Uutiset

Kuljetuskalusto

Renault-moniosaajat D 2.1M ja D Wide

Renault Trucksin raskaampaan jakeluajoon suunnattujen ajokkien vahvuutena on perinteisesti ollut malliston erittäin laaja kirjo ja mukautuvuus asiakkaan erilaisiin tarpeisiin. Myös päivitetty mallisto sisältää laajan joukon ajokkeja eri painoluokkiin ja monipuolisiin ajotehtäviin. Nämä raskaimmat jakeluliikenteen ehdoilla rakennetut ajokit tottelevat ohjaamoiden mitoituksen mukaan nimiä D 2.1M ja D Wide. D 2.1M tarjoaa kaksiakselisia vaihtoehtoja 10-18 tonnin painoluokassa, D Wide taasen asettuu 16-26 tonnin painoluokkaan kaksi- ja kolmiakselisilla vaihtoehdoilla. 

Paljolti edeltäjiinsä, Midlum ja Premium-malleihin nojautuvat autot ovat saaneet osakseen lukuisia uudistuksia, joista useimmat ovat kohdistuneet tekniikkaan. Raskaimman D-malliston voimanlähteenä käytetään uusia 5- ja 8-litraisia common rail -moottoreita, joissa nojataan sekä pakokaasujen takaisinkierrätykseen että SCR-teknolgiaan Euro 6 -päästönormin saavuttamiseksi.

Viisilitrainen ja nelisylinterinen ”pikkukone” on tarjolla 210- ja 240-hevosvoimaisina vaihtoehtoina. Kasilitraisesta ja kuusisylinterisestä isoveljestä sen sijaan on puristettu ulos 250-, 280- ja 320-hevosvoimaiset vaihtoehdot. Vaihteistovalikoima on varsin laaja, tarjolla on sekä manuaalivaihteistoja, automatisoituja vaihteistoja että automaattivaihteistoja.

Jakeluajossa kaikkein suosituimman päiväohjaamon ohella D-malleihin on tarjolla niin lepo-ohjaamoja, makuuohjaamoja kuin miehistöohjaamojakin useina eri vaihtoehtoina. Huomattavimpana uudistuksena ohjaamossa kerrotaan olevan muun muassa aiemmasta parantunut äänieristys.

Renault Trucks -jakeluautomallisto on siis tuttuun tapaan hyvin laaja tarjoten vaihtoehdon niin pienten pakettien kuin suurempienkin siirtojen toteuttamiseen. Koetellut tuotteet ja kattava verkosto ovat vahvuuksia asiakkaista kilpailtaessa, joskin tällä hetkellä markkinoilla taitaa olla tarjontaa kysyntää enemmän.

Raskaimmat D-sarjan ajokit pohjautuvat monin paikoin edeltäjiinsä, joskin uudistuksen yhteydessä on paneuduttu moniin taloudellisuutta ja käytettävyyttä kasvattaviin yksityiskohtiin. Muun muassa D Wide –autojen puskurit ovat nyt kolmiosaiset kolarikorjausten helpottamiseksi.

Viisilitraisen DTI 5 -moottorin 210-hevosvoimaisella versiolla varustettu Renault D 2.1M osoittautui kaupunkiajossa ketteräksi ja pirteäksi työkaveriksi. Kuusiportaisen automatisoidun Optitronic-vaihteiston vaihtamistapahtumat ovat myös varsin hienostuneeksi hioutuneita.

Kansainvälisessä koeajotapahtumassa nähtiin myös kalustoa, jota ei ainakaan toistaiseksi markkinoida aktiivisesti suomalaismarkkinoilla. Kiinnostava, joskin markkinoiltaan rajallinen tuote on yhteistyössä englantilaisen Dennis Eaglen kanssa valmistettava D Access. Jätekeräilyn ja jakelukuljetusten ehdoilla suunnitellun ajokin lattiakorkeus on 435 milliä ja kulkua helpottamassa on linja-autoista tuttu ovirakenne. Myös näkyvyyteen on panostettu huomattavissa määrin ja valmistaja kertookin kuljettajan näkymän olevan 220 astetta. Alas laskettu ohjaamo auttaa omalta osaltaan kevyen liikenteen havaitsemista ja ohjaamoon kulkua.

 

Renault Trucks on kehittänyt aktiivisesti myös sähköautoja. Lyonissa esillä ollut Maxity electric tarjoaa 100 kilometrin toimintasäteen ja noin 1400 kilon kantavuuden. Valmistajan mukaan käyttäjäksi kaavaillaan varsinkin kaupunkien keskusta-alueella jakeluliikenteen parissa toimivia yrityksiä.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi