Uutiset

Kuljetuskalusto

Purkamopäivä ilvesjokilaisittain

”Veteraanikuorma-autoseuran jäsenlehdessä pohdittiin viime vuoden lopulla purkamon ja harrastajan välistä suhdetta. Jutussa kyseltiin, kuuluuko purkamo ystäviin vai vihollisleiriin ja ainakaan meidän mielestä emme halua olla vihollisia. Niinpä päätimme viritellä yhteistyötä Veteraanikuorma-autoseuran ja alan harrastajien kanssa”, kertoo Jari Kauppila varsin ennakkoluulottoman teemapäivän taustoista Jalasjärven Ilvesjoella sijaitsevan purkamon pihalla.

Kauppilan vanhemmat aloittivat kuorma-autojen purkamotoiminnan jo vuonna 1953, joten nyt jo toisen sukupolven vetämänä Kauppilan Autohajottamo Oy lienee maamme vanhin edelleen toiminnassa oleva, pelkästään kuorma-autoihin keskittynyt purkamo. Pitkästä historiasta johtuen on Kauppilan varastojen kätköissä myös huomattavan suuri määrä vanhempaan kalustoon soveltuvia osia, joiden markkinat rajoittuvat nykyään lähinnä veteraanikalustoon.

”Avoimien ovien päivällä haluamme tuoda yritystämme tunnetuksi myös harrastajakunnan parissa. Haluamme olla myös edistämässä ajoneuvohistorian tallennusta, joskin meidän on yrityksenä huomioitava myös liiketaloudelliset seikat. Jokainen tehty kauppa tuo oman lisänsä myyntiimme, joka koostuu varsin pienistä puroista, laskee Kauppila, jonka mukaan palvelu on nykypäivän kaupankäynnissä ensiarvoisen tärkeä seikka.

”Jokaiseen kyselyyn, liittyipä se sitten nykyautoon tai omistajansa huolella entistämään silmäterään, vastataan nopeasti ja mikäli osa meiltä löytyy, lähetetään se asiakkaalle vielä saman päivän aikana”, summaa Kauppila nykypäivän tahtia. Viikoittain Kauppilan pihasta lähtee eri puolille maata kymmeniä lähetyksiä, jotka pitävät sisällään vastaanottajalleen tärkeän komponentin. Kauppilan mukaan purkuosia kysytään enimmäkseen 5-10 vuoden ikäiseen kalustoon,

”Asiakkaat haluavat korjauttaa uudemman auton uusilla osilla, yli kymmenen vuoden ikäiset ajokit ovat taasen jo poistumassa aktiiviliikenteestä, joten niiden osatarpeet ovat satunnaisempia”, selventää Kauppila kaupankäynnin sielunelämää.

Käytettyjen purkuosien ohella Kauppilan tallista löytyy nykypäivän kuorma-autoihin myös uusia osia.

”Oman maahantuonnin ansiosta voimme tarjota yleisimpiin nykyautoihin uusia etupään muoviosia erittäin kilpailukykyiseen hintaan”, muistuttaa Kauppila uudemmalla kalustolla liikkuvia autoilijoita.

Vuosikymmenten saatossa purkamotoiminta on laajentunut myös autokauppaan, jonka osuus yrityksen liikevaihdosta on normaalivuosina noin 50 prosentin luokkaa. Kauppilan mukaan muutama viime vuosi on autokaupan osalta ollut varsin vaikeaa, joskin tunnelin päässä on vähitellen näkyvissä myös valonhäivähdyksiä.

”Varsinkin kotimainen kysyntä on piristynyt kesälomien jälkeen huomattavasti. Lähinnä vanhemmalla kalustolla tehtävä vientikauppa on edelleen todella vähäistä”, maalailee Kauppila viime aikojen suuntauksia. Kauppilan mukaan automyynti ja purkamotoiminta ovatkin toisiaan täydentäviä osa-alueita, joista ainakin toinen vetää yrityksen yli heikkojen aikojen.

Kauppilan mukaan ympäristöseikkojen huomiointi on entistä merkittävämmässä roolissa myös purkamotoiminnassa, joka ei aina kulje kaikkein vihreimmässä maineessa.

”Purkamoilta edellytetään katettuja toimitiloja sekä nesteitä läpäisemättömiä piha-alueita, jotka omalta osaltaan tekevät myös omasta työstä miellyttävämpää ja turvallisempaa. Valitettavasti näiden kriteerien valvonta ja mahdollisista laiminlyönneistä johtuvat sanktiot ovat Suomessa varsin huomaamattomassa asemassa” harmittelee purkamoyrittäjä, joka on energiantuotannon osalta viemässä purkamoaan kohti vihreämpää suuntaa.

”Rakennamme parhaillaan teholtaan 750 kW:n tuulivoimalaa, joka tuottaa vuorokaudessa yhden omakotitalon vuosikulutuksen verran sähköä. Ylijäämäsähkön myymme valtakunnan verkkoon, josta joudumme tuulettomina aikoina myös ostamaan sähköä omaan tarpeeseen. Tuulivoimalan käynnistyttyä olemme tiettävästi maamme ensimmäinen kokonaan uusiutuvalla energialla toimiva autopurkamo”, summaa Kauppila päätteeksi.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi