Uutiset

Kuljetuskalusto

Puuauton akselit järjestykseen

Puutavara-auton akselijärjestykset ja jousitusjärjestelmät aiheuttavat välillä kiivasta keskustelua. Ainoaa oikeaa ratkaisua ei ole. Markkinoilla eniten myyvistä puutavara-automerkeistä Scanialta ja Volvolta kerrotaan ilmajousisen puuauton alustan valtaavan vääjäämättä markkinoita. Neliakselisissa puuautoissa pientä siirtymistä taka-akseliohjaavasta tridemistä takaisin trippeli- tai uudestaan markkinoille tuloaan tekevään 2+2 -akseliratkaisuihin on nähtävissä.

Kevytrakenteinen 68 tonnin puutavara-auto voi kuljettaa lähes samankokoisen kuorman kuin omamassaltaan raskas 76 tonnin puutavarayhdistelmä. Volvo-yhdistelmä on matkalla takaisin kuorman hakuun.

Scanian myyntijohtaja Seppo Hallikainen kertoo, että vuoden 2016 markkinajohtajuus puuautomyynnissä aiotaan kuluvana vuonna säilyttää. Myyntijohtaja arvioi uusien Scanioiden puuautojen myynnin jakautumisesta kolmeen lähes tasaosuuteen trippeli-, tridem- ja 2+2 -akselijärjestyksien kesken on näkyvissä. Ilmajouset muodostavat arviolta 60 % Scanian puuautomyynnistä. Volvoa myyvä Auto-Kilta Trucks Oy:n Pasi Sairanen poikkeaa arvioissaan hieman kilpailijan vastaavista. Kolme neljästä uudesta Volvo -puuautosta on ilmajousitettu. Volvon akseliratkaisuissa kaksi ohjaavaa etuakselia ei ole niinkään edustettuna.

Puuautoja Suomessa kolmanneksi eniten myyvä Mercedes-Benz on saatavilla kaikilla eri akselijärjestyksillä ja jousituksilla. Markkinoiden nelonen puuautoissa on Sisu, joka nojaa trippeli- ja 2+2 -ratkaisuihin rautajousilla.

Puutavara-autojen myynneissä vuonna 2016 kolmantena ja neljäntenä olivat Mercedes-Benz ja Sisu.

Trippeliakselin ja etummaisen vetävän akselin väliin pitää mahtua lukitsemaan ketjut. Yrittäjä Jari Halinen työn äärellä.

Mielenkiinnolla seurataan muiden merkkien ratkaisuja puuautoina. Epävirallinen kysely puutavara-autoiluun liittyvässä verkkokeskusteluryhmässä antoi viitteitä kuljettajien mielipiteestä: trippeliä suosisi 40 %, 2+2:sen ottaisi 27 %, tridemin 19 % ja loput 14 % pysyisi tai palaisi kolmiakseliseen puuautoon. Vaikka luvut eivät anna tilastollisesti oikeaa tietoa, taitaa niissä olla totuuden siementä.

Verkossa

Puutavara-autoja eniten myyvät merkit vuonna 2016 olivat Scania, VolvoMercedes-Benz ja Sisu. Lähde: Trafi ja Tilastokeskus

Lue seuraavaksi