Uutiset

Kuljetuskalusto

DAF-mallistossa paljon uutta tekniikkaa

Autotehdas DAF ei ole levännyt laakereilla. DAFin Pure Exellence mallisarja kattaa kuorma-autojen kokonaismassat LF-mallin 7,5 tonnista asteittain CF- ja XF-mallien 35 tonniin. DAFin mukaan uusilla malleilla on mahdollista saavuttaa keskimäärin seitsemän prosentin polttoaineen säästö aiempaan DAF mallistoon verrattuna. Pidentyneet huoltovälit ja Suomessa toimiva myynti- ja huoltoverkosto tekevät merkistä kokonaistaloudellisen vaihtoehdon. DAF vastaa myös tuleviin maantieliikennekaluston teknisiin vaatimuksiin suurten yhdistelmien ja kasvavan ympäristötietoisuuden kannalta.

Pakokaasujen jälkikäsittely pienemmässä tilassa

DAF pakokaasujen jälkikäsittelyjärjestelmä EAS (engine aftertreament system) on kehitetty kevyemmäksi. Järjestelmä voidaan sijoittaa esimerkiksi etutelin väliin 2+2 -akseliratkaisussa, jolloin päällirakenteiden asentaminen helpottuu. Nosturin tukijalkojen, työkalulaatikoiden tai suurempien polttoainesäiliöiden sijoittelumahdollisuuksia tulee lisää, koska uuden EAS:n rinnalle jää tilaa 175 millimetriä. Autojen alusta valmistellaan käyttötarkoituksen mukaan jo tehtaalla. DAF tallentaa ja jakaa auton alustaan tehdyt toimenpiteet päällirakentajille DAF BBI (body builder information) -sovelluksen kautta.

Odotettuja teliratkaisuja

Sähköhydraulisesti ohjautuva DAFin teliakseli CF- ja XF-malleihin on uudistunut. Kääntyvän akselin EHS (electric hydraulic steering) on rakenteeltaan aiempaa kevyempi. Akselin ohjauksen pumppu aktivoituu vain ohjattaessa. Nopeuden ylittäessä 40 kilometriä tunnissa teliakselin ohjaus lukkiutuu. Ohjaavan teliakselin saa 6×2 ja 8×2 alustoihin. DAF uudisti myös ilmajousiratkaisua. Liikeradat kasvoivat. Nyt tasoa voi säätää alaspäin 90 millimetriä ja ylös 185 millimetriä ajotasosta.

DAF XF uudella paripyöräteliratkaisulla sopii esimerkiksi koukkuvaihtolava-autoksi. Harva perävälitys tekee autosta sopivan maantieajoon.

DAFilla on ratkaisu Suomen 28 tonnin kolmiakselisten kuorma-autojen kokonaismassan vakinaistamiseen. Uusi kymmenen tonnin paripyöräteliakseli mahdollistaa nyt telille riittävän rakenteellisen kantavuuden. Teliakselin rakenne kestää vaihtolavakäytössä, jossa viimeiselle akselille tulee suuria pistekuormia. Paripyörätelin saa myös neliakselisiin malleihin. DAFin napavetoisessa teliakselistossa on uudistettu ripustus, joka tuo painonsäästöä. Tarjolle tulee myös kevytrakenteinen 19 tonnin akseliperäinen teliveto. DAFin kehittämät uudet akselit ja teliratkaisut tuovat alustaratkaisuihin painonsäästöä kautta linjan, tehtaan mukaan kantavuus kasvaa uudistusten yhteisvaikutuksena lähes kolmesataa kiloa. DAF perävälityksiin tulee lisävaihtoehtoja. Taka-akselille on kehitetty jopa 2,05:1 välitys, jolloin maantiemalleilla moottorin käyntinopeus näyttää myös low deck -malleissa 1 000 – 1 040 kierrosta ajettaessa 85 kilometriä tunnissa. Suomessa tämä versio ei tosin taida kovin yleiseksi muodostua.

Uudet PACCAR moottorit ja TraXon vaihteistot

DAF voimansiirtolinjan uudistuksissa on tavoitteena ollut käyntinopeuden, polttoainekulutuksen eli kokonaisuudessaan ympäristökuormittamisen alentaminen. Uudistettujen PACCAR MX-11- ja MX-13-moottoreiden maksimi vääntömomentti on aiempia malleja korkeampi. Korkea vääntömomentti saavutetaan moottorin kierrosnopeudella 900. Moottorimalliston huipulla PACCAR MX-13-moottorin suurin teho on 530 hevosvoimaa. Suurin vääntö 2 600 newtonmetriä saavutetaan moottorin kierrosnopeudella tuhat. Suomen yhdeksänakselisiin yhdistelmiin suurimmilla kokonaismassoilla teho riittää maantiekuljetuksiin. Uusissa CF- ja XF-malleissa vakiona on automatisoitu TraXon. Välityksiä ZF:n valmistamasta vaihteistosta löytyy 12 tai 16. Aiempaa nopeammilla vaihteiden vaihdoilla ja laajennetulla EcoRoll-toiminnolla on mahdollisuus saavuttaa alhainen polttoainekulutus. Pehmeä ja tarkka kytkimen toiminto ja ajoneuvon kuormituksen tunnistava vaihtotarve tuovat osaltaan ajettavuuteen helppoutta. Uudistukset toimivat koeajotapahtumassa käytännössä erinomaisesti.

DAF XF 450 FAS (6×2) ohjaamo on sisältä uuden DAFin linjan mukainen. Hallintalaitteet ovat hyvin esillä ja laitteiden painikkeiden paikat ovat siirreltäviä. Tilat ja mukavuudet ovat markkinoiden huippuluokkaa.

Uutta sähköisissä järjestelmissä

DAFin akkuvahtijärjestelmä BEM (battery energy monitoring system) kertoo kuljettajalle akkujen varaustilan. Järjestelmä on varmasti tarpeellinen esimerkiksi kylmäkäynnistyksen ennakoinnissa. Uusissa CF- ja XF-malleissa on käytössä uusi sähkö- ja elektroniikkajärjestelmä. Järjestelmässä ohjausyksikkö yhdistää

DAFissa on katto korkealla ja seinät leveällä.

voimansiirtolinjan EcoRollin ja vakionopeudensäätimen (dynamic cruise). Ennakoivan vakionopeudensäätimen (PCC) kanssa uusilla DAFeilla pystyy ajamaan taloudellisesti. Järjestelmän peruskäyttö onnistuu käytännössä yhdellä painalluksella, käyttöliittymä on helppo. Systeemiä paremmin osaava vakituisesti ajava kuljettaja pystyy hienosäätämään ja hakemaan tietoa järjestelmistä. Kaiken kaikkiaan DAF näyttää onnistuneen hienosti uudistuksissaan. Tehtaan edustajilla oli uutuuksien koeajotilaisuudessa ylpeyttä äänessään eikä suotta. Suomalaisille yrittäjille ja kuljettajille on tarjolla hyvä vaihtoehto, Hollannista.

Verkossa

www.daftrucks.fi

Lue seuraavaksi