Uutiset

Kuljetuskalusto

Volvolta automaattisesti kytkeytyvä etuveto

Volvo Trucks tuo markkinoille automaattisesti kytkeytyvän etuvedon, joka aktivoituu, kun takapyörien pito häviää liukkaassa tai pehmeässä maastossa.

”Moni kuljettaja kytkee etupyörävedon tai tasauspyörästön lukon päälle hyvissä ajoin ennen vaativaa maastoa välttääkseen kiinni juuttumisen riskin. Volvon automaattinen luistonestojärjestelmä aktivoi etupyörävedon ajon aikana lyhyeksi ajaksi vain silloin, kun sitä ehdottomasti tarvitaan”, kertoo Volvo Trucksin maansiirtosegmentin johtaja Jonas Odermalm.

Volvon automaattinen luistonestojärjestelmä, joka on nyt vakiovaruste vetävällä etuakselilla varustetuissa Volvo FMX -kuorma-autoissa, on jo käytössä Volvo Construction Equipmentin dumppereissa.

Ratkaisu koostuu ohjelmistosta, joka on yhdistetty pyörien nopeusantureihin. Anturit tunnistavat pyörien nopeuden ja säätelevät auton toimintaa anturien signaalin perusteella. Kun takapyörä alkaa luistaa, siirretään vetoa automaattisesti etupyöriin niin, ettei auto menetä nopeutta. Kynsikytkin kytkee etupyörävedon päälle puolessa sekunnissa. 

Kytkin on kevyempi kuin perinteisissä jatkuvaan jokapyörävetoon tarkoitetuissa ratkaisuissa, ja myös liikkuvia osia on vähemmän. Jos kohdalle sattuu erityisen vaativa maasto-osuus, muut tasauspyörästöt voidaan lukita manuaalisesti edessä ja takana.

Automaattinen luistonestojärjestelmä on vakiovaruste 4×4-, 6×6- ja 8×6-vetotavoilla varustetuissa Volvo FMX -kuorma-autoissa, ja se on saatavana koko Euro 3-, 4-, 5- ja 6 -moottorivalikoimaan.

Lue seuraavaksi