Uutiset

Autot

Väsymättömiä apumiehiä

Autoon asennettavien kappaletavaranostureiden koko on jatkuvassa kasvussa. Kapasiteetiltaan yli 100 tonnimetrin nosturi ei nykypäivänä ole lainkaan tavaton näky. Toisaalta nostureita asennetaan aikaisempaa enemmän myös keveisiin ajokkeihin, niin pakettiautoihin kuin kevytkuorma-autoihinkin. Kuljetuksilta vaaditaan nopeutta, tehokkuutta ja joustavuutta, mikä asettaa vaatimuksia varsinkin käytettävälle kalustolle.

”Keveitä kappaletavaranostureita käytetään muun muassa huoltoautoissa, rakennusliikkeiden ajokeissa sekä konevuokraamoiden ja kaupunkien ajoon päätyvissä tuloksentekijöissä, tietää VTA Tekniikka Oy:n Arto Kainsalo.

Nostokyvyltään alle 2000 kilon nostureilla voidaan usein korvata apumiehen käyttö. Huoltoautoihin asennettavien nostureiden avulla voidaan käsitellä niin maarakennuskoneiden raskaita komponentteja, kuin rakennustyömaalla käytettäviä keveämpiä koneita ja laitteita.

”Nosturin avulla työt voidaan hoitaa itsenäisesti, muista riippumatta. Konevoiman käyttö on myös selvä turvallisuustekijä, sillä raskaiden kappaleiden nostot miesvoimin pitävät sisällään aina onnettomuusriskin”, muistuttaa Kainsalo.

VTA Tekniikan maahantuoma Palfinger-mallisto pitää sisällään muun muassa vastikään uudistuneita sähköhydraulitoimisia PC-sarjan kappaletavaranostureita, jotka on suunniteltu nimenomaan keveisiin ajoneuvoihin. Malliston juniori on vain 72 kiloa painava PC900, jonka sähkövinssin nostoteho on 450 kg 0,8-1,6 metrin etäisyydellä. Pienin sähköhydraulitoiminen nosturi on omamassaltaan 164 kilon PC1500, joka nostaa maksimissaan 990 kilon taakan ja 440 kilon taakan vielä kolmen metrin etäisyydelle. Raskaampaan työhön on tarjolla 2,6 tonnimetrin PC2700-nosturi, joka vie 660 kilon taakan hydraulijatkojen turvin aina 3,8 metrin etäisyydelle. Compact-malliston jämerin edustaja on 3,7 tonnimetrin PC3800, joka tarjoaa hydraulista ulottuvuutta aina viiteen metriin saakka.

Malliston suurin nosturi vaatii autoon voimanoton, muut nosturit ovat sähköhydraulisia, eli tarvittava hydraulipaine tuotetaan sähkökäyttöisellä pumpulla. Suurempaa ulottuvuutta löytyy uudesta, erityisen keveästä taittuvapuomisten nostureiden mallisarjasta. PK2900, PK3400 ja PK4200 sijoittuvat PC-malliston nostureiden kanssa samaan kokoluokkaan, mutta taittopuomin ansiosta niiden ulottuvuus on selvästi parempi.

 

Konedirektiivi ulottuu tännekin

Vuodenvaihteessa voimaan astunut 2006/42/EC-konedirektiivi koskee nostokyvyltään yli 1000 kilon tai kapasiteetiltaan yli neljän tonnimetrin nostureita, joten direktiivin vaatimukset koskettavat hyvin laajaa käyttäjäkenttää – myös keveämmällä kalustolla liikennöiviä.

Konedirektiivi ja sen vaikutukset eivät kuitenkaan ole vielä täysin yksiselitteisiä, koska konedirektiivin mukaan laadittu kuormausnostureita koskeva standardi EN 12999:2009 on edelleen harmonisoimatta. Tämän vuoksi kuormausnostureiden valmistajat joutuvat itse osoittamaan tuotteidensa täyttävän jo voimassaolevan konedirektiivin.

”Oletettavasti standardi saatetaan voimaan hyvin pian ja kaikki Palfingerin valmistamat nosturit toimitetaan uuden standardin mukaisina 1.7.2010 alkaen”, kertoo Kainsalo.

Konedirektiivi edellyttää jo nyt muun muassa kuormanvalvontajärjestelmää, joka pysäyttää nosturin vietäessä taakkaa liian kauaksi ajoneuvosta. Pysäyttävä kuormavalvontajärjestelmä on vakiovarusteena kaikissa Palfingerin yli neljän tonnimetrin nostureissa. Pienemmissä malleissa käytetään momentin näyttävää asteikkoa.

Uuden direktiivin alaisissa nostureissa vaaditaan myös tukijalkojen valvontajärjestelmää, joka rajoittaa nostokykyä, mikäli tukijalat eivät ole täysin ulkona. Jatkossa vaaditaan myös anturia tunnistamaan nosturin olevan kuljetusasennossa lavalle laskettuna. Mikäli näin ei ole, varoitetaan kuljettajaa äänimerkillä ja varoitusvalolla.

Kaikissa nostokyvyltään yli 1000 kilon nostureissa vaaditaan jatkossa kahdet nosturiin asennetut ohjainlaitteet aikaisemmin edellytetyn yhden sijaan. Radio-ohjaimella varustetuissa nostureissa tosin riittää jatkossakin vain yhdet kiinteät ohjainlaitteet. Radio-ohjainkäyttö vaatii nosturiin myös muuta liikennettä ja jalankulkijoita varoittavan äänimerkin tai kaikista suunnista nähtävissä olevan vilkkuvan varoitusvalon. Lähinnä isommissa nostureissa hyödynnetyt radio-ohjatut tukijalat vaativat nosturin molemmille puolille kuittauspainikkeen, jonka turvin varmistetaan kuljettajan näkyvyys työkohteeseen.

 

Kehitys haastaa asennuksessa ja jälkimarkkinoinnissa

Kainsalon arvioiden mukaan uusien määräyksien myötä nostureiden asentaminen sekä huolto ja muu jälkimarkkinointi keskittyy entistä enemmän suurempien toimijoiden käsiin.

”Pienellä paikallisella toimipisteellä olisi varmasti halua ja taitoa asennuksiin ja jälkimarkkinointiin, mutta lisääntynyt elektroniikka yhdessä aikaisempaa suurempien vastuiden ja velvoitteiden myötä ohjaa toimintaa kohti suurempia toimijoita”, summaa VTA Tekniikan Arto Kainsalo.

VTA Tekniikka on tehnyt määrätietoista työtä myös huolto- ja jälleenmyyjäverkostonsa laajentamiseksi. Vuoden 2009 alkupuolella yhteistyö tiivistyi Pieksämäellä toimivan Piako Oy:n kanssa. Piako myy ja asentaa lähinnä Palfinger-nostureita valmistamiinsa lavoihin sekä muulle asiakaskunnalle omalla alueellaan. Kuormakoreissa tarvittavat Zepro-takalaitanostimet kuuluvat nekin yhteistyösopimuksen piiriin.

Pohjanmaan alueen palvelut paranivat viime kesänä, kun VTA Tekniikka aloitti yhteistyön Virroilla sijaitsevan Markkinointi E. Kivelän kanssa, jolla on pitkä kokemus puutavara- ja kuormausnostureista ja muusta raskaasta kuljetuskalustosta.

Kuluvan vuoden helmikuussa solmittiin yhteistyösopimus Joensuussa sijaitsevan Maxlift Oy:n kanssa. Maxlift Oy huolehtii Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Kainuun alueella Palfinger-kappaletavaranostureiden, Palift-koukkuvaihtolaitteiden ja Zepro-takalaitanostureiden myynnistä ja jälkimarkkinoinnista.

Ari Perttilä

 

Lue seuraavaksi