Uutiset

Autot

Yllätyksetön, mutta tehokas tavarankuljettaja – Opel Movano L2H2 van 2.5 DTI MT6

Julkaistu 20.09.09

Pullakuskin jalanjäljillä

 
Ensivaikutelma testiautosta oli korkean koppimainen ja keula malliltaan hieman vanhanaikainen pakettiauto. Auton ajovaloumpiot kaareutuvat vain vähän taaksepäin ja lyhyt keula muotoilee autoa vähemmän virtaviivaiseksi. Autoa ympäri kiertäessä ensivaikutelma vahvistuu. Kyseessä on konstailemattomasti rakennettu tavara-auto joka on suunniteltu tehokkaaseen kappaletavarakuljetukseen. Tavaratila autossa on todella hyvä eikä ylimääräiset kulmat, kynnykset tai muunlaiset esteet vaikeuta kuormaamista. Takaovet ovat suuret ja aukeavat riittävästi jotta kuorman pystyy nostamaan auton sisälle trukkia hyväksikäyttäen. Sivuovet ovat lisävarusteita mutta koeajoyksilössä ollut oikean kyljen sivuovi oli toimiva ja riittävän iso jotta lastaus onnistuu myöskin sitä kautta helposti. Kiinnityspisteitä Opelin tavaratilassa on riittävästi (lattiassa 12 kpl) ja ne tuntuivat riittävän jämäköiltä. Valaistus oli tavaratilaan hoidettu kahdella sisävalolla katkaisijan ollessa oven yhteydessä. Vararengas on Opelissa tuotu tavaratilaan, mikä mielestäni on erinomainen paikka. Rengas ei vie yhtään tavaratilaa, mutta on helposti ja siististi tarvittaessa saatavilla.
 

Movanoa on saatavilla neljää erilaista korityyppiä.

 
Korityyppi kokonaispaino kantavuus kuormatilavuus
L2H2
L2H3
L3H2
L3H3
Tyyppimerkintä L2 tarkoittaa keskipitkää akseliväliä ja L3 pitkää akseliväliä, sekä
H2 korotettua kattoa ja H3 erikoiskorkeaa kattoa. Koska kokonaispainorajasta 3500 pidetään kiinni, niin kantavuus kuormatilan kasvaessa valitettavasti pienenee mutta ei onneksi mitenkään huolestuttavan paljon.
 

Ohjaamo

Ohjaamon ovet ovat suuret ja käynti kuljettajan paikalle on mutkatonta. Ensivaikutelma ohjaamossa on vanhahtava ja perustyökalumainen. Kojetaulu on pelkistetty eikä ylimääräisillä mittareilla tai kytkimillä paljon herkutella. Kaikki tarpeellinen kuitenkin löytyy ja molemmat mittarit (nopeus sekä kierrosluku) ovat selväpiirteiset. Käyttökytkimet ovat riittävän isot ja niiden käyttötarkoitus hyvin tunnistettavissa. Säilytystilaa ohjaamossa on riittävästi ja niiden asettelu kuljettajan lähelle on ihan hyvä. Juomapullolle samoin kuin rahtikirjoille löytyy oma paikka, eikä näissäkään koteloissa ole lähdetty yltiöpäiseen leikittelyyn vaan ovat yksinkertaisia mutta toimivia. Ajoasento autossa jää hieman pystyksi mutta penkin säädöillä pystyy löytämään keskinkertaisen ajoasennon. Materiaalit istuimissa kuten koko ohjaamossa huokuvat jälleen samaa perus- mutta toimivaa laatua. Matkustajien tilat Opel Movanossa ovat tyydyttävät, eikä kahden ihmisen istuminen kuljettajan viereisellä istuimella vaikeuta kuljettajan työskentelyä mitenkään. Käsitartunta-pisteitä löytyy ohjaamon katosta matkustajien puolelta kaksi ja kuljettajan istuimessa oleva käsinoja auttaa kuljettajaa löytämään mukavan ja tukevan ajoasennon.
Virtojen kytkeminen autoon, antaa yksinkertaiseen mittaristoon vähän lisää elämää. Moottorin lämpötila ja polttoaineen määrä näkyy mittaritaulussa pieninä valaistuina poikittaispalkkeina. Koeajoautossa ollut 2,5 DTI common-rail turbodieselmoottori käynnistyy mutkattomasti eikä tyhjäkäynnillä moottorimelu ole mitenkään häiritsevää. Aikaisemmin hieman parjattu keulan ”töpömäisyys” muuttuukin nyt hyväksi ominaisuudeksi. Jo heti ensi metreistä lähtien korostuu hyvä näkyväisyys eteenpäin eikä häiritseviä katvealueita ole. Vaihteistona autossa on 6-vaihteinen käsivalintainen vaihteisto joka toimii erittäin hyvin ja vaihteiden välit on saatu optimoitua. Lisävarusteena Movanon kaikkiin malleihin on saatavilla 6-vaihteinen Tecshift-vaihteisto jolloin vaihtaminen tapahtuu ilman kytkintä käsivalintaisena tai automaattina.
 

Movano liikenteessä

 
 
Ajettavuudeltaan auto on mutkattoman selväpiirteinen. Voimalinja toimii hyvin. Vaihteiden väli on onnistunut eikä mikään vaihde tunnu ”väärän kokoiselta”. Kuusilovinen aski on helppo käyttää ja vaihteiden kytkentä pienellä kojetaulussa olevalla vaihdevalitsimella onnistuu helposti. Ajaminen isoimmalla vaihteella (6) Suomen liikennesääntöjen mukaan ( kyseisellä autolla max 80 km/h) on mahdollista ja tällöin moottori kiertää noin 1600 kierrosta minuutissa.
Moottori on riittävän tehokas ja taloudellinen. Tarvittaessa auto kiihtyi varsin mallikkaasti eikä polttoaineen kulutus kuitenkaan kasvanut mitenkään holtittomasti.
Suuret peilit sekä hyvä näkyväisyys ikkunoista teki autosta varsin helposti siirreltävän ahtaissa porttikongeissa ja sivukujilla.
Turvallisuus ajattelu Opelilla on hyvää keskiluokkaa. Autosta löytyy vakiona kookkaat levyjarrut kaikista pyöristä. ABS-järjestelmä ja hätäjarrutehostin ovat myöskin vakiovarusteita. Vakiovarusteena on ainoastaan kuljettajan turvatyyny mutta lisävarusteena on saatavilla varsin kattava turvatyynyvarustus. Nykyaikaa olisi ESP:n saantimahdollisuus mutta sitä mahdollisuutta ei vielä ole.
Summa summarum, Opel Movano on hieman vanhahtavana ja karun oloisena pakettiautona varsin kelvollinen työkalu. Turha hienostelu on autoa suunniteltaessa unohdettu ja siitä on tehty tilava ja toimiva paketti. Mikäli auto vaan kestää käytössä on se varmasti aivan hyvä hankinta pullakuskien työkaluksi.
 

Lue seuraavaksi