Uutiset

Yleinen

Energiayhtiö Vapo aikoo investoida puupolttoaineisiin

Vapo Timberin puunhankinta siirtyi tämän vuoden alussa Harvestialle. Vapo Timber tytäryhtiöllä on sahat Hankasalmella, Lieksassa, Nurmeksessa ja Inarissa.

Hankasalmen sahaa uusitaan tänä vuonna kymmenellä miljoonalla. Inarin sahasta Vapo pyrkii eroon.

”Kun haluamme metsäenergiaa, pitää saada myös fileitä sahalle.”Sahatavaran päämarkkina-alueella Pohjois-Afrikassa vakaat olot ovat vain Algeriassa. Egyptin pankit lakkasivat toimimasta rähinän alettua, myynti on hankalaa.Jäät vaikeuttivat sahatavaran merivientiä.Tänä vuonna Vapo Timber varautuu tuotannonrajoituksiin. Viime vuonna yhtiö toimitti sahatavaraa lähes 550 000 kuutiota.

Pellettiin Vapo on panostanut sata miljoonaa euroa vuosien mittaan. Viime vuoden kaltaista pellettiliiketoiminnan liki kuuden miljoonan euron tappiota ei pitkään siedä toimitusjohtaja eikä Vapon hallituskaan.Pellettien ylitarjonta on johtanut huonoon kannattavuuteen.Vapon valmistamista pelleteistä valtaosa viedään Ruotsiin. Siellä polttoöljyn verotus on tehnyt pelletistä kilpailukykyisen lämmönlähteen.

Viime vuonna Vapon Suomen pellettitehtaista Haapavesi seisoi koko vuoden, Turengin, Ilomantsin ja Haukinevan tehtaiden tuotantoa supistettiin. Kaskisten, Ylistaron, Kärsämäen ja Vilppulan pellettitehtaat toimivat normaalisti.Pelletit olisivat yksi keino saavuttaa Suomen ilmastotavoitteet, Yli-Kyyny muistuttaa. Vapo pyrkii saamaan entistä useammat rivi- ja kerrostalot sekä liikekiinteistöt pellettilämmön piiriin.

Kehä kolmosen sisällä Vapo mielletään pelkäksi turpeennostajaksi. Yhtiön liikevaihdosta enää kolmannes tulee turpeesta.

Turpeennosto hallitsee yleistä keskustelua, Vapoa syytetään vesien pilaajaksi. Maineen puhdistamisessa riittää töitä moniksi vuosiksi.

Suo- ja turvemaiden strategiatyön valmistelussa selvisi, että turvemailta huuhtoutuvasta kiintoaineesta vain viisi prosenttia on peräisin turvetuotannosta. Yli-Kyynyn mukaan sanoman vienti perille tökkää ennakkoluuloihin ja vahvoihin tunteisiin.

”Menneinä vuosina on tehty virheitä”, Yli-Kyyny myöntää. Enää virheisiin ei ole varaa, ei ainakaan turvetuotannon ympäristöasioissa.

Viime vuonna Vapo panosti turvetuotannon ympäristönsuojeluun noin yhdeksän miljoonaa euroa. Suurta meteliä nostattaneen Saarijärven reitin vesiensuojeluun yhtiö on luvannut ainakin kolme miljoonaa.

Vapo ryhtyy uusimaan ympäristöpolitiikkaansa tänä vuonna. Vapo on lakannut vääntämästä turvetta uusiutuvaksi polttoaineeksi. Turpeenpolttoa vastustavien Yli-Kyyny kehottaa miettimään, mitä sen tilalle.

Tällä hetkellä noin miljoonan suomalaisen koti lämpiää turpeella.

Lähde: Finbioenergy/Reijo Vesterinen

Lue seuraavaksi