Uutiset

Autot

Tulevaisuuden linja-auto jo tänään

Koeajoauton tekniikka
Moottori
Tyyppi Common rail, välij.turbodiesel Man D 2066 LOH 04
Euro 4
Sylinteriluku R6
Iskutilavuus 10,52
Teho 324 kW/ 440 hv
Vääntömomentti 2100 Nm
Pakokaasujen puhdistus EGR
Polttoainesäiliö 480 l
Vaihteisto
Valmistaja ZF
Malli AS-Tronic
Tyyppi automatisoitu vaihteensiirto 12 AS 2301 BO
Vaihteiden määrä 12+1
Hidastin ZF Intarder
Yleistä
Rengaskoko Michelin 295/80 R 22,5
Pituus 12,2 m
Leveys 2,55 m
Korkeus 3,68 m
Akselimäärä 2 kpl
Akselipaino etu 7100 kg
” taka 11500 kg
Kokonaispaino 18600 kg
Tavaratila 9,4 m3
käyttövesisäiliöt
keittiön käyttövesi 33 l
käymälän ” 66 l
käymälän jätevesisäiliö 78 l
Cityliner mallivaihtoehdot
Koeajoyksilön lisäksi Citylineristä on tarjolla N 1217 HDC-versio jonka suurimmat erot koeajoyksilöön on pituus 13 m, kokonaispaino 3-akselisena 24 000 kg, moottori 12,4-litrainen 480 hv Man D 2676 LOH 02. Tavaratilaa on pitempään autoon saatu 10,4 m3. Toinen versio on N 1218 HDL joka 3-akselisena on 14 metriä pitkä ja 3,72 m korkea. Tähän 24 tonnin autoon on tavaratilaa saatu peräti 11,4 m3.
Vaihteistovaihtoehtoja AS-Tronicin lisäksi on 6 S 1901 BO käsivaihteisto+intarder tai 8 S 2101 BO käsiv+intarder tai DC-käsivaihteisto GO 210-6 +Voith hidastin R115E. Alustavaihtoehdot olivat joko 2- tai 3-akseliset keskiovi bussit. Toistaiseksi toista ovea ei auton perälle ole saatavana eikä vessankaan paikkaa voi valita vaan se tulee aina keskioven tuntumaan.
Turvallisuus on myyntivaltti
Neoplan on aina panostanut turvallisuuteen eikä uuden Citylinerin kohdalla tästä ole poikettu. Vaikkakin Cityliner ei ole tehtaan huipputuote, vaan kaikkein ylellisintä kyytiä haluavat valitsevat Starlinerin, turvallisuus ja turvallisuuteen yhdistyvä varustetaso on linja-autossa varsin kattava. Vakiovarustukseen sisältyvästä CDS-paketista löytyvät mitä moninaisemmat varusteet mitkä useissa muissa merkeissä ovat joko kalliita lisävarusteita tai ei ole ollenkaan saatavilla. Kyseisen paketin sisältö on koottu kuljettajan työtä ja toimintoja helpottavista elementeistä. Tiivistettynäkin sisältö on varsin kattava: elektronisesti ohjatut jarrut (EBS), jarruassistentti (BA), ajonvakautus-järjestelmä (EPS), älykäs vakionopeuden säädin (ACC), mäkipidätin, kaista vahti. Kaikki kyseiset järjestelmät vakiona josta syystä autoa voi todella pitää yhtenä turvallisimpana bussina mikä markkinoilla on tarjolla.
Muita varusteita bussissa on muun muassa neljällä erillisellä valaisimella toteutetut ajovalot jotka yhä useammin nykyään toteutetaan Bi-Xenon ratkaisuna. Lisäksi autoon on saatavilla ns. katvevalot jolloin pimeässä käännyttäessä kevyen liikenteen sekä mahdollisten esteiden havainnointi on huomattavasti helpompaa.
Kuljettajan käytössä olevasta informaatiomäärästä voisi mainita mittariston keskellä oleva TPM-toiminto, joka varoittaa kuljettajaa, mikäli rengaspaine jossakin pyörässä putoaa alle sallitun tason.
Tien päälle
Neoplan Cityliner on ajettavuudeltaan huippu tuote. Vakaa ja tarkka ohjaus, kevyttoimiset polkimet ja miellyttävät jarrut yhdistettynä hyvään ajotuntumaan tekevät kuljettajan työskentelystä helpon ja mukavan. Kompaktin kokoinen ohjauspyörä siihen tuotuine käyttökytkimineen istuu kuljettajan käteen kuin nyrkki silmään. Kojelauta monine kytkimineen on hyvin kaarevoitu joten jokainen kytkin on kuljettajan käsillä. Ergonomisesti suunnitellussa työympäristössä eri osa-alueita ohjaavat kytkimet on hyvin sijoiteltu omiin ryhmiinsä. Alkuhämmästystä herätti AS-Tronic käyttökytkimen sijoitus joka lyhyen etsinnän jälkeen löytyi kojelaudan alta piilotettuna. Kuljettajan istuimen säädöillä löytyi miellyttävä ajoasento ja vaikkakin kuljettajan istuin on auton korkeuteen nähden melko alhaalla, ei minkäänlaista paniikki tunnelmaa istuimella istuttaessa syntynyt. Joten ei muuta kuin liikkeelle. AS-Tronic vaihteiston käyttökytkin antoi neljä erilaista ohjelmaa eteenpäin ja kaksi taaksepäin. M-asennoissa autoa pystyi siirtelemään tiukoissa paikoissa vähän kerrallaan eteen tai taaksepäin kytkimen luistaessa tavallista enemmän. Eteenpäin lähdettiin joko 2, 3 tai 5-vaihteella jonka jälkeen ohjelma vaihteli vastuksen mukaan suurempia taikka pienempiä vaihteita. Vaihteisto toimi todella hienosti ja yleishuomiona olikin varsin jouheva ja yllätyksetön eteneminen. AS-Tronic on varsin leppoisa vaihteisto eikä tätä laatikkoa ole tarkoitettu hätäiselle kuljettajalle.
Kääntösäde bussilla oli todella pieni ja kunhan muisti taka-akselin oikomiset niin charter-keikat ahtaissa kaupungeissa onnistuvat todella vaivattomasti. Ongelmana kaupunkiajossa tulikin rajoitettu näkyvyys eteen ja sivuille. Rohkeiden muotojen vuoksi panoraamatuulilasi on jaettu poikittaistolpalla kahteen osaan josta syystä kuljettajan näkökenttä yläviistoon eteen on huono. Asentoa siirtelemällä liikennevalot sekä muut esteet kyllä havaitsee mutta seurauksena on hieman hupaisalta näyttävä edestakainen liikkuminen kuljettajan penkillä. Myöskin ohjaamon pystypalkit sekä vasen peili rajoittaa yhdessä merkittävästi näkökenttää etuvasemmalle. Oikeaan luppakorva-peiliin sijoitettu katvepeili on heikko eikä näytä kuin pienen osan auton etuosasta.
Maantiellä ajettaessa Cityliner oli kuin kotonaan. Ajo-ominaisuudet, ohjauksen käyttäytyminen samoin kuin suuntavakavuus oli erinomaista ja Neoplanin kehittämä elektroninen mukavuusjousitus (CDS) hillitsi hienosti bussin pystysuuntaisia liikkeitä ja lisäsi selvästi kulkuvakautta. Vakionopeuden säätimellä ajettaessa ajo ei ollut täysin jouhevaa, vaan määrätyn nopeuden pitämiseksi auto pyrki vedättämään isolla vaihteella liian kauan jonka jälkeen vaihtotapahtumasta tuli kulmikas ja epätasainen. Mäkijarru koeajoversiossa oli yllättävä, koska se ei pitänyt autoa kuin noin 3 sekuntia paikallaan, jonka jälkeen auto oletti että kuljettaja itse painaa jarrua auton paikallaan pitämiseksi. Kyseinen ominaisuus yllätti koeajokuskin epämiellyttävästi ensimmäisellä kerralla( ei kuitenkaan sattunut mitään) mutta jatkossa siihen osasi varautua. Kyseisen mäkijarrun sielunelämä ei auennut ja ajomukavuutta parantaisi huomattavasti todellinen ”hill-stop”.
Matkustamo sekä tavaratilat
Kyseinen auto oli 1+44 paikkainen sekä tilausajo- että mahdollisesti linja liikenteeseen tarkoitettu versio. Matkustamon istuimet olivat todella miellyttävät ja tyylikkäät. Istuimien sivuttaissäätö, selkänojan säätö, jalkatuet, pöytä ja kuppi varustus sekä roskis ja käsinoja ovat aivan riittävät. Istuimet antoivat hyvän tuen vartalolle ja ainoa ongelma voi pitkällä matkalla tulla ensimmäisen penkkirivin matkustajille joilla jalkatilaa oli aivan liian vähän. Istuinkohtaiset roskikset oli yllättävästi sijoitettu penkin alle, eikä penkin käytävän puolelle kuten normaalisti. Ovikuilut olivat erittäin leveät ja helppokulkuiset ja käytävä penkkien välissä myöskin leveä ja helppokulkuinen. Autossa ollut keski-vessa oli miellyttävyydessään aivan toimiva ja sinne kulku oli tehty mahdollisimman helpoksi. Valaistus oli sekä yleisvalaistuksen että kohdevalaistuksen osalta hyvä ja monipuolinen. Penkkikohtainen matkustamovalaistus oli toteutettu LED-valoilla ja yleisvalaistus perinteisesti sijoitettuna auton kattoon. Suurena ongelmana öiseen aikaan tapahtuvassa ajossa oli yleisvalaistus. Mikäli autossa piti yleisvalaistuksen pimeällä päällä, heijastui valot todella pahasti ylempään panoraamaikkunaan häikäisten kuljettajan. Yövalaistuksen kytkentä pelasti tilanteen, mutta mitäs sitten jos asiakkaat haluavat kunnon valaistusta. Hattuhyllyt olivat kapeahkot ja matalat joten niissä säilytettävä materiaali ei saa olla kovin suurta ja painavaa.
Tavaratilat ovat keskikokoiset ja helppokulkuiset. Neoplan Cityliner, jossa vessa on aina keskellä, auton turvallisella puolella on rajalliset matkatavaratilat. Lisäksi tavaratilaa takaoven takana ei voi käyttää mikäli takaovi on auki, mielestäni selvä kömmähdys. Vaihdetaan vessa takaoven taakse ja nykyisen vessa paikalle laitetaan tavaratila, niin tilanne paranee oleellisesti. Tavaratilojen kannet ovat ylöspäin aukeavat ja tukevat sekä valaistus tavaratilassa on riittävä. Keskuslukko lukitsee tarvittaessa kaikki tavaratilan luukut ja ne on puoliltaan avattavissa ohjaamosta käsin. Kaukosäätöinen keskuslukko on hyvä ja toimiva laite tämän hintaisessa laitteessa.
Kyseinen vuosikymmeniä valtateitä kolunnut työjuhta jatkaa onneksi omaa tietään iloisena poikke-uksena bussirintamalla. Vaikkakin kyseisenlaisia autoja on Suomeen myyty vuoden 2006 jälkeen, jolloin uusi korimalli esiteltiin, vain 6 kappaletta kertoo testin aikana saadut katseet sekä kommentti ohikulkijalta ” onpas kaunis bussi ” mielestäni aika paljon. Herääkin kysymys onko myyntiorganisaatiossa, hinnassa, asenteissa vai missä vikaa ettei Neoplanit yleisty myös Suomen teillä.
Takuu linja-autolla:
1 V täystakuu ilman kilometrirajoitusta
2 V voimalinjalla

Lue seuraavaksi