Uutiset

Yleinen

Claasin ajosilppurilla oljet talteen

Nurmisatoa korjataan kaksi tai kolme satoa hieman asiakkaista ja vuodesta riippuen. Jare Sillanpää oli 2012 6. syyskuuta korjaamassa sateisen kesän jälkeen viimeistä kertaa olkea. Kuvat ovat Jalasjärveltä 3-tien varresta, jossa kerättiin suojaviljakasvuston olki puinnin jälkeen nurmen päältä Claasin ajosilppurilla. Seuraavana päivänä oli sateinen päivä, joten keräämiseen jotenkin kuivana oli viimeinen mahdollinen hetki.

Heinä ei oikein viihdy oljen alla, joten olki kannattaa kerätä pois. Ajosilppurilla olkea on kätevä kerätä, kun oljesta tulee saman tien lyhyttä silppua. Sillanpäät olivat ensimmäistä kertaa edellisvuonna tehneet oljen korjuuta ajosilppurilla. Oljen silppuaminen on jopa hieman raskaampaa työtä silppurille kuin tuoreen heinän silppuaminen. Kova olki ei silppuunnu niin helposti kuin pehmeä nurmi. Ajosilppurin kuljettajan pitää olla tarkkana etenkin karhon alussa ja lopussa. Vaikka olki on kevyttä, se on salakavalaa ja silppurin saa oljella huolimattomasti ajaen tukkoon. Karhoa pitäisi saada tasaisesti noukkimelta sisään.

Perävaunu täyttyy kevyestä oljesta nopeasti eikä kasa painu ja tiivisty, kun oljessa ei ole painoa. Kevyt olki myös lähtee kuormasta helposti kuljetuksen aikana lentoon. Ruokohelpipelloilla on ollut käytössä hydraulikäyttöisiä kansia perävaunuihin, jolloin kevyt olki pysyy kuormassa ja kuorma saadaan täydemmäksi.

Kevyt olki aiheuttaa ongelmia myös traktoreiden ja etenkin ajosilppurin jäähdytysjärjestelmässä, joka on koko ajan pölyisellä työmaalla. Syylärin edessä olevan verkon puhdistaminen pyörivällä harjalla on toimiva varuste.

Olki on karhotettu ja se tuo omat ongelmansa. Jos karhotus tehdään liian läheltä pellon pintaa, kulkeutuu oljen mukana myös kiviä karhoon. Claasin ajosilppurin kivitunnistin, ”kivenhaistaja” pysäyttää pöydän monesti, mikä keskeyttää työn. Toisaalta kivitunnistin säästää kalliilta remonteilta. Olkea korjataan tuntitaksalla.

Claasin kivitunnistin on saatavissa ajosilppureihn lisävarusteena, mutta siihen kannattaa investoida, koska remontit ovat kalliita.Lue seuraavaksi