime vuonna lakaistiin katuja kolme päivää ja silti ajettiin vielä lunta, kun kasoja oli siellä täällä. Kun keväällä lumi alkaa sulaa ja sulamisvedet menevät rakenteista sisään, on taas kiire lumen ajoon, Jone muistelee.

www.hk-kone.fi
www.khjone.net
www.kh-koneet.fi

Lue seuraavaksi