Uutiset

Yleinen

Ensimmäiset SCR-teknologialla olevat New Holland T7 -traktorit Suomeen

New Holland -traktoreiden tuotepäällikkö Teijo Laaksonen esitteli uutta SCR-tekniikalla varustettua T7 traktoria kyntötöissä.

Tulevaisuuden teknologialla tuottavuutta ja tehoa
Uusi SCR-teknologia (Selective Catalytic Reduction) tarkoittaa katalysaattorin avulla valikoivasti tehtävää päästöjen vähennystä. Fiat Powertrain Technologies, joka toimittaa voimanlähteet CNH-konsernin koneisiin, on tehnyt tällä tekniikalla jo yli 150 000 moottoria vuodesta 2006 lähtien. Fiat Powertrain Technologies on yksi maailman suurimmista moottorinvalmistajista, sillä sen vuosituotanto on yhteensä noin 2,6 miljoonaa moottoria.

New Hollandin uusissa SCR-teknologiaa hyödyntävissä moottoreissa ekologisuus ja tehokkuus yhdistyvät tiukat Tier 4 -vaatimukset ylittävällä tavalla. Uusien päästömääräysten takia moottoreita ei ole keinotekoisesti kuristettu, vaan ne hengittävät vapaasti puhdasta ilmaa, jonka tuloksena syntyy parempi taloudellisuus ja huippuunsa viritetty suorituskyky.

 

SCR-järjestelmä ja AdBlue-lisäaine
SCR-järjestelmässä moottorista tulevan pakokaasun joukkoon ruiskutetaan lisäainetta nimeltä AdBlue. Pakokaasun ja AdBluen seos siirtyy katalysaattoriin, jossa typen oksidit muutetaan kemiallisen prosessin avulla harmittomaksi typpikaasuksi ja vedeksi.Typpikaasu on täysin vaaratonta ja sitä on luonnostaan ilmakehässä 76 %. AdBlue-lisäainetta annostellaan tietokoneen ohjaamana ja sitä kuluu noin 5 % polttoaineen määrästä. AdBlue-säiliön koko on mitoitettu niin, että sitä täytyy lisätä enintään joka toisella dieselin tankkauskerralla.

 

Alhaiset käyttökustannukset
SCR-teknologiaa hyödyntävissä moottoreissa pakokaasua ei ole tarpeen kierrättää päästöjen takia, vaan ne hoidetaan moottorin ulkopuolella. Moottori on voitu säätää optimaaliselle palamiselle, eli palamisen ajoitus on säädetty aikaisemmaksi ja palamislämpötila on korkeampi. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että moottori käyttää polttoaineen optimaalisesti hyödyksi, jolloin tehoa ja vääntöä saadaan enemmän ja polttoainetta kuluu jopa 10 % vähemmän. Lisäksi moottori vastaa kaasuun herkemmin ja vääntömomentti on suurempi, jolloin traktori tuntuu ajossa entistä pirteämmältä ja vääntävämmältä.

SCR-teknologian myötä ympäristön kuormitus vähenee olennaisesti, sillä yksi Tier 1 moottori tuottaa päästöjä saman verran kuin 100 uutta Tier 4 SCR-moottoria yhteensä. Alentunut polttoaineen kulutus tarkoittaa myös pienempää osuutta uusiutumattomista luonnonvaroista.
Uudella tekniikalla on aina myös hintalappu, mutta merkittävästi pienemmän polttoaineen kulutuksen ansiosta investointi tulee maksetuksi suhteellisen nopeasti takaisin. Aika tietysti riippuu ajetusta tuntimäärästä, mutta tämän kokoluokan traktoreilla vuosittainen säästö polttoaineessa on joka tapauksessa huomattava.

SCR-teknologian avulla selvitään myös seuraavasta päästötasosta tulevaisuudessa ilman pakokaasujen takaisinkierrätystä (EGR) tai sen jäähdytettyä versiota (CEGR). Näin CNH on varmistanut polttoainetalouden valmiiksi myös tulevaisuuden moottoreihin.

