Uutiset

Autot

Tunnetko renkaasi? – vesiliirto vaanii kuluneilla renkailla

Autonrengasliiton mukaan renkaat ovat joutuneet tänä kesänä poikkeuksellisen lujille. Leudon talven ja pitkälle jatkuneen nastakauden jäljiltä tienpinnat olivat alkukesästä tavallista karkeampia. Kesän helteet taasen nostivat renkaiden lämpöä ja lisäsivät renkaiden kulumista. Ja lopulta saapuivat rankkasateet, jolloin vesiliirto on päässyt yllättämään monet loppuun ajetuilla kesärenkailla.

Jokasyksyisissä rengasratsioissa on ilmennyt, että autoilijat ajavat renkaansa useimmiten huomaamattaan kehnoon kuntoon. Huonoilla renkailla ajavista vain joka neljäs tiedostaa renkaidensa kunnon. Kampanjapäällikkö Risto Keskiruokanen Autonrengasliitosta kantaa huolta välinpitämättömyydestä:

”Vain autonsa ja renkaansa tunteva kuljettaja pystyy säätämään tilannenopeuden ja turvavälin vallitsevan kelin mukaiseksi.”

Autonrengasliiton kuluttajakyselyn mukaan autoilijat kyyristyvät harvoin renkaidensa äärelle.  60 prosenttia autoilijoista tarkistaa renkaidensa urasyvyyden ainoastaan keväällä ja syksyllä renkaanvaihdon yhteydessä. Kuukausittain renkaitaan syynää vain joka kahdeskymmenes kuljettaja. Rengaspaineita seurataan hieman tiiviimmin, mutta vain joka seitsemäs tarkistaa paineet suosituksen mukaisesti kuukausittain.

Huonokuntoiset renkaat ovat riski

Renkaat ovat suurin ajoneuvoon liittyvä riskitekijä liikenteessä, sillä tutkijalautakuntien mukaan renkaat ovat riskitekijänä joka seitsemännessä henkilö- tai pakettiauton aiheuttamassa kuolonkolarissa. Lisäksi tutkijalautakunnat ovat kiinnittäneet huomiota sopimattomaan rengastukseen, vääriin rengaspaineisiin ja muihin rengasriskeihin.

Henkilö- ja pakettiautoilla on ajettu 2000-luvulla yhteensä 2 830 kuolonkolaria, joista 414 tapaukseen liittyy jokin rengasriski. Rengasonnettomuuksissa kuoli 494 ja vammautui vakavasti 164 henkilöä. Tiedot ilmenevät Liikennevakuutuskeskuksen onnettomuustietokannasta 2000-2012.

Lue seuraavaksi