Uutiset

Työkoneet

Capio Oy:ltä kauko-ohjattava Deltrak RajaPro Oy:lle

Kauko-ohjattavat laitteet parantavat työntekijän turvallisuutta. Kauko-ohjattavilla koneilla päästään paikkoihin, joissa ei ole mahdollista tehdä muuten töitä. Siinä RajaPro Oy:n lähtökohta Deltrakin hankinnalle. Koneen maahantuoja on Capio Oy ja valmistaja saksalainen Irus.

Matias Rajaniemi perusti RajaPro Oy:n vuodenvaihteessa ja hankki työlaitteekseen saksalaisen Irus Deltrakin, kauko-ohjatun telakoneen. Moottorina laitteessa on Kubotan 38-heppainen turbodiesel. Moottori apulaitteineen on kiinnitetty runkoon siten että koneen ollessa kallellaan se kallistuu aina rinteen puolelle, tämän ansiosta painopiste pysyy matalalla ja voitelu toimii kuten tasaisella alustalla. Valmistajan mukaan laitteella voi operoida 50-asteisessa rinteessä kaikkiin suuntiin. Peruskone painaa reilu 800 kiloa.

Vasemmalla Deltrakin uusi omistaja Matias Rajaniemi RajaPro Oy:stä ja oikealla Capio Oy:n Tommi Luomahaara. Kone luovutettiin asiakkaalle 4. huhtikuuta.

Matiaksella aloittavana yrittäjänä on muutamaan paikkaan jalka ovenraossa ja konetta ollaankin lähdössä esittelemään alan toimijoille kevään aikana, käytäntö sitten osoittaa miten töitä kertyy. Perinteisesti Kauko-ohjattua kalustoa käytetään rinteiden, kuten meluvallien ramppien niittoon ja raivaukseen. Kuljettaja voi ohjata konetta turvallisesti tasaisella maalla. Koneen mukana hankittiin murskain, jolla niitto ja vesakonmurskaus onnistuu. Tehokkaan työlaitehydrauliikan ansiosta peruskoneesta saa monipuolisen työlaitetta vaihtamalla. Kauko-ohjattuja koneita käytetään myös erilaisissa purku- ja materiaalinsiirtotöissä ahtaissa ja pölyisissä tiloissa.

– Tavoitteena on työllistää ensin itseni, jotta yritystoiminta saadaan liikkeelle. Aivan käsityökaluilla ei kuitenkaan haluttu aloittaa, kun konetyönä saadaan kuitenkin enemmän aikaiseksi. Tämä sama peruskone sopii kuitenkin kunnallisiin töihin mutta myös vaikka omakotitalojen takapihoille, minne ei haluta jättää painumia raskailla koneilla, Matias toteaa.

Investointia on harkittu puolisen vuotta, jonka aikana Capio Oy:n Tommi Luomahaaran kanssa käytiin katsomassa laitetta ja valmistusta Saksassa valmistajan luona. Siellä konetta myös koeajettiin, Matias kertoo.

Heinikon lisäksi pitäisi murskaantua 40-millinen ranka.

Telakone on siirrettävissä pakettiautolla. Vaunu kyytiin ja menoksi. 

Lue seuraavaksi