Uutiset

Kuljetuskalusto

Volvo Trucks -rengashuolto

Volvo verkosto tarjoaa kattavasti rengashuoltopalvelua. Volvo Truck Center Turkuun on avattu rengashuoltopalvelun lisäksi uusi renkaiden analysointipalvelu. Analysointipalvelu on ensimmäinen laatuaan Suomessa, ja siinä käytettävä mittauslaitteisto ja menetelmät ovat alansa huippua. Palvelun avulla voidaan seurata renkaiden kulumista, akseliston suuntausta, alustan väljyyksiä ja rengaspaineita systemaattisesti. Huollot ja renkaat hoituvat Volvo verkostossa yhdellä huoltokäynnillä.

”Ajoneuvokohtaisen Volvo Trucks rengashuollon avulla polttoaineen kulutuksessa voidaan saavuttaa jopa 5–6 % säästö, ja kilometrisuorite paranee, kun renkaita seurataan ja huolletaan systemaattisesti”, toteaa Volvo Finland Ab:n jälkimarkkinajohtaja Tommy Lindholm.

Pilottihanke Turussa

Volvo Truck Center Turun toimipisteessä on meneillään analysointipalvelun pilottihanke, jonka pohjalta palvelua kehitetään. Itse tarkastus on kolmivaiheinen, joista asiakas voi valita tehtäväksi yhden tai useamman vaiheen oman kalustonsa tarpeen mukaisesti. Aluksi ravistuslevyjen avulla tarkistetaan, onko alustan ripustuksissa väljyyttä. Kaikki akselit käydään läpi: etuakseli, vetävät, telit ja perävaunu. Toisessa vaiheessa mitataan erikseen jokaisen renkaan kuluneisuus. Turun Volvo Truck Centerin pilottihankkeessa mittaus tapahtuu jarrudynamometrilla laser-mittalaitteella. Rengaspaineet mitataan samalla manuaalisesti. Kolmannessa vaiheessa tarkistetaan akselistojen suuntaukset. Lopuksi asiakas saa tiedon renkaiden kunnosta ja suositukset jatkotoimenpiteitä varten.

Analysoinnin perusteella tehdään tarvittavat huolto- ja korjaustoimenpiteet ajoneuvolle. Tarvittaessa akseleiden tuennan kuluneet nivelet uusitaan, suunnataan akselit oikein ja vaihdetaan renkaita. Toimenpiteet voidaan tehdä sekä autolle että perävaunulle.

Renkaille voidaan myös suorittaa jälkiuritus. Rengastoiminnasta vastaava Arne-Helge Andreassen Volvo Group Trucksilta kertoo, että esimerkiksi Michelin-yhtiöiden valmistamat kuorma-autojen renkaat on valmistettu siten, että ne voidaan jälkiurittaa.

”Uuden renkaan urasyvyys on kompromissi kulutuskestävyyden, ajo-ominaisuuksien ja polttoainetalouden kesken. Urasyvyyden pienetessä renkaasta tulee tukevampi ja taloudellisempi, mutta lopulta pitokyky loppuu. Jos rengas uritettaisiin jo uutena valmiiksi lopulliseen syvyyteen, olisi se liian pitkään epätaloudellinen ja huono ajo-ominaisuuksiltaan”, Andreasseen kertoo.

Jälkiurittamalla voidaan renkaan käyttöä jatkaa vielä 25% lisää siis jopa 50000 kilometriä. Kun jälkiurittaminen suoritetaan ammattitaitoisesti, niin pinnoituskelpoisuus säilytetään. Tämän jälkeen rengas voidaan siis edelleen pinnoittaa. Jälkiurittamalla voidaan renkaan elinkaarta pidentää useilla kymmenillä tuhansilla kilometreillä eli jälkiurittaminen alentaa kuljetusliikkeen kokonaiskustannuksia.

Volvo Finland Ab:n jälkimarkkinajohtaja Tommy Lindholm.

Rengashuoltopalvelua Volvo-verkostossa

Volvo-kuorma-autojen palveluverkoston Lappeenrannan, Mikkelin, Iisalmen, Joensuun, Vaasan, Kemin, Kajaanin, Kokkolan, Kempeleen ja Turun toimipisteet tarjoavat ajoneuvokohtaista rengashuoltoa. Uusi renkaiden analysointipalvelu tulee tarjolle Turun Volvo Truck Centerin lisäksi myös Vantaan uuteen Volvo Group Truck Centeriin, joka valmistuu syksyllä 2016.

”Volvo Trucks rengashuollon ja analysointipalvelun saatavuutta on tarkoitus laajentaa tulevaisuudessa, kun ensin on kerätty kokemuksia ja tietoa jatkokehittämisen tueksi”, Lindholm toteaa.

Lue seuraavaksi