 

AdBlue-lisäaine
SCR-järjestelmässä käytettävä AdBlue on urean ja veden seos, hajuton ja väritön neste, jota saa huoltoasemilta tai sitä voi tilata myös normaaleilta polttoaineen toimittajilta 10, 200 tai 1000 litran erissä.

Koska AdBlue jäätyy noin 11 asteen pakkasessa, on sekä tankki että syöttöjärjestelmä on varustettu lämmityksellä. Kun traktori sammutetaan, syöttöjärjestelmä tyhjenee automaattisesti tankkiin tukosten estämiseksi. Jos AdBlue jäätyy, järjestelmä sulattaa sen ja sillä aikaa traktorilla voi ajaa normaalisti. Jäätyminen ei vaikuta aineen ominaisuuksiin eikä aiheuta vaurioita.
Mittaristossa on varoitusjärjestelmä AdBluen määrälle ja kun aine on loppumassa saa kuljettaja huomautuksen säiliön täyttämisestä. AdBlue-tason laskiessa alle 10 %:n, järjestelmä vähentää hiukan sekä tehoa että kierroksia. Myös tyhjällä säiliöllä traktorin saa edelleen siirrettyä. Järjestelmä varoittaa myös silloin, kun AdBluen laatu on jostain syystä heikko.

 

Uudet New Holland T7 traktorit
Uudessa New Holland T7 traktorimallistossa on valittavana useita eri vaihteistoja ja teholuokkia käyttötarpeen mukaan. Yhteistä näissä kaikissa on laajat hydrauliikan ja voimanoton mahdollisuudet. Varustelultaan T7 on jo vakiona hyvin runsas ja lisävarustelistalta voi valita itselleen lukuisia mukavuutta entisestään lisääviä varusteita, jolloin saadaan aikaan paras mahdollinen yhdistelmä mihin tahansa työhön.

 

Tilava ohjaamo, jossa hallintalaitteet käden ulottuvilla
Uuden New Holland T7 -malliston kaarevat suurikokoiset lasiovet heijastavat melua pois ja avautuvat riittävän laajasti. Suuri oviaukko helpottaa ohjaamoon nousua ja sieltä poistumista. Yhdessä reilunkokoisten rappujen ja kahvojen kanssa myös turvallisuus on taattu.

Ohjaamon kestävät ja laadukkaat materiaalit on yhdistetty korkealuokkaiseen viimeistelyyn. Ilmajousitetulta istuimelta voi nauttia 360° näkyvyydestä ja tilaa on reilusti korkeussuunnassakin. Myös apukuljettajan istuin on reilun kokoinen ja pehmustettu. Molemmat istuimet on varustettu turvavöillä.

New Holland T7 -traktorissa kaikki avaintoiminnot käsikaasusta ja vaihteistosta voimanottoon sekä hydrauliikkaan löytyvät SideWinder II -käsinojasta, joka on hyvin oikean käden ulottuvilla. SideWinder-käsinoja edustaa järkevää suunnittelua, joka tekee traktorin ajamisen uskomattoman sujuvaksi. Kytkimiä ei tarvitse kurkotella eikä etsiä ympäri ohjaamoa, vaan ne on sijoitettu loogisesti. Käytön kannalta tärkeimmät toiminnot ovat parhaiten esillä ja harvemmin käytetyt, kuten esimerkiksi nostolaitteen valinnat ovat käsinojan kannen alla.

Integroidussa hallintapaneelissa on Intelliview III -värimonitori, josta olennainen tieto selviää yhdellä vilkaisulla. T7-traktoreissa ei tarvitse selata monimutkaisia valikkoja, vaan moottorin kierroksia, lukkoautomatiikkaa, voimanoton automatiikkaa säädetään sivulla olevasta ICP-paneelista. Hydrauliikan virtaukset, ajastukset ja lukitukset tehdään kosketusnäytön kuvakkeita painamalla. Lisäksi monitori on yhteensopiva automaattiohjauksen kanssa ja siihen voidaan liittää esimerkiksi useita kameroita tai työkoneen tietokone, joka käyttää IPS-väylää. Vaihteiden vaihtaminen (vain RC- ja PC-vaihteistoissa), nostolaitteen käyttö, hydrauliikan ohjaus, moottorin kierrosten säätö ja ajosuunnanvaihto sujuvat monitoimivivusta nappia painamalla.

New Hollandin T7 50 km/h -mallien ohjaamon ja etuakselin jousitukset tarjoavat miellyttävän ajokokemuksen. Lisäksi tehokas ilmastointi pitää sisäilman sopivana riippumatta olosuhteista ohjaamon ulkopuolella. Automaattinen ilmastointi ja sähkösäätöiset lämmitettävät ulkopeilit ovat saatavana lisävarusteena.

 

Portaaton AUTO COMMAND -vaihteisto – äärimmäistä ajomukavuutta
New Hollandin uusi Auto Command -vaihteisto edustaa tämän hetken vaihteistotekniikan huippua. Ajaminen on helppoa ja liikkeelle päästään yksinkertaisesti vipua liikuttamalla tai ajopoljinta painamalla. Kokeneemmalle käyttäjälle on lukuisia lisäominaisuuksia, jotka antavat mahdollisuuden ottaa traktorin suorituskyvystä kaikki irti. Vaihteisto on myös hyötysuhteeltaan erinomainen, sillä useassa kohdassa saavutetaan 100 % mekaaninen välitys. Kaksoiskytkintekniikan ansiosta kuljettajan ei tarvitse millään lailla puuttua vaihteiston toimintaan alueen vaihdoista puhumattakaan.
Kaikkiin kolmeen nopeusmuistiin voi helposti asettaa minkä tahansa nopeuden välillä 20 m/h ja 50 km/h. Valittua nopeusmuistia vaihdetaan painamalla nappia monitoimivivusta ja tallennettua nopeutta muutetaan yksinkertaisesti rullaa pyörittämällä. Valittu nopeus näkyy selkeästi värimonitorissa.
Yksi Auto Command -vaihteiston suurista eduista on sen kyky saavuttaa maantienopeudet normaalia alemmilla moottorin kierroksilla. 40 km/h saavutetaan jo kierroksilla 1550 r/min ja 50 km/h vastaavasti kierroksilla 1700 r/min. Polttoainetta säästyy ja ajaminen on mukavampaa hiljaisemman äänen vuoksi.
Auto Command -vaihteiston tärkeä turvallisuustekijä on aktiivinen pysäytystoiminto. Kun traktori pysähtyy risteykseen tai mäkeen, vaihteisto estää automaattisesti liikkumisen myös raskailla kuormilla perävaunun kanssa. Liikkeelle päästään uudelleen yksinkertaisesti vipua liikuttamalla tai poljinta painamalla. Pidempää pysäköintiä varten sähköinen käsijarru on mukavasti suunnanvaihtajan yhteydessä.
Auto Command -vaihteistossa on neljä erilaista ajotapaa: auto, cruise, manuaali ja voimanotto. Auto asennossa haluttu ajonopeus valitaan vivulla tai polkimella, jonka jälkeen Auto Command sovittaa moottorin kierrokset ja vaihteiston välitykset mahdollisimman taloudellisiksi. Cruise-nappia painamalla traktori ottaa valitun nopeusmuistin suurimman nopeuden ja ylläpitää pitää sen taloudellisimmalla tavalla. Manuaaliasennossa valitaan vivusta kiinteä vaihteiston välitys ja poljin toimii kaasupolkimena. Vipua liikuttamalla välitys ja ajonopeus muuttuvat. Voimanoton ollessa kytkettynä päälle, moottorin kierrokset pysyvät tasaisina kuormituksesta riippumatta. Tällöin moottorin kierrokset valitaan käsikaasusta tai kierrosmuistista ja ajonopeus vivusta tai polkimesta.

 

www.agritek.fi

Miika Nyrö

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Lue seuraavaksi