Uutiset

Kuljetuskalusto

Faymonville adapterivaunut tuulivoimakuljetuksiin

Tuulivoimakuljetus

Tuulivoimarakentamista palvelevissa kuljetuksissa kuljetettavien kappaleiden koko on kasvanut kasvamistaan, eikä kehitykselle ole näkyvissä loppua. Kuljetuksissa käytettävä tieverkko ei kuitenkaan ole ratkaisevasti parantunut, joten kuljetusratkaisuja ja käytettävää kalustoa on jouduttu kehittämään muuttunutta tarvetta vastaavaksi. Adapterivaunut ovat yksi ratkaisuista.

Melkein yhtä pitkään, kuin tavaraa on autoilla kuljetettu, on eteen tullut tilanteita, joissa kuorma ei ole mahtunut käytettävissä olevan auton lavalle. Jo autoilun aamunkoitteessa pitkiä kappaleita on kuljetettu niin, että kappaleen toinen pää on auton lavalla ja toiseen päähän on kiinnitetty esimerkiksi hevoskärryt.

Kuormineen yhdistelmä painaa yli 150 tonnia, ja siinä on yhteensä 15 akselia. Leveää kuljetusta varten reitti oli mahdollista sulkea vaiheittain aiheuttamatta sanottavasti viivytystä muulle liikenteelle.

Samankaltaista kuljetustapaa, jossa kuljetettava kappale toimii perävaunun runkona, on käytetty erityisesti pitkien kappaleiden kuljetuksissa vuosikymmeniä. Kymmeniä metrejä pitkiksi jatkettavat ja kääntyvillä akseleilla varustetut teleskooppirunkoiset perävaunut ovat markkinoille tultuaan kuitenkin lähes poistaneet takavuosien tyyppisten kuljetusratkaisujen käyttötarpeen.

Uuden ajan peräjuoksijat

Varsinkin tuulivoimaloiden komponenttien koon huikea kasvaminen on jälleen nostanut suositummaksi kuljetustavan, jossa kuljetettava kappale kytketään osaksi kuljetusvälinettä. Entisaikojen erilliset peräjuoksijoiksi kutsutut akselistot tai perävaunut, jotka etäisesti muistuttavat nykypäivän dollyja, ovat jalostuneet nykyaikaisiksi adapterivaunuiksi.

Adapterivaunuja käytetään yhä edelleen pitkien kappaleiden kuljetukseen, mutta myös esimerkiksi sellaisten suurikokoisten kuormien siirtoihin, joissa kuorma on rajallisen vapaan korkeuden vuoksi kuljetettava mahdollisimman alhaalla.

Tuulivoimalan rungon osa voidaan adapterivaunulla kuormata ilman nostoapua. Vaikka adapterin asentoa voidaan hydrauliikan avulla muuttaa moneen suuntaan, edellyttää kuormaaminen tarkkuutta ja huolellisuutta.

Adapterivaunu on oikeastaan kahdesta dollystä koostuva perävaunukokonaisuus. Etummainen dolly kytketään sekä puoliperävaunun vetoautoon että kuljetettavaan kappaleeseen, ja takimmainen kappaleeseen. Kuorma kiinnitetään dollyihin tarkasti kuljetettavaan kappaleeseen sopivilla adaptereilla, joiden mukaan kokonaisuus onkin saanut nimensä.

728 erikoiskuljetusta

Ahola Groupiin kuuluva, erikoiskuljetuspalveluita tarjoava Ahola Special Oy kuljetti vuoden 2023 aikana 56 tuulivoimalan osat Kaskisten satamasta Pjelaxin tuulipuistoon Närpiön ja Kristiinankaupungin rajalle. Toukokuussa 2024 käyttöönotettu tuulivoimala-alue on käyttöönottohetkellään maamme kolmanneksi suurin.

56 tuulivoimalan osien kuljettaminen tarkoitti yhteensä 728 erikoiskuljetusta satamasta tuulivoimala-alueelle. Matkaa satamasta voimalatyömaan porteille on noin 18 kilometriä, mikä Ahola Specialin projektikoordinaattori Ernesto Remmelin mukaan on poikkeuksellisen lyhyt.

Ernesto Remmel oli seuraamassa kuorman purkamista. Yhdessä kollegansa Mika Peltolan kanssa hän vastasi siitä, että 56 tuulivoimalan osat kuljetettiin oikeille paikoilleen ja oikeaan aikaan. Kuormia oli kaikkiaan 728.

”Hyvin tyypillisesti ajoaika tuulivoimakuljetuksissa on kuusi tuntia, täällä on selvitty jopa alle tunnissa, riippuen toki siitä mihin osaan aluetta kuljetettavat on tarvittu”, Remmel kertoo.

Tuulivoimalan runkokappaleita

Tuulivoimaloiden runko koostuu tyypillisesti kuudesta tai seitsemästä teräksisestä lohkosta, joita muotonsa vuoksi kutsutaan yleisesti putkiksi. Konepörssi kävi kesällä 2023 seuraamassa yhden tällaisen tornilohkon kuljetusta satamasta työmaalle. Tässä tapauksessa lohko oli 16,4 metriä pitkä ja halkaisijaltaan 5,3 metriä. Painoa kappaleella oli 92,5 tonnia.

Ahola Special hankki vuoden 2023 alkupuolella kolme kuopiolaisen Car-Office Roponen Oy:n edustamaa Faymonville-adapterivaunua juuri tuulivoimaloiden tornilohkojen kuljetukseen.

Tuulivoimalan osat on toimitettava työmaalle oikeassa järjestyksessä. Adapterivaunun käyttämiselle on oltava riittävästi pituussuuntaista tilaa, jotta dollyt saadaan irrotettua.

”Adapterivaunuilla päästään matalampaan kuljetuskorkeuteen, kuin tavanomaisella lavetilla. Putkien halkaisijat kasvavat koko ajan, ja voivat olla jopa 6,5 metriä, jolloin kuljetuskorkeus lavetilla lähestyy kahdeksaa metriä. Se aiheuttaa helposti pitkiä kiertoteitä”, kertoo tuulivoimalogistiikan liiketoimintayksikön johtaja Tom Slotte Ahola Specialista.

Ahola Special on jo vuosia luottanut Faymonvillen tuotteisiin, ja Konepörssi on niihin käynyt tutustumassa aiemminkin. Tom Slotten mukaan Faymonville on osoittautunut laadukkaaksi tuotteeksi, ja yhteen merkkiin keskittyminen tuo joustavuutta kaluston käyttämiseen.

Kuorma itsenäisesti kyytiin ja pois

Yksi adapterivaunun käytön edusta on, että voimalan tornilohko voidaan kuormata ja kuorma purkaa itsenäisesti ilman nostokoneiden apua.

”Edellytys on, että tilaa kappaleen edessä ja takana on riittävästi”, sanoo yrittäjä Perttu Rekilä, Kuljetus Rekilä Oy:stä, joka on Ahola Specialin sopimusliikennöitsijä. Yhdessä Vilkku ja Fiksi Oy:n liikenteenohjaajan Sami Kilpiän kanssa Rekilä kuormasi satamakentällä olevan putken adapterivaunuun.

Kuormaus tapahtuu niin, että aluksi taaempi dolly työnnetään putkeen kiinni ja polttomoottorikäyttöisen hydrauliikkakoneikon voimin dollyn adapterilla tartutaan putken sisäkehään. Samalla tavalla etummainen dolly liitetään putkeen, jonka jälkeen adaptereiden monipuolisilla säädöillä putki nostetaan sopivaan asentoon tiellä kuljettamista silmällä pitäen. Määränpäässä kuorman purkaminen on käytännössä lastaukselle käänteinen tapahtuma.

Tornilohkon kuljetuksessa yrittäjä Perttu Rekilä (oik.) ohjasti yhdistelmää ja Sami Kilpiä toimi liikenteenohjaajana ja niin sanottuna nappimiehenä, eli hän ohjasi kauko-ohjaimella tarvittaessa takimmaista dollya.

Kaikesta näki, että Rekilä ja Kilpiä eivät olleet asialla ensimmäistä kertaa. Työskentely oli määrätietoista ja ripeää, sekä ennen muuta huolellista. Liikkeelle lähdettiin vasta sitten, kun kaikki oli varmasti kunnossa. Kuormatun yhdistelmän kokonaispaino oli yli 150 tonnia, joten Rekilän neliakselinen Scania R 650 -erikoiskuljetusvetoauto joutui reilusti töihin, vaikka reitillä ei aivan tavattomia ylämäkiä ollutkaan.

Adapterivaunujentarve kasvaa

Tarve adapterivaunujen käytölle on kasvussa, eikä vähiten tuulivoimaloiden komponenttien kuljetuksessa. Yhä suuremmat tuulivoimalat tarvitsevat massiivisempia runkoja, jolloin putkien halkaisijat kasvavat, ja mahdollisimman matala kuljetuskorkeus korostuu.

Myös voimaloiden roottorien siipien pituudet ovat kasvamassa sellaisiin mittoihin, että adapterivaunut ovat ainut vaihtoehto niiden kuljettamiselle. Silloin adapterit ovat toisenlaiset kuin putkikuljetuksissa, mutta periaate on sama.


Lavettikuljetukset ja tiepalvelut

Konepörssin lukijoista ja ilmoittajista suuri osa käyttää työssään erilaisia kuljetus-, nosto- ja tiepalveluita.

Lavettikuljetukset ja tiepalvelut -teemalehdessä tuomme esille alan toimijat ja tuotteet.

Katso lisää.




Lue seuraavaksi