Uutiset

Kuljetuskalusto

Suomen kansainvälinen rekkakirkkoyhdistys ry tuli tiensä päähän

Suomi-kodin toiminta päättyi 5.6.2016

Lyypekin Suomi-Kodin lopettajaiset 5.6.2016. Kuvassa vasemmalta oikealle: Suomen Merimieskirkko ry:n pääsihteeri Hannu Suihkonen, silloinen Pohjois-Saksan merimieskirkon sosiaalikuraattori Anna Eklund (toimipaikka Suomi-Koti), silloinen Pohjois-Saksan merimieskirkon johtaja (myös Suomi-Kodin johtaja) Satu Oldendorff, Suomen Lyypekin kunniakonsuli Bernd Jorkisch, Rekkakirkkoyhdistyksen puheenjohtaja Pasi Staff ja Rekkakirkkoyhdistyksen hallituksen jäsen Jari Kudjoi (AKT ry).

Suomen kansainvälinen rekkakirkkoyhdistys ry perustettiin kesäkuussa 1998. Perustajajäseniä olivat Suomen Merimieskirkko, Rahtarit ry, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT, Suomen Kuorma-autoliitto (nyk. Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry), Suomen Huolintaliikkeiden Liitto ja Kirkkohallitus. Asiantuntijoina olivat alusta alkaen mukana myös liikenneministeriön, Suomen Vakuutusyhtiöiden Keskusliiton ja ulkoministeriön edustajat.

Rekkakirkkoyhdistyksen tärkein saavutus oli Lyypekkiin perustettu Suomi-Koti, joka tarjosi suomalaisille raskaan liikenteen kuljettajille turvallisen ja kotoisan ajanviettopaikan. Suomi-Kodista löytyi tietysti suomalainen sauna ja pyykinpesukone, suomalaista ruokaa ja suomalaisia tuotteita myynnissä, käytössä oli tietokone internetyhteydellä sekä luettavana suomalaisia lehtiä ja kirjoja. Suomalaisen kirkollisen työn keskus palkkasi Suomi-Kotiin sosiaalikuraattorin, joka avusti saksan kielen taitoisena kuljettajia esimerkiksi lääkäriasioinnissa tai asunnon vuokraamisessa.

Suomi-Koti toimi tärkeänä tapaamispaikkana ja yhteisenä olohuoneena kuljettajien lisäksi myös muiden alueella olevien suomalaisten keskuudessa. Lyypekin suomalaisen seurakunnan kanssa tehtiin paljon yhteistyötä ja Suomi-Kodilla järjestettiin lukuisia tapahtumia, myyjäisiä, sauna-, peli- ja grilli-iltoja. Pohjois-Saksassa liikkuvien suomalaiskuljettajien määrä alkoi 2010-luvulla vähetä merkittävästi ja Suomi-Kodin toiminta loppui kokonaan vuonna 2016.

Rekkakirkkoyhdistyksen perustamisesta lähtien yhdistyksen toiminnan tukipilareina toimineet yhdistyksen puheenjohtaja Pasi Staff, Rahtareiden pitkäaikainen toiminnanjohtaja Anna-Kaisa Lehtinen sekä Rahtareiden kunniapuheenjohtaja Kimmo Puntti ovat siirtyneet ajasta ikuisuuteen, eikä yhdistyksen toiminnan jatkamiselle ollut edellytyksiä.

Yhdistyksen lopettamisen yhteydessä kaikki sen jäljellä olevat varat jaettiin yhdistyksen sääntöjen mukaisesti raskaan liikenteen kuljettajien hyväksi seuraavasti:

  • Hampurin Merimieskirkon toimintaan 1 500 €
  • Turun Merimieskirkon toimintaan 500 €
  • Vuosaaren Merimieskirkon toimintaan 929,31 €

Lue seuraavaksi