Uutiset

Kuljetuskalusto

Kuorma-autoja Lyonista

Renault T-sarja valittiin vuoden kuorma-autoksi 2015. Volvo Groupiin kuuluvan Renault Trucksin valmistamat autot ovat löytäneet tiensä myös suomalaisten liikennöitsijöiden riveihin, joten oli paikallaan käydä Ranskassa tutustumassa Renault-kuorma-autoja valmistavaan yritykseen.

Katsaus menneeseen

”Jotta voisimme ymmärtää nykyisyyttä ja katsoa tulevaan, täytyy meidän tuntea historia”, lausuu Jean-Philippe Bertuzzi di Annibale Renault Trucksin markkinointiviestinnästä toivottaessaan vieraansa tervetulleeksi tutustumaan Renault-kuorma-autojen syntysijoille. Heti alkuun hän selventää, että Renault Trucks ei ole samassa omistuksessa kuin henkilö- ja pakettiautoja valmistava Groupe Renault, vaan se on kuulunut Volvo Groupiin vuodesta 2001.

Renault-merkkisten kuorma-autojen historiassa yhdeksi merkittäväksi käännekohdaksi on helppo nimetä vuosi 1978, jolloin vuodesta 1955 Renault-yhtymän kuorma-automerkkinä tunnettu Saviem ja Berliet yhdistyivät ja syntyi Renault Véhicules Industriels eli RVI. Tämän jälkeen yhtiöön liitettiin Dodge Europe (1983), Mack (1990) ja Irisbus (1999) ennen kuin Volvo tuli yhtiön omistajaksi vuonna 2001. Vuodesta 2002 on käytössä ollut nimi Renault Trucks. Vuodesta 1894 alkavan historian aikana yhtiöön on liitetty yhteensä 13 kuorma- ja linja-automerkkiä.

Ranskassa neljä tehdasta

Lyon on Renault-kuorma-autojen kotipaikkakunta, sillä siellä on yhtiön pääkonttori ja muun muassa moottoreita ja akselistoja valmistavat tehtaat. Blainvillessa on ohjaamotehdas ja kevyiden mallien kokoonpano. Bourg-en-Bressessä, noin tunnin ajomatkan päässä Lyonista koilliseen on raskaampien mallien kokoonpanotehdas. Limoges’n tehtaalla tapahtuu vaihto-osien kunnostus ja sotilasajoneuvojen tuotanto.

Bourg-En-Bressen kokoonpanotehtaan kahdelta tuotantolinjalta valmistuu T-sarjan autojen lisäksi C- ja K-sarjan maansiirtoautoja, jotka eivät tällä hetkellä kuulu Suomen tuontiohjelmaan. Marraskuun alussa tuotanto oli yhdessä vuorossa ja autoja valmistui noin 140 päivässä. Jokaiselle autolle oli nykytyyliin asiakas olemassa, varastoon autoja ei tehdä. Osavalmistusta ei tässä tehtaassa ole, ainoastaan kokoonpanoa.

Vaikutteita Ruotsista

Heti tehtaaseen sisään astuessaan huomaa tulleensa paikkaan, jossa on tekemisen meininki. Välittömästi, kun tulevan kuorma-auton rungon pitkittäispalkit on asetettu kokonpanoalustalle, alkaa kuhina niiden ympärillä. Kokoonpanolinjojen työntekijät tekevät työnsä vikkelin käsin ja osia toimittavilla henkilöillä pitää kiirettä. Linjojen työntekijät vaihtavat tiimien sisällä määräajoin tehtäviä keskenään, jottei työ käy liian yksitoikkoiseksi. Muutoinkin tehtaalla pyritään ottamaan työntekijöiden hyvinvointi huomioon. Tuotantoon onkin tuotu oppeja Ruotsista, mutta ne on sovitettu juuri tähän kulttuuriin ja ympäristöön sopivaksi.

Varsinaisten kokoonpanolinjojen lisäksi Bourg-en-Bressen tehtaalla on tuotantolinjoja, joissa kasataan autoihin tulevia kokonaisuuksia, kuten moottorin ja vaihteiston yhdistelmä tykötarpeineen. Kokonaisuudet asennetaan sitten oikeassa kohdassa varsinaisella kokoonpanolinjalla autoon. Ohjaamot tulevat valmiina Blainvillen tehtaalta.

Laadunvarmistusta loppuun saakka

Melko tiiviiseen tahtiin autoja ajetaan ulos tehtaan päätyovista. Koko tuotannon ajan jatkunut laaduntarkkailu jatkuu edelleen niin, että jokaisella autolla ajetaan testilenkki tietyn kaavan mukaan tehdasalueella olevalla testiradalla. Sen jälkeen autot käyvät vielä dynamometritestauksessa, jonka jälkeen ne pysäköidään ulkokentälle odottamaan kuljetusta asiakkaan määrittämään paikkaan.

Lue seuraavaksi