Uutiset
Koeajossa Volvo FH16: 780 hevosvoimaa ja 160 tonnia

Viime vuonna Volvo Trucks toi julkisuuteen muiden uutuuksien ohella uuden moottorin FH16-malleihin. Uuden D17-moottorin myötä Volvolla on mallistossa Euroopan tehokkain sarjavalmisteinen kuorma-auto, joka on suunniteltu vaativiin kuljetustehtäviin ja suurille kokonaispainoille. Heavy Haulage -tapahtumassa yhdistelmän paino oli enimmillään 160 tonnia.
Volvo Trucks esitteli viime vuoden tammikuussa mallistonsa huipulla olevaan FH16-malliin uuden moottorin. Autojen mallinimenä haluttiin pitää aiemman moottorin iskutilavuuteen viittaava FH16, vaikka uuden D17-moottorin iskutilavuus kasvoi reilulla litralla 17,23 litraan.

Vaikka D17-moottori perustuu samaan sylinteriryhmään kuin alun perin vuonna 2003 esitelty D16-moottori, voidaan hyvällä syyllä puhua uudesta moottorista. Edelleen on kyse kuusisylinterisestä moottorista, jonka iskunpituus – 165 millimetriä – on ennallaan. Oikeastaan kaikki muu onkin sitten uutta.
Lisää iskutilavuutta, vähemmän painoa
Iskutilavuuden kasvu on saatu aikaan kasvattamalla porausta viisi millimetriä 149 millimetriin. Männät ovat lakiosastaan samalla tavalla aaltomaiset kuin uusissa D13-moottoreissa. Polttoaineen suihkutusjärjestelmä on uusi, ja puristussuhdetta sekä huippupainetta sylinterissä on korotettu. Turboahtimia on vain yksi, ja kaiken kaikkiaan moottorin rakennetta on yksinkertaistettu. Näillä toimenpiteillä polttoainetaloutta ja suorituskykyä on saatu parannettua.
Edeltäjäänsä verrattuna D17-moottori on hiljaisempi ja 70 kg kevyempi. Valmistajan mukaan uutuusmoottorin ajettavuutta on kehitetty, joten taloudellinen ajaminen on aiempaa helpompaa. D17-moottori on myös edeltäjäänsä hiljaisempi. Moottorijarrun teho on nyt suurimmillaan 525 kW (714 hv), aiempaan verrattuna teho on kasvanut erityisesti kierrosalueella 1 400–2 000 r/min.

Myös moottorin lämmönhallintaa on kehitetty. Tuulitunneli on uudistettu ja tuulettimen siivikossa on nyt 14 lapaa. Jäähdytinnesteelle sallitaan kolme astetta korkeampi lämpötila kuin D16-moottorissa. Niinpä nyt myös Australiassa on tarjolla tehokkain, 780 hevosvoimainen versio Volvo-moottorista paitsi FH16:een, myös MP11-nimisenä Mack Super-Liner- ja Titan-autoihin. 750-hevosvoimaisena D16-moottoria ei Australiassa myyty.
Vahvistettu I-Shift
Volvon vuonna 2002 esittelemä automatisoitu I-Shift-vaihteisto on edennyt G-sukupolveensa, joka esiteltiin vuonna 2022. Uuden D17-moottorin tehokkainta versiota varten siitä tuotiin markkinoille ATO3812, joka on vahvistettu 3 800 Nm vääntömomentille.
Vuonna 2016 I-Shift-vaihteistoon esiteltiin lisävarusteeksi ryömintävaihteet, joita voi olla yksi tai kaksi. Ryömintävaihteiden ansiosta voimansiirron kokonaisvälitys voidaan valita niin, että sekä liikkeellelähtökyky että polttoainetalous saadaan hyviksi. Ryömintävaihteilla varustetulle vetoautolle Volvo sallii tietyin edellytyksin jopa 325 tonnin yhdistelmäpainon.

160 tonnia
Volvo kutsui alkuvuodesta asiakkaitaan ja pienen joukon pohjoismaisia toimittajia Heavy Haulage -teemalla Volvo Trucks Experience Centeriin (VTEX) tutustumaan FH16-malliin. Kokeiltavana oli 780-hevosvoiman tehoisia versioita puu-, lavetti- ja rahtiyhdistelminä sekä 700-hevosvoimainen neliakselinen nuppiauto raskaaseen maansiirtoon.
VTEX-alue on yleiseltä liikenteeltä suljettu, joten siellä saattoi lavettiyhdistelmälläkin ajaa ilman erikoiskuljetuslupaa, vaikka neliakselisen Volvo FH16 780 -vetoauton ja kymmenakselisen Faymonville-perävaunun yhdistelmän kokonaispainoksi ilmoitettiin kuormineen 160 tonnia.

Kahdeksan prosentin nousu ei tuottanut pitävällä alustalla ongelmia, ja alamäessä auton varusteisiin kuulunut hydraulinen hidastin piti tehokkaasti vauhdin kurissa. 52-renkaisen yhdistelmän rullausominaisuudet olivat sen verran vaatimattomat, että tasamaallakin moottori sai tehdä reilun päivätyön matkavauhtiin pääsemiseksi. Kierrosluku pysyi totuttua korkeammalla, mikä on riittävän jäähdytyksen kannata toivottuakin. Etenkin lämpimissä olosuhteissa tehdas ohjeistaa käyttämään tavallista korkeampaa moottorin kierroslukua, jotta ilmavirtaus jäähdyttimen läpi ja nestekierto jäähdytysjärjestelmässä olisi mahdollisimman tehokasta.
Jyrkemmästä 12 prosentin nousustakin yhdistelmä nousi tyylikkäästi kuljettajanpuoleinen etupyörä muutaman senttimetrin korkeudella ilmassa! Vääntömomenttia oli käytössä niin paljon, että rungon vääntöjäykkyys jäi niin sanotusti hopealle.

Auton vetopyörästön välitykseksi oli valittu 4.12:1, ja vaihteistona oli kahdella ryömintävaihteella varustettu ATO3812. Rengaskoolla 315/80 R 22,5 auto etenee pienimmällä vaihteella 600 r/min kierrosluvulla 850 metriä tunnissa. Toisaalta 80 km/h nopeudessa kierrosluku on melko maltillinen 1 315 r/min.
Metsärahdin ajoon
Puuautoksi FH16 on Suomessa ollut suosittu, ja uudella D17-moottorilla varustettuina niitä on ehditty ottaa liikenteeseenkin. 600- ja 700-hevosvoimaiset vaihtoehdot ovat moneen ajotehtävään hyvinkin sopivia ja vaativimpiin haasteisiin tietenkin 780-hevosvoimainen vaihtoehto, jollainen oli koeajettavanakin. Sillä rohkeni testata mäkilähtöominaisuuksiakin 12 prosentin nousussa.

Liikkeellelähtö ylämäkeen sujui helposti mäkilähtöavustimen pitäessä autoa paikoillaan, kunnes kuljettaja oli kaasupoljinta painamalla pyytänyt moottorilta tarpeeksi vääntömomenttia. Vaihteiston automaattiohjelmalla täytyy kierrosluku pitää maltillisena, ettei vaihteisto ryhdy vaihtamaan suuremmalle vaihteelle. Manuaaliohjelma on tässä kohdassa suositeltavampi. Koeajetun puuauton välityksillä pienimmällä ryömintävaihteella matka taittuu hitaimmillaan runsaan yhden kilometrin tuntinopeudella.

Vaativiin kuljetustehtäviin
Volvo FH16 on suunniteltu sellaisiin kuljetustehtäviin, joissa voimakas moottori on eduksi tai jopa edellytys, kuten esimerkiksi raakapuu-, maa-aines- ja erikoiskuljetukset. Toki HCT-yhdistelmien myötä kappaletavaraliikenteessä yhä useammin ollaan liikkeellä suurimmilla sallituilla kokonaispainoilla, joten silläkin saralla tehokkaille vetoautoille on paikkansa.
Vaikka vaihtoehtoiset käyttövoimat tekevät tuloaan, dieselillä on paikkansa, ja sitä kehitetään edelleen. Volvon D17 on siitä hyvä esimerkki: se on edeltäjäänsä kevyempi, tehokkaampi, hiljaisempi ja taloudellisempi, eikä siitä tehtaan edustajan mukaan ole tulossa kaasuversiota.

Maastojarru ja suunnanvaihto
Maastojarru on toiminto, jolla varovainen ajo kivien tai muiden vastaavien esteiden yli onnistuu pelkkää kaasupoljinta käyttämällä. Toiminto aktivoidaan hidastinvivun painikkeella alle 4 km/h nopeudessa.
Maastojarru kytkettynä auto liikkuu vain, kun kaasupoljinta painetaan. Käytännössä jarruvoimaa säädetään kaasupolkimella.
Myös suunnanvaihtotilanteissa auton nopeuden säätely voidaan tehdä pelkästään kaasupolkimella. Alle 20 km/h nopeudessa voidaan vaihteenvalitsimesta valita liikesuuntaan nähden vastakkainen ajosuunta. Kaasupoljinta painamalla nopeus ensin hidastuu, ja lopulta lähdetään vastakkaiseen suuntaan.
Jarrupolkimeen ei tarvitse koskea. Suunnanvaihdon nopeuden määrittää se, miten voimakkaasti kaasupoljinta painetaan.
Sekä maastojarru että suunnanvaihto edellyttävät vaihteiston AVO-ENH- tai AVO-HD-ohjelmaa